Μπήκε χωρίς Covid στο νοσοκομείο και πέθανε από κορωνοϊό

Την έμμεση παραδοχή ότι συγγενείς ασθενών μπαίνουν στους θαλάμους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας από μη καθορισμένες εισόδους, κάνει ο ΟΚΥΠΥ σε απαντητική επιστολή γυναίκας που έχασε τον πατέρα της στην παθολογική κλινική, μετά που προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό. Ο 77χρονος Χριστόδουλος Χριστοδούλου μπήκε αρνητικός από τον ιό στο Νοσοκομείο, ωστόσο προσβλήθηκε από Covid -19 και τελικά υπέκυψε.

Η θυγατέρα του Μαρία Ιωάννου με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας διερωτάται πώς επιτρέπεται να εισέρχονται συγγενείς ασθενών στους θαλάμους και να μεταφέρουν τον ιό, ενώ απευθύνει αμείλικτα ερωτήματα γιατί δεν απομονώθηκε έγκαιρα και γιατί δεν μεταφέρθηκε στον ειδικό θάλαμο Covid. «Εύχομαι ειλικρινά οι απαντήσεις σας -αναφέρει στην επιστολή με αγωνία- να αλλάξουν την πεποίθηση που μου έχει δημιουργηθεί ότι η περίπτωση του πατέρα μου θεωρήθηκε χαμένη υπόθεση (είχε υποκείμενα νοσήματα). Άραγε αυτή είναι η μοίρα κάθε ανώνυμου πολίτη στην Κύπρο του 2021; Η σκέψη αυτή με στοιχειώνει».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον Υπουργό, ο πατέρας της, στις 24.12.2020 μετέβη στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, καθώς τις προηγούμενες μέρες υπέφερε από εντερικές διαταραχές και πόνο στην κοιλιακή χώρα. Από εκεί, μετά από αρνητικό μοριακό τεστ για Covid-19, έγινε η εισαγωγή του στο Παθολογικό Α για να διενεργηθούν περαιτέρω εξετάσεις, καθώς διαπιστώθηκαν με υπέρηχο αλλοιώσεις στο συκώτι. Στις 02.01.2021, ένας από τους άλλους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονταν στο ίδιο δωμάτιο με τον πατέρα της, διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. «Ο ασθενής αυτός, όπως μου είχε αναφέρει αμέσως μετά τηλεφωνικά ο πατέρας μου, είχε δεχθεί τις προηγούμενες μέρες επίσκεψη από συγγενικό του πρόσωπο. Στη συνέχεια ο πατέρας μου υποβλήθηκε σε διαδοχικά τεστ αντιγόνου με αρνητικά αποτελέσματα, αλλά τέσσερις μέρες μετά, στις 06.1.2021, διαγνώστηκε θετικός στον ιό μετά από μοριακό τεστ. Απομονώθηκε σε δωμάτιο εντός του Παθολογικού, όπου παρέμεινε για τέσσερις μέρες, μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής 10.1.2021, οπόταν μεταφέρθηκε στον ειδικό θάλαμο Covid (Ουρολογικό). Το βράδυ της ίδιας μέρας κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του και στις 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας 11.01.2021 απεβίωσε.

Η ίδια διερωτάται πώς είναι δυνατόν να επιτράπηκε η είσοδος συγγενών σε θάλαμο ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, κατά παράβαση των δικών σας διαταγμάτων; Επικαλείται μάλιστα φήμες ότι κάποιοι συγγενείς ασθενών είχαν εξασφαλίσει τον κωδικό του θαλάμου και εισέρχονταν σ’ αυτόν ανενόχλητοι. «Παραπονέθηκα για τις επισκέψεις συγγενών στο νοσηλευτικό και στο ιατρικό προσωπικό του Παθολογικού Α, αλλά και αργότερα σε λειτουργό του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος με πήρε τηλέφωνο, αφού ο πατέρας μου βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, για να δηλώσω τις επαφές του. Παραθέτω κάποιες από τις απαντήσεις που πήρα: «Δεν κόλλησε από τους επισκέπτες», «Δεν ήμουν ενήμερος», «Τι να κάνουμε; Κι εμείς τσακωνόμαστε με κάποιους συγγενείς, αλλά δεν καταλαβαίνουν». Σαφώς οι απαντήσεις δεν ήταν πειστικές. Εγώ ουδέποτε ρώτησα από ποιον κόλλησε ο πατέρας μου.

