«Πετάμε» €20.000 την ήμερα για να είναι standby η κινητή μονάδα αφαλάτωσης Πάφου!

Οι απερίσκεπτες επενδύσεις και τα «αχρείαστα» έργα εν μέσω οικονομικής κρίσης έρχονται να βάλουν το κερασάκι στην τούρτα  σε όλο αυτό που βιώνει καθημερινά ο τόπος μας.

Το 24h.com.cy φέρνει στο φως τα χαμένα εκατομμύρια που «πετάει» η Κυπριακή Δημοκρατία.

Γνωρίζετε πως κάθε μέρα πληρώνουμε €20.000 για μια κινητή μονάδα αφαλάτωσης που είναι σε εφεδρεία εδώ και 2 χρόνια ..; 

Ξέρετε πόσες χιλιάδες εκατομμύρια χάνονται  για τις 4 μονάδες αφαλάτωσης της Κύπρου;

Γιατί κάναμε αύξηση της δυναμικότητας της κινητής μονάδας αφαλατώσεις Πάφου, αφού δεν χρειαζόταν;

Ας τα πάρουμε από την αρχή

Το χρονικό ενός «εγκλήματος»

Η απόφαση για δημιουργία κινητής μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 6.2.2008. Στις 26.2.2009 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νέα Πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (Υπουργός κ.Πολυνείκης) για αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας από 20.000 σε 30.000 κ.μ. νερού την ημέρα.

Το 24h.com.cy φέρνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης του Συμβουλίου Προσφορών του Υπουργείου Γεωργίας στις 4.5.2009  οπού φαίνεται ξεκάθαρα πως τόσο η θέση του εκπροσώπου της Γενικής Ελέγκτριας όσο και η θέση της Πρόεδρου της ΚΕΑ είναι επιφυλακτική σε ότι αφορά την αύξηση της δυναμικότητας της συγκεκριμένης μονάδας. Από πλευράς του συντονιστή της Επιτροπής Αξιολόγησης του Τμήματος Ύδατος υπήρχε η επιβεβαίωση πως η τιμή της αύξησης της μονάδας ανα κυβικό μέτρο είναι λογική.

 

Η αύξηση της δυναμικότητας και οι χιλιάδες που χάνονται

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον Μάιο του 2009, την αύξηση της δυναμικότητας της κινητής μονάδας αφαλάτωσης Πάφου, από 20.000 κ.μ./ημέρα σε 30.000 κ.μ./ημέρα, στην τιμή των €1,219 ανά κ.μ., παρά την ύπαρξη επαρκών αποθεμάτων νερού στα φράγματα και τις διαθέσιμες γεωτρήσεις για κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της Επαρχίας. 

Η μονάδα, η οποία τέθηκε σε λειτουργία περί τα τέλη του 2010, παραμένει σε εφεδρεία από τους πρώτους μήνες του 2011, με κόστος €0,7319 ανά κ.μ. νερού που δεν παράγεται (συνολικά €0,7319/κ.μ. Χ 27.000 κ.μ./ημέρα = €19.761/ημέρα). 

Η μονάδα λειτούργησε για περίπου 4 μήνες και από τότε είναι στην αναμονή..!! 

Κατά το 2011 παρήχθησαν από τη μονάδα 2,88 εκ. κ.μ. νερού και το κόστος λειτουργίας της, περιλαμβανομένου και του κόστους εφεδρείας, ανήλθε στα €8,9 εκ., δηλαδή ο μέσος όρος του κόστους του νερού που παρήχθη ανήλθε στα  €3,091 ανά κ.μ. 

Η Ελεγκτική Υπηρεσία  τον Ιούλιο του 2009,  εξέφρασε την επιφύλαξή της αναφορικά με την αναγκαιότητα αύξησης της δυναμικότητας της μονάδας.

Άξιο αναφοράς όπως επισημαίνει η Γενική Ελέγκτρια στην έκθεση της (2011) είναι το γεγονός πως κατά την υποβολή πρότασης για αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας, οι ποσότητες νερού που θα μπορούσαν να αντληθούν με ασφάλεια από γεωτρήσεις, σε συνδυασμό με την παραγωγή της μονάδας αφαλάτωσης, βάσει της αρχικής δυναμικότητάς της, αρκούσαν για κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της Πάφου, ακόμα και αν δεν υπήρχαν αποθέματα νερού στα φράγματα.  

Στις 30.4.2009, τρεις εβδομάδες πριν υπογραφεί η συμφωνία, τα αποθέματα στα φράγματα είχαν αυξηθεί σημαντικά και τα επίπεδά τους ήταν αρκετά για να καλύψουν σχεδόν όλες τις ανάγκες της Πάφου για την επόμενη τριετία.

Κάποιοι επιμένουν στην λειτουργία της ..!

Την περασμένη εβδομάδα το θέμα επανήλθε στην επιτροπή Γεωργίας καθώς το συμβόλαιο ενοικίασης της συγκεκριμένης μονάδας από την Εταιρεία MESOGEOS S.A λήγει στις 22 Νοέμβριου(σε ένα μήνα δηλαδή).

Βουλευτές, δήμοι και τοπικοί παράγοντες της Πάφου εν μένουν στην άποψη, πως η  κινητή μονάδα πρέπει να παραμείνει. 

Να σημειωθεί πως στην επιτροπή δεν είχε καλεστεί ο εκπρόσωπος της Γενικής Ελέγκτριας , ενώ για το τέλος έγινε συζήτηση για μελλοντική αγορά μόνιμης μονάδας αφαλάτωσης. 

