Μονή Αββακούμ: Με συνέπειες έως και παύση των Συνοδικών προειδοποιούν οι δικηγόροι των μοναχών

Νέο υπόμνημα υπέβαλαν σήμερα οι δικηγόροι των δύο εν αργία Αρχιμανδριτών της Μονής Οσίου Αββακούμ, ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, καταθέτοντας στοιχεία προς παύση κάθε δίωξης. Όπως ανέφερε νωρίτερα το philenews, η συγκεκριμένη ένσταση είναι η πρώτη φορά που υποβλήθηκε ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής και δεν σχετίζεται με όσες ενστάσεις προηγήθηκαν.

Όπως είναι γνωστό, οι δικηγόροι των δύο μοναχών ζήτησαν όπως τερματιστεί η διαδικασία εις βάρος των πελατών τους θεωρώντας ότι υπάρχει ήδη δεδικασμένο, με δεδομένο ότι τους επέβαλε ποινές ο Ταμασού Ησαΐας, περιλαμβανομένης και της αργίας. Ένσταση υπεβλήθη και ως προς τον τρόπο λήψης των μαρτυριών αλλά και τεκμηρίων, αφού η πλευρά των μοναχών θεωρεί ότι από τη στιγμή που ελήφθησαν παράνομα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μέχρι πριν από λίγο, η Ανακριτική Επιτροπή δεν είχε απαντήσει στις ενστάσεις που είχαν υποβάλει οι δικηγόροι των μοναχών ενώ δεν τους ενημέρωσαν καν κατά πόσο θα γίνει δεκτό το αίτημά τους να κληθούν περίπου 20 μάρτυρες υπεράσπισης.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Επιθυμώντας να υποβοηθήσουμε το έργο της Ανακριτικής Επιτροπής, καταθέσαμε ενώπιον της σήμερα 20/05/2024 νέο Συμπληρωματικό Υπόμνημα, εισφέροντας επιπλέον στοιχεία για την θεμελίωση της υπάρξεως δεδικασμένου και της υποχρεώσεως της Ανακριτικής Επιτροπής, να παύσει κάθε δίωξη.

Επισημάναμε επίσης στην Ανακριτική Επιτροπή, ότι παρανόμως εξετάσθηκαν ως καθ’ ου η ανάκριση, δηλαδή οιονεί κατηγορούμενοι, ο π. Αββακούμ Χριστοφή και ο π. Τιμόθεος Φλουρέντζος, ενώ αυτοί, κατά το ανακοινωθέν της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της 8ης Μαρτίου, δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον Συνοδικού Δικαστηρίου, όπως συνέβη με τους π. Νεκτάριο Γεωργίου και π. Πορφύριο Ττόουλο και για τον λόγο αυτόν θα έπρεπε να εξεταστούν ως απλοί μάρτυρες.

Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε και τα εξής: Όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της 8ης Μαρτίου «…η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να καλέσει τους ως άνω κληρικούς ενώπιόν Της προς απολογία. Κληθέντες δια τηλεφώνου και τρις δια μηνύματος αρνήθηκαν ούτοι να παρουσιαστούν ενώπιον της Αγίας Συνόδου. Ως εκ τούτου η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την παραπομπή αυτών ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου».

Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς, ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου:

  • ενεργώντας ως ανακριτικό όργανο
  • αποφάσισαν την παραπομπή στο εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο
  • μόνον των δύο μοναχών, δηλαδή του Ηγούμενου, Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Γεωργίου και του Αρχιμανδρίτη Πορφυρίου Ττόουλου

Η απόφαση αυτή, που συνιστά σαφή διατύπωση γνώμης επί της υποθέσεως, αφού σαφώς αποφασίστηκε η παραπομπή των δύο μοναχών σε Συνοδικό Δικαστήριο, για να δικασθούν, είναι λόγος αποκλεισμού από άσκηση καθηκόντων Δικαστή,  Ανακριτή ή Εισαγγελέα κατά το άρθρο 6 εδάφιο δ’ του Παραρτήματος Β’ – ΙΙ. Ποινική Δικονομία του Καταστατικού Χάρτη, τον οποίο λόγο ουδείς εκ των Αρχιερέων τον έχει δηλώσει ως τώρα. Η αποσιώπηση δε του λόγου αυτού αποκλεισμού συνιστά κατά το άρθρο 11 του Παραρτήματος Β’-ΙΙ.  Ποινική Δικονομία του Καταστατικού Χάρτη το ιδιώνυμο εκκλησιαστικό αδίκημα της αποσιωπήσεως λόγου αποκλεισμού, το οποίο αδίκημα τιμωρείται με ποινή αργίας τουλάχιστον τριών μηνών με ή χωρίς στέρηση αποδοχών.

Απευθύνουμε, λοιπόν, έκκληση στα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου να συναισθανθούν τόσον τις ευθύνες τους από την διαδικασία, που κακώς και παρανόμως προκάλεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, εμπλέκοντας το σύνολο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου όσον και τις συνέπειες που η διαδικασία αυτή αντικειμενικώς θα επιφέρει στο σύνολο των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου. Αλλιώς, από τις λάθος και παράνομες ενέργειες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος θα έλθει πιθανόν στην δυσχερή και προβληματική γι’ αυτόν θέση, να πρέπει να εφαρμόσει τον Καταστατικό Χάρτη και να κινήσει την διαδικασία για την συγκρότηση συνοδικού δικαστηρίου – κατ’ ελάχιστον πέντε μελών –  από Αρχιερείς που είτε παρεπιδημούν στην Κύπρο είτε θα μετακληθούν από άλλες Εκκλησίες, για την επιβολή ποινής αργίας για τουλάχιστον τριών μηνών με ή χωρίς αποδοχές στον ίδιο και στα λοιπά μέλη της Ιεράς Συνόδου. Προσβλέπουμε, πάντοτε, στην ορθή εκτίμηση των γεγονότων και στην λήξη ως προς τους εντολείς μας αυτής της ανύπαρκτης τυπικώς και ουσιαστικώς υποθέσεως.

πηγή: Philenews