Μωϋσέως: “Επιτυχημένη η πολιτική της ΣΕΚ για επαναφορά μισθών”

{loadposition ba_textlink}
Με επιτυχία άρχισε να στέφεται η πολιτική της ΣΕΚ για επαναφορά μισθών και ωφελημάτων των μελών της στα προ κρίσης επίπεδα, όπως δήλωσε ο ΓΓ της συντεχνίας, Νίκος Μωϋσέως, από το βήμα αποψινής εκδήλωσης της ΣΕΚ για την εργατική Πρωτομαγιά κατά την οποία ζήτησε τιμωρία των ενόχων για την οικονομική καταστροφή, αξίωσε ορθά ρυθμισμένη αγορά εργασίας και τόνισε εκ νέου τις θέσεις της ΣΕΚ για το Γενικό Σχέδιο Υγείας και τις αποκρατικοποιήσεις.

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου η οποία χαιρέτισε την εκδήλωση, τόνισε από πλευράς της ότι ο επιτυχής χειρισμός της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. “Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων σε αυτή τη διαδικασία είναι καθοριστικός” είπε η Υπουργός, σημειώνοντας πως “κλειδί στην εξεύρεση συναινετικών λύσεων και στην επίτευξη των στόχων μας αποτελεί η τριμερής συνεργασία σε πνεύμα εποικοδομητικού κοινωνικού διαλόγου και σεβασμού στον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων”.

Η Υπουργός ανέφερε ότι “λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η κυπριακή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές και δύσκολες προκλήσεις, οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά τον τομέα της απασχόλησης και καθιστούν απαραίτητη τη λήψη διορθωτικών μέτρων”.

Πρώτιστο καθήκον του Υπουργείου Εργασίας, όπως είπε, είναι η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας και, επιπλέον, η βελτίωση της απασχόλησης μέσω της αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού, αλλά και η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και της κοινωνίας γενικότερα.

Η Υπουργός έκανε αναφορά στην πρόσφατη έγκριση από πλευράς Υπουργικού 9 νέων Σχεδίων συνολικής δαπάνης €58 εκ. που αποσκοπούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή τεσσάρων ανάλογων Σχεδίων κατά το 2014 είχε ως θετικό και πολύ ενθαρρυντικό αποτέλεσμα την κατάρτιση 6.200 προσώπων, ενώ ιδιαίτερα ψηλό ήταν το ποσοστό εργοδότησης στις επιχειρήσεις όπου καταρτίσθηκαν, το οποίο ανήλθε στο 50% περίπου.

Παράλληλα, μιλώντας για τη στρατηγική της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της κρατικής πολιτικής κοινωνικών παροχών, αναφέρθηκε στην εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος του 2015 το Υπουργείο προγραμματίζει να ολοκληρώσει τη διαμόρφωση ενός ενιαίου εθνικού μητρώου επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, που αποτελεί “μεταρρύθμιση μακράς πνοής, που θα διασφαλίσει τον εξορθολογισμό και το νοικοκύρεμα των παροχών πρόνοιας, ώστε οι δημόσιοι πόροι εκ των φορολογιών των πολιτών να διατίθενται με σωφροσύνη και διαφάνεια σε όσους έχουν ανάγκη αποδεδειγμένα” όπως σημείωσε.

Ανέφερε δε ότι το Υπουργείο συνεχίζει αποφασιστικά και με μεγαλύτερη προσήλωση τον αυστηρό έλεγχο της αγοράς εργασίας, σημειώνοντας πως τους επόμενους μήνες θα αναπτυχθεί πλήρως η Στρατηγική που επεξεργάζεται το Υπουργείο, με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και Συμβούλων του από την ΕΕ προς καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της παράνομης απασχόλησης.

