Μνημόνιο Συνεργασίας Ινστιτούτου Κύπρου και Μετεωρολογικής Ισραήλ για το κλίμα

Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους τομείς της κλιματικής ανάλυσης, με την εφαρμογή προηγμένων εργαλείων κλιματικής μοντελοποίησης εξειδικευμένων για το περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, υπέγραψαν το Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚ) και η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ισραήλ (IMS).
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Ινστιτούτο Κύπρου, το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ, Nir Stav, και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας. Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδας, Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Πρέσβης του Ισραήλ Oren Anolik, οι Διευθυντές της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ακαδημαϊκό και διευθυντικό προσωπικό του Ινστιτούτου. Ακολούθησε ξενάγηση των αντιπροσωπειών των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στα υπερσύγχρονα εργαστήρια του Ινστιτούτου.
Από πλευράς του ΙΚ, το Μνημόνιο υπογράφηκε μέσω του Ερευνητικού Κέντρου για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C), με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της υπάρχουσας συνεργασίας των δυο οργανισμών, καθώς και την αξιολόγηση και την κατανόηση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής. Πέρα από την κλιματική έρευνα, η συνεργασία εστιάζεται στη βελτίωση των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της σκόνης, καθώς και στη δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης σε περιπτώσεις πυρκαγιών. Σκοπός της συνεργασίας ανάμεσα σε ΙΚ και IMS είναι η εφαρμογή στρατηγικών μετριασμού και λύσεων προσαρμογής για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής του IMS, ανέφερε ότι η Κλιματική Κρίση που αντιμετωπίζουμε αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση. Υπέδειξε επίσης ότι πρέπει να βελτιωθούμε και να εργαστούμε μαζί για να λύσουμε προβλήματα, όπως ξηρασίες, δασικές πυρκαγιές, καταιγίδες σκόνης και ακραίες καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή του Μνημονίου και την ενίσχυση της συνεργασίας με το ΙΚυ, τονίζοντας ότι τα δύο ιδρύματα θα προσπαθήσουν να φέρουν μέσω της έρευνας απτά αποτελέσματα.
Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής, ο Καθηγητής Παπανικόλας τόνισε ότι η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την IMS, αποτελεί τιμή και σημαντικό ορόσημο, το οποίο αναβαθμίζει την προϋπάρχουσα και μακροχρόνια συνεργασία των δυο οργανισμών, σε ένα νέο επίπεδο. «Φιλοδοξούμε στην καλύτερη κατανόηση των μετεωρολογικών και κλιματικών συνθηκών σε ότι αφορά την εξελισσόμενη Κλιματική Κρίση, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και να βελτιώσουμε τις επιπτώσεις της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η συνεργασία των δυο οργανισμών εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των συζητήσεων ανάμεσα σε ενδιαφερόμενους φορείς, φορείς χάραξης πολιτικής, και μέλη της επιστημονικής κοινότητας του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, στη βάση της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (EMME-CCI).
Πηγή: ΚΥΠΕ