Αντιλαμβανόμαστε φυσικά το γεγονός πως την συγκεκριμένη χρόνια (2009) υπήρχε σοβαρό πρόβλημα ανομβρίας στην Κύπρο, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως είχαμε αποταθεί  στην Ελλάδα για παροχή νερού με τάνκερ. 

Όμως το ερώτημα μας παραμένει, γιατί κάναμε και αύξηση νερού στην συγκεκριμένη μονάδα;

Η έρευνα του 24h.com.cy προχωρεί  ένα βήμα πιο κάτω. Αποτεθήκαμε τόσο στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, όσο και στον νυν Υπουργό Γεωργίας και Φυσικών Πόρων κ. Νίκο Κουγιάλη, ώστε να πάρουμε τις απαντήσεις που χρειαζόμασταν.

Τα  ερωτήματα που προκύπτουν: 

Τμήμα Αναπτύξεων Υδάτων – Αναπληρωτής Δ/ντης κ. Α. Μανώλης

1. Για ποιο λόγο κάνατε αύξηση της παραγωγικότητας του νερού αφού τα αποθέματα στα φράγματα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της Πάφου για 3 χρόνια;

Το ίδιο το Τμήμα μας επιβεβαίωσε πως η πρωτοβουλία για αύξηση της δυναμικότητας δεν προήλθε από αυτό. 

Σύμφωνα με τον Τμήμα Υδάτων – η αύξηση έγινε μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου και μετά από εισήγηση του τότε Υπουργού Γεωργίας κ. Πολυνείκη. Μετά και από την απόφαση του Υπ. Συμβουλίου προχωρήσαμε σε διαπραγμάτευση με τον συγκεκριμένο εργολάβο, όπως επίσης κάναμε και εισήγηση στο συμβούλιο  προσφορών για μείωση της τιμής. Υπήρχε πολιτική απόφαση, δεν μπορούσαμε την αγνοήσουμε 

2. Ο τότε Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων αλλά και το Τμήμα σας  μελέτησε σωστά το κόστος της  εν λόγω μονάδας όπως επίσης και την ανάγκη για αύξηση της δυναμικότητας της; 

Ο Υπουργός όπως γνωρίζετε δεν ανακατεύεται με τις προσφορές, είναι θέμα των υπηρεσιακών. Εμείς δεν είχαμε υπολογίσει το κόστος της αύξησης, αφού δεν εισηγηθήκαμε την αύξηση της παραγωγικότητας της συγκεκριμένης μονάδας. 

Όταν έγινε η διαπραγμάτευση φάνηκε το κόστος. Βέβαια η τιμή φαινόταν ξεκάθαρα από την τιμή των 20.000 κ.μ και η τιμή των 30.000 κ.μ. Η τιμή της αύξησης μειώθηκε φυσικά, όμως δεν γνωρίζαμε εκ των πρότερων κατά πόσο θα μειωνόταν (η τιμή) στην διαπραγμάτευση με την εν λόγω εταιρεία.

Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων κ. Νίκος Κουγιάλης 

Ποιες  είναι οι κινήσεις του Υπουργείου σας για το συγκεκριμένο θέμα; Θα ανανεώσουμε το συμβόλαιο με την συγκεκριμένη εταιρεία και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε €20.000 την ήμερα;

Το συμβόλαιο της εν λόγω εταιρείας λήγει τώρα τον Νοέμβριο, εμείς ως Υπουργείο αναμένουμε μια νέα πρόταση από τους ιδιώτες  που έχουν την συγκεκριμένη μονάδα και αν η πρόταση αυτή είναι συμφέρουσα τότε το Υπ. Γεωργίας προτίθεται να την εξετάσει. Δεν μπορούμε να απορρίπτουμε προτάσεις. Όμως όσο άφορα την επάρκεια του νερού μπορεί να καλυφτεί η ανάγκη και από τις υπόλοιπες μονάδες αφαλάτωσης. Μετά από την λήξη του συμβόλαιου το κράτος δεν έχει καμιά δέσμευση στην εν λόγω μονάδα. 

Να ανοίξουν οι «φάκελοι» των αφαλατώσεων.

Η άποψη του 24h.com.cy  είναι πως το Κράτος ή το Υπουργείο Γεωργίας οφείλει και πρέπει να εξετάσει τις αγορές του νερού από τις αφαλατώσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Κ. Υπουργέ Γεωργίας θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποσά εκατομμύρια δίνουμε κάθε χρόνο για τις 4 μονάδες αφαλάτωσης που έχει η Κύπρος. 

Απαιτούμε να επανεξεταστούν οι αγορές που έγιναν στο παρελθόν για να διαπιστώσουμε πως δεν έγιναν κάποιες παρατυπίες ή πάρθηκαν κάποιες «ευνοϊκές» αποφάσεις όπως αυτή της Μονάδας Αφαλάτωσης Πάφου. 

Και κάτι τελευταίο, θα θέλαμε να διερευνήσετε το θέμα της αύξηση της συγκεκριμένης μονάδας. Γιατί ζήτησε ο τότε Υπουργός κ.Πολυνείκης αυτή την αύξηση από την στιγμή που δεν χρειαζόταν, προσπερνώντας και μην λαμβάνοντας υπόψη το ίδιο το Τμήμα Υδάτων.

 Κάτι δεν πάει κάλα, εσείς τι λέτε;!!