Ανακτώνται μισθοί και ωφελήματα

“Κακοί εργοδότες υπό το πρόσχημα της κρίσης και με την ανοχή και τη σιωπή της πολιτείας και των θεσμικών της οργάνων θυματοποιούν και παραβιάζουν συμφωνημένους όρους των συλλογικών συμβάσεων”, είπε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως και κάλεσε την κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας να εγκαταλείψουν “την πολιτική της ανοχής” και να επαναφέρουν την ομαλότητα και την τάξη στην αγορά εργασίας, τιμωρώντας παραδειγματικά την οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία.

Διεκδικούμε ορθά ρυθμισμένη αγορά εργασίας, σημείωσε.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι “ήδη αυτή την περίοδο εφαρμόζουμε πολιτική για επαναφορά μισθών και άλλων ωφελημάτων, στην προ της κρίσης εποχή. Τολμώ να πω, ότι αυτή η πολιτική άρχισε να στέφεται με επιτυχία, αφού αρκετές συλλογικές συμβάσεις ανανεώνονται με ικανοποιητικά αποτελέσματα για τα μέλη μας” συμπλήρωσε.

Ζήτησε επίσης από την Κυβέρνηση να στοχεύσει σε ρύθμιση της απασχόλησης των κοινοτικών εργαζομένων και αντικατάσταση αλλοδαπών από τρίτες χώρες με Κύπριους ανέργους, προσθέτοντας ωστόσο ότι “τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα σχετικού διαλόγου που εξελίσσεται στο υπουργείο Εργασίας είναι άκρως απογοητευτικά”.

Απέρριψε δε τις θέσεις που εκφράστηκαν από πλευράς εργοδοτικών οργανώσεων για περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας. “Το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό και θα διαφυλαχθεί έναντι κάθε τιμήματος. Τοις φρονίμοις ολίγα” υπέδειξε.

Εξέφρασε επίσης αγανάκτηση για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πληρωμή των ανεργιακών επιδομάτων και των αποζημιώσεων λόγω πλεονασμού.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Μωϋσέως εξέφρασε απαρέσκεια για τη “συνεχιζόμενη και πολυετή καθυστέρηση που παρατηρείται σε σχέση με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ”, αξιώνοντας εφαρμογή του στη βάση της υφιστάμενης μελέτης, έτσι ώστε να κατοχυρώνεται ο ενεργός ρόλος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην υλοποίηση του και παράλληλα, να αποτρέπεται ο πολυασφαλιστικός χαρακτήρας του σχεδίου τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της εφαρμογής του καθώς και η συγκέντρωση υπερεξουσιών στον εκάστοτε υπουργό Υγείας.

Είπε ακόμα πως παρά τη διαφωνία της με τις αποκρατικοποιήσεις, η ΣΕΚ σε ένδειξη υπευθυνότητας συμμετέχει στο διάλογο για να γνωρίζει από πρώτο χέρι τα όσα τεκταίνονται και για να προστατεύσει τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μελών της, αλλά και τους ίδιους τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Χριστόφια για “ολιγωρία και ανευθυνότητα στη διαχείριση των οικονομικών πραγμάτων, η οποία σε συνδυασμό με τα εγκληματικά λάθη επώνυμων τραπεζιτών, οδήγησαν την Κύπρο και το λαό της κάτω από το ζυγό της Τρόικα και του σκληρού Μνημονίου”.

Την ίδια ώρα απαίτησε κάθαρση και τιμωρία “όσων ενέχονται στο μεγάλο, αισχρό και ελεεινό τραπεζικό φαγοπότι” και ζήτησε εξυγίανση της δημόσιας ζωής, εκδημοκρατισμό του κομματικού συστήματος, εκσυγχρονισμό του κράτους και εδραίωση της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της ισοπολιτείας.

Αναφέρθηκε δε και στη θεσμική κρίση, λέγοντας πως “τα όσα κακώς συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην Κεντρική Τράπεζα και στη Γενική Εισαγγελία αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια για εξυγίανση και ανάπτυξη”.

Πηγή: KYΠΕ