Επίσης, η κ. Ιωάννου ερωτά γιατί ο πατέρας της και οι άλλοι δύο ασθενείς δεν απομονώθηκαν, αφού ήταν στενές επαφές κρούσματος; «Σε ερώτημα μου προς μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού, γιατί δεν απομονώθηκαν οι υπόλοιποι ασθενείς, η απάντηση ήταν πως δεν υπήρχε χώρος. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, κατά την ταπεινή μου γνώμη, την ασυνέπεια ενός συστήματος που ζητά από εμάς τους υπόλοιπους, αν είμαστε επαφή θετικού κρούσματος, να απομονωνόμαστε για 14 μέρες για την ασφάλεια όλων και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων».

Κατά την ίδια, προκύπτει και το ερώτημα γιατί όταν ο πατέρας της εντοπίσθηκε θετικός στον ιό δε μεταφέρθηκε άμεσα στον ειδικό θάλαμο COVID; Αυτό έγινε μόνο όταν η κατάστασή του ήταν εξαιρετικά κρίσιμη και έπρεπε να διασωληνωθεί. «Απηύθυνα πολλές φορές έκκληση σε γιατρούς και νοσοκόμους για τη μεταφορά του. Η απάντηση πάντα στερεότυπη: «Περιμένουμε να αδειάσει κρεβάτι» ή όταν γινόμουν πιεστική, «Του προσφέρουμε ό,τι και στον θάλαμο Covid, μην ανησυχείς». Τέλος η κ. Ιωάννου διερωτάται με ποια λογική ανακοινώθηκε στις ειδήσεις ότι στις 11.01.2021 απεβίωσε λόγω Covid 77χρονος που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, αφού είχε μεταφερθεί εκεί μόλις λίγες ώρες προηγουμένως. «Και ερωτώ: Μήπως η μεταφορά έγινε απλά για να τηρηθούν τα προσχήματα»;

«Θερμομετρήσου μόνος σου»

Ο «Φ» έλαβε και άλλα παράπονα για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ένας αναγνώστης που δεν επιθυμεί να αναφερθεί το όνομά του γράφει: Ίσως υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας καθώς κι εγώ όταν μεταφέρθηκα εκεί με κορωνοϊό είχα πολύ κακή εμπειρία (π.χ. οι νοσηλευτές απέφευγαν να μπουν στον θάλαμο, μετά από 12 ώρες τους είχα ζητήσει να μου μετρήσουν τον πυρετό και μου απάντησαν να μετρηθώ μόνος μου). Σημειώστε ότι η κακή εμπειρία στο Γ.Ν. Λευκωσίας βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εμπειρία στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου (όπου μεταφέρθηκα μετά το Γ.Ν. Λευκωσίας) όπου η περίθαλψη ήταν άψογη. Σημειώστε επίσης ότι στο Γ.Ν. Λευκωσίας το πρόβλημα δεν ήταν αποτέλεσμα έλλειψης προσωπικού καθώς έβλεπα τους νοσηλευτές να κάθονται έξω από τον θάλαμο και να κουβεντιάζουν αμέριμνοι για ώρες (είχα παραμείνει στο θάλαμο από τα μεσάνυχτα μέχρι το απόγευμα της επόμενης ημέρας).

Επίσης άλλος αναγνώστης περιγράφει: Τραγικές καταστάσεις. Στο νοσοκομείο Αθαλάσσας οι ασθενείς τυγχάνουν συμπεριφορές φυλακισμένων. Καμία ανθρώπινη συμπεριφορά. Αν αρρωστήσουν, λόγω και της ψυχικής τους ασθένειας, τέλος. Διαλυμένες εγκαταστάσεις, κλεισμένοι στα δωμάτια ωσάν κελιά με τις ώρες. Ο κορωνοϊός έδωσε δικαιολογία για όλα. Κοινωνία ντροπή.

