Μπορεί η χρήση φακών επαφής να βλάψει την όρασή σας;

Υπάρχουν πολλοί τύποι φακών επαφής – σκληροί, μαλακοί, καθημερινοί και μακράς διάρκειας- όλοι θεωρούνται ασφαλείς. Παρόλα αυτά σπάνια , μπορεί να εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα. Κατά πόσο οι φακοί επαφής μπορούν να είναι επικίνδυνοι το Harvar Medical Blog δίνει απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα. 

Όπως σημειώνει, οι πιο συνηθισμένες ανησυχίες που σχετίζονται με τη χρήση φακών επαφής περιλαμβάνουν:

  • ερεθισμός ή πόνος στα μάτια,
  • πρήξιμο γύρω από το μάτι,θολή όραση ή ευαισθησία στο φως
  • επιπεφυκίτιδα (“ροζ μάτι”),
  • έλκη κερατοειδούς (τραυματισμός στο λείο, διαυγές μπροστινό τμήμα του ματιού)
  • μολυσματική κερατίτιδα (φλεγμονή του κερατοειδούς λόγω λοίμωξης).

Αν και ένας μικρός ερεθισμός μπορεί να υποχωρήσει μόνος του μέσα σε μία ή δύο ημέρες, σταματήστε να φοράτε τους φακούς σας αν συμβεί κάτι τέτοιο και καλέστε έναν οφθαλμίατρο εάν έχετε σοβαρά ή επίμονα συμπτώματα. Συνήθως, αυτό απαιτεί αξιολόγηση από οφθαλμίατρο.

Ο ύπνος με τους φακούς επαφής μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο.

Ο κερατοειδής είναι το διαφανές εξωτερικό στρώμα του ματιού. Προστατεύει το μάτι και βοηθά στην εστίαση του φωτός στο πίσω μέρος του ματιού, επιτρέποντάς σας να βλέπετε καθαρά. Ενώ οι φακοί  σπάνια βλάπτουν τον κερατοειδή, ο ύπνος μαζί τους μπορεί να κάνει μια λοίμωξη του κερατοειδούς ή ακόμη και ένα έλκος πιο πιθανό να συμβεί.

Σε μια έκθεση του 2018, οι γιατροί περιέγραψαν τις ιστορίες έξι ατόμων με σοβαρές λοιμώξεις των ματιών αφού φορούσαν τους φακούς επαφής τους ενώ κοιμόντουσαν. Για παράδειγμα:

  • Ένας άνδρας ανέφερε ότι κοιμόταν με τους φακούς επαφής ανέπτυξε λοίμωξη του κερατοειδούς με έλκος.
  • Μια γυναίκα κοιμόταν τακτικά με φακούς, τους χρησιμοποιούσε περισσότερο απο ότι έπρεπε και δεν έβλεπε οφθαλμίατρο για πολλά χρόνια. Μετά από έντονο πόνο στο δεξί της μάτι, διαγνώστηκε με μολυσματική κερατίτιδα.
  • Ένας άντρας που φορούσε φακούς επαφής για δύο συνεχόμενες εβδομάδες ανέπτυξε λοιμώξεις του κερατοειδούς και στα δύο μάτια.

Η θεραπεία για αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνει αντιβιοτικά. Επιπλέον, δύο άτομα χρειάστηκαν μεταμόσχευση κερατοειδούς. Ακόμη και με αυτές τις θεραπείες, μερικοί άνθρωποι έχασαν την όραση.

Σοβαρά προβλήματα όπως αυτό είναι σπάνια: οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κερατίτιδα εμφανίζεται σε δύο έως 20 ανά 10.000 χρήστες φακών επαφής. Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμούν ότι υπάρχουν έως και ένα εκατομμύριο επισκέψεις ετησίως σε αίθουσες έκτακτης ανάγκης και άλλους εξωτερικούς ιατρούς για προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση φακών επαφής.

πηγή: SIGMALIVE