Μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό;

{loadposition ba_textlink}

Από τα πρώτα βιβλία επιστημονικής φαντα- σίας και τις πρώτες ταινίες, υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι η ανθρωπότητα έχει τον τρόπο να ελέγχει τον καιρό και τα κλιματικά φαινόμενα και να προκαλεί βροχές, καταιγίδες, πλημμύρες ακόμη και σεισμούς σε όποια περιοχή «στοχεύσει». Στην ουσία, μιλάμε για ένα όπλο μαζικής καταστροφής, αν φυσικά υπάρχει η δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Το HAARP των Αμερικανών

Η πιο γνωστή από όλες τις θεωρίες συνωμοσίας σε σχέση με τον καιρό έχει να κάνει με τις ΗΠΑ και το πρόγραμμα που ονομάζεται HAARP (ή αλλιώς Πρόγραμμα Υψηλής Συχνότητας Έρευνας της Ιονόσφαιρας). Από το 1996, υπήρξαν προειδοποιήσεις ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς θα μπορούσε να αλλάξει τον καιρό σε συγκεκριμένες περιοχές, ενω έχει κατηγορηθεί τα τελευταία 20 χρόνια για φυσικές καταστροφές από τις Φιλιππίνες μέχρι την Ελλάδα. Το Ευρωκοινοβούλιο και η γερουσία της Αλάσκα έχουν διεξάγει έρευνες για τις συνέπειες του προγράμματος, αναζητώντας την άποψη ειδικών και επιστημόνων για το κατά πόσο μπορεί το πρόγραμμα όντως να επιφέρει αλλαγές στον καιρό σε συγκεκριμένες περιοχές. Το HAARP στέλνει στην ιονόσφαιρα μία δέσμη ενέργειας 3,6 MW και μετράει την επίδραση της ιονόσφαιρας στα ραδιοκύματα που εκ- πέμπονται. Τα πειράματα γινόταν από στρατιωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, κάτι που προκάλεσε πολλές ερωτήσεις και απορίες από τους συνωμοσιολόγους. Οι επιστήμονες, πάντως, απορρίπτουν οποιαδήποτε τέτοια θεωρία, καθώς τονίζουν ότι με κάθε κεραυνό η ενέργεια που απελευθερώνεται στην ιονόσφαιρα είναι τεράστια σε σχέση με τα 3,6MW, επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα να επηρεάζεται ο καιρός από μία τόσο μικρή έκλυση ενέργειας.

Οι πλημμύρες του Λίνμουθ

Τον Αύγουστο του 1952, σε μία μικρή πόλη του Ντέβον στην Αγγλία σημειώθηκε καταιγίδα τροπικών διαστάσεων που προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες και κατέστρεψε συνολικά πάνω από 100 κτήρια και 38 αυτοκίνητα. Το 2001, μία ραδιοφωνική εκπομπή στο BBC υποστήριξε ότι η καταστροφή στο Λίνμουθ προήλθε από πειράματα της Πολεμικής Αεροπορίας της Αγγλίας (RAF). Τη δεκαετία του ’50, τα πειράματα για πρόκληση βροχοπτώσεων υπήρξαν ευρεία και αφορούσαν κυρίως «βομβαρδισμούς» νεφώσεων με αλάτι, ώστε να προκληθεί βροχή. Οι μετεωρολόγοι, πάντως, απορρίπτουν οποιαδήποτε τέτοια συνέπεια από πειράματα, καθώς επισημαίνουν ότι τον Αύγουστο του 1952 υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις σε ολόκληρη την Αγγλία και μάλιστα το βαρομετρικό ήταν χαμηλό σε μεγάλη περιοχή και σημειώθηκαν πλημμύρες και σε άλλες περιοχές, ασυνήθιστης έντασης και διάρκειας.

Η Κατρίνα και η Νέα Ορλεάνη

Ο τυφώνας «Κατρίνα» που χτύπησε τη Νέα Ορλεάνη ήταν από τους πιο θανατηφόρους τυφώνες στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς συνολικά έχασαν τη ζωή τους 1.833 άτομα. Ο τυφώνας έφτασε να γίνει κατηγορίας 5, που είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει, αλλά όταν «χτύπησε» τη Νέα Ορλεάνη ήταν κατηγορίας 3. Οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο αρχικός τυφώνας προκλήθηκε από πειράματα για τον έλεγχο του καιρού, που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση Μπους με απώτερο στόχο να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το Ιράκ για να πλήξει τους τρομοκράτες.