ΟΚΥπΥ: Θεραπεία όπως να ήταν στον θάλαμο Covid 

Ο ΟΚΥπΥ μέσω της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας απάντησε στην επιστολή έξι μήνες μετά.

Στο ερώτημα πώς γίνεται να μπαίνουν συγγενείς ασθενών στους θαλάμους ενώ απαγορεύεται από τα πρωτόκολλα, ο ΟΚΥπΥ και κατ’ επέκταση το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αναφέρεται, ακολουθεί τα διατάγματα αναφορικά με την τήρηση του επισκεπτηρίου όπως αυτά εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας. «Το επισκεπτήριο κατά τη νοσηλεία του πατέρα σας απαγορευόταν. Δυστυχώς υφίστανται αναφορές για την είσοδο συγγενών στα τμήματα, από μη καθορισμένες εισόδους. Όταν εντοπίζονταν γίνονταν συστάσεις για άμεση αποχώρηση από την κλινική. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει κληθεί και η αστυνομία».

Στο ερώτημα γιατί ο πατέρας της και οι άλλοι δυο ασθενείς δεν απομονώθηκαν, ο ΟΚΥΠΥ αναφέρει ότι η ιχνηλάτηση και η απομόνωση των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 πραγματοποιείται πάντοτε στην βάση των ισχυόντων πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας. Το επιβεβαιωμένο κρούσμα με τη διάγνωση του απομακρύνθηκε άμεσα από το τετράκλινο δωμάτιο, ενώ οι υπόλοιποι τρεις ασθενείς οι οποίοι είχαν την ίδια έκθεση, θεωρήθηκαν επαφές επιβεβαιωμένου περιστατικού και παρέμειναν σε απομόνωση στο δωμάτιο. Όσον αφορά στο ερώτημα γιατί ο πατέρας της όταν εντοπίστηκε θετικός δε μεταφέρθηκε άμεσα στο θάλαμο Covid- 19, ο Οργανισμός απαντά ότι η ύπαρξη του θαλάμου COVID-19 αποσκοπεί πρωτίστως στην πρόληψη διασποράς της λοίμωξης εντός του νοσοκομείου και καλύτερη διαχείριση του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και των υπολοίπων αναλωσίμων υλικών. Επισημαίνεται, ότι 24ωρη παρακολούθηση και φροντίδα παρέχεται σε όλες τις κλινικές / τμήματα του νοσοκομείου για όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς ενώ όσον αφορά την λοίμωξη COVID-19 με εξαίρεση την χρήση Μη Επεμβατικού Μηχανικού Αερισμού (ΜΕΜΑ) όλες οι υπόλοιπες θεραπευτικές παρεμβάσεις δύναται να εφαρμοστούν στα διάφορα τμήματα του νοσοκομείου. Ο Μη Επεμβατικός Μηχανικός Αερισμός, δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου καθαρά για σκοπούς αποτροπής της διασποράς του ιού, εξαιτίας της δημιουργίας αερολύματος. «Με βάση την αναφορά των θεραπόντων ιατρών, ο συγκεκριμένος ασθενής κατά την παραμονή και νοσηλεία του στην παθολογική κλινική, δεν έχρηζε της εν λόγω θεραπείας μέχρι την ημέρα που επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε στον θάλαμο Covid και έπειτα στην ΜΕΘ», αναφέρεται.

Οι λόγοι μη μεταφοράς του στο θάλαμο Covid ήταν πρωτίστως η μη διαθεσιμότητα κλινών στις κλινικές Covid εκείνη την περίοδο και δευτερευόντως το γεγονός πως δεν χρειαζόταν μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό.

Σχετικά με την ανακοίνωση στις ειδήσεις ότι στις 11.01.2021 απεβίωσε λόγω Covid-19 77χρονος που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, αναφέρεται ότι το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας δηλώνει στο Υπουργείο Υγείας άμεσα τους θανάτους και η ενημέρωση στα ΜΜΕ γίνεται από το Υπουργείο. «Εκ μέρους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας απολογούμαστε για την δημιουργία οποιονδήποτε αρνητικών συναισθημάτων κατά την νοσηλεία του αποθανόντα πατέρα σας», αναφέρεται.

Philenews