Η πορεία, όμως, του τυφώνα, από την ώρα που δημιουργήθηκε μέχρι τη στιγμή που έφτασε στη Νέα Ορλεάνη καταγράφηκε από όλους τους μετεωρολογικούς σταθμούς και πουθενά δεν υπήρξε κάποια παράξενη συμπεριφορά του τυφώνα. Γενικά, έχουν ειπωθεί πολλά για τον Τζορτζ Μπους και την κυβέρνησή του, είτε για την 11η Σεπτεμβρίου, για τον πόλεμο στο Ιράκ και για την αντίδρασή του στον τυφώνα Κατρίνα, αλλά τελικά η πραγματικότητα δείχνει ότι επρόκειτο πιθανότατα για ανικανότητα στην αντιμετώπιση και όχι για συνωμοσία…

Οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν

Τον Ιούλιο του 2010, σχεδόν το ένα πέμπτο του Πακιστάν βρέθηκε πλημμυρισμένο, όταν οι δυνατές βρο- χές συνεχίστηκαν για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα και είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή του Ινδού ποταμού.

Ακόμη και σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, διατυπώθηκε η άποψη ότι για τις έντονες βροχές υπεύθυνες ήταν είτε οι ΗΠΑ είτε η Ινδία, με την οποία το Πακιστάν βρίσκεται σε συνεχείς διαμάχες. Αυτές οι απόψεις βρήκαν ευρεία απήχηση στον πληθυσμό του Πακιστάν, καθώς πολλοί πιστεύουν μέχρι και σήμερα ότι η Ινδία έχει αναπτύξει την τεχνολογία να προκαλεί βροχοπτώσεις και να στέλνει τα σύννεφα πέρα από τα σύνορα με το Πακιστάν.

Φυσικά, αυτές οι απόψεις δεν βρήκαν απήχηση στην επιστημονική κοινότητα, καθώς εντάσσονται στη γενικότερη διαμάχη του Πακιστάν με την Ινδία, που δυστυχώς για τον υπόλοιπο κόσμο έχει αποκτήσει πλέον και πυρηνικές διαστάσεις.

Το συμπέρασμα

Ο έλεγχος του καιρού αποτελεί εδώ και πολλές δεκα- ετίες ένα «όνειρο» επιστημόνων και κυβερνήσεων… Στην πραγματικότητα υπάρχει η τεχνολογία για μικρή επιρροή κυρίως σε τοπικά φαινόμενα, καθώς μέσω του «βομβαρδισμού» νεφώσεων με σωματίδια υπάρχει τρόπος να προκαλέσεις βροχή, αλλά πρέπει να προϋπάρχουν στην ατμόσφαιρα οι νεφώσεις.

Μάλιστα, στην Κίνα την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αρχές προσπάθησαν με σχετική επιτυχία να αποτρέψουν τις έντονες βροχοπτώσεις στη διάρκεια των Αγώνων, «ψεκάζοντας» τα σύννεφα, ώστε οι βροχοπτώσεις να είναι μεν πιο συχνές, αλλά να μην είναι όσο έντονες είναι συνήθως στο Πεκίνο.

Επίσης έχει αναπτυχθεί θεωρία από επιστήμονες σύμφωνα με την οποία μπορεί να υπάρξει πρόληψη και να μη δημιουργούνται καταστροφικές καταιγίδες και τυφώνες, αλλά ακόμη οι προσπάθειες για πρακτική εφαρμογή «κολλάνε» στην πολυπλοκότητα των καιρικών συστημάτων.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα καιρικά φαινόμενα είναι από τα πιο πολυπαραγοντικά και χαοτικά φαινόμενα που συναντάμε στη φύση κι ως εκ τούτου η ανθρώπινη παρέμβαση, τουλάχιστον με την παρούσα τεχνολογία, δεν μπορεί παρά να είναι πολύ μικρή…

* To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 12/10/2014.