Ν. Παπαδόπουλος: Ζήτησε μέτρα ανάπτυξης από την Κυβέρνηση

{loadposition ba_textlink}

Την ελπίδα η Κυβέρνηση να ακούσει τις εισηγήσεις του ΔΗΚΟ σε σχέση με μέτρα ανάπτυξης που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και να εισέλθει σε ένα εποικοδομητικό διάλογο για να βρεθούν από κοινού εκείνες οι λύσεις που σήμερα χρειάζεται ο τόπος, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις πριν από τη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων που είχε το απόγευμα στα γραφεία της ΟΕΒ με τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας αναφορικά με τις προτάσεις του ΔΗΚΟ για την αντιμετώπιση προβλημάτων της οικονομίας που πλήττουν κυρίως νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι “χωρίς συγκεκριμένα μέτρα ανάπτυξης, χωρίς πρωτοβουλίες για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, χωρίς την επιστροφή κεφαλαίων που κλάπηκαν από τον κυπριακό λαό, τους Κύπριους καταθέτες, τους κατόχους αξιογράφων τον Μάρτιο του 2013, δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον πολυπόθητο στόχο της επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας”.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, “το ΔΗΚΟ έχει εδώ και αρκετό καιρό καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα ανάπτυξης που θα βοηθήσουν αυτή την επανεκκίνηση”.

Σε σχέση με τη συνάντηση με τα μέλη του ΔΣ της ΟΕΒ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα ακούσει τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις και τις εισηγήσεις των μελών της ΟΕΒ και να μεταφέρει τις απόψεις και εισηγήσεις του ΔΗΚΟ “για το πως μπορεί η οικονομία σήμερα να βγει από τα αδιέξοδα που ταλανίζουν τον τόπο και το λαό μας”.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης είπε ότι κάλεσαν τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για να συζητήσουν μαζί του την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και παράλληλα να ακούσουν τις απόψεις του σε σχέση με πρακτικά μέτρα ή τρόπους για επίτευξη της ανάπτυξης.

Μιλώντας στη συνέχεια ενώπιον των μελών του ΔΣ της ΟΕΒ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι πρώτιστο για το ΔΗΚΟ είναι η εφαρμογή μέτρων ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι “χωρίς μέτρα ανάπτυξης δεν θα καταφέρουμε να βάλουμε την κυπριακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης”.

“Καμία χώρα στον κόσμο δεν κατάφερε να βγει από ύφεση μόνο με μέτρα λιτότητας. Αυτό δεν το έχω πει εγώ το λέει ο Πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης, νομπελίστας καθηγητής οικονομικών, Χριστόφορος Πισσαρίδης”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “χρειαζόμαστε μέτρα ανάπτυξης που θα βοηθήσουν την οικονομία να βελτιώσει τις προοπτικές επανεκκίνησης”.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει εκείνα τα μέτρα ανάπτυξης που σχηματίζουν ή δημιουργούν αυτές τις προοπτικές” και πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ έχει αποστείλει εδώ και πάρα πολλούς μήνες επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών με την οποία εισηγείται σειρά μέτρων ανάπτυξης που δεν αυξήσουν το δημόσιο χρέος της Κύπρου.

Ανέφερε ότι μεταξύ άλλων το ΔΗΚΟ εισηγείται πολεοδομικά κίνητρα αναξιοποίητης γης και εξεύρεση τρόπων αποπληρωμής χρόνιων συμβάσεων εταιρειών που διαχειρίζονται κρατική περιουσία, όπως αεροδρόμια, για να μπορέσει η Κυβέρνηση να πάρει άμεσα ρευστότητα για να τη διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία.

Ανέφερε επίσης ότι το ΔΗΚΟ έχει καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για να μπορέσουν οι κυπριακές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το φόρο εισοδήματος και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις να πληρώσουν με δόσεις, νοουμένου ότι πληρώνουν τις νέες τους οφειλές.

Αναδιάρθρωση δανείων και πλαίσιο αφερεγγυότητας

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ακόμη ότι “αν δεν λύσουμε το μεγάλο μας πρόβλημα που είναι οι αναδιαρθρώσεις δανείων δεν θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο μας πρόβλημα που είναι ο τραπεζικός τομέας, η δυστοκία δανεισμού και η έλλειψης κεφαλαίων”.

Ανέφερε ότι “το πλαίσιο αφερεγγυότητας ήταν ένα μέτρο το οποίο έπρεπε να πάρουμε για να προστατέψουμε τις κυπριακές επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να δώσουμε την ευκαιρία σε βιώσιμους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια τους μέσω δικαστηρίου”, προσθέτοντας ότι αυτό το μέτρο εφαρμόστηκε στην Ιρλανδία με τεράστια επιτυχία.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “δεν αρκεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας γιατί δεν θέλουμε να φθάσουμε στο στάδιο όπου οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζουν αγωγές, αιτήσεις διάλυσης, εκκαθάρισης για να ζητήσουν προστασία εκείνου του μέτρου”.

Αναφέροντας ότι “θέλουμε να αναγκάσουμε τις τράπεζες να αναδιαρθρώνουν και να δώσουμε κίνητρα και αντικίνητρα”, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ διαπιστώνει ότι “υπάρχει τρομερή καθυστέρηση στην εξέταση και στη αντιμετώπιση των αιτήσεων αναδιάρθρωσης” και είναι στις πλείστες των περιπτώσεων αρνητική η απάντηση από τις τράπεζες.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ εισηγήθηκε όπως η Κεντρική Τράπεζα εξαναγκάσει τις τράπεζες να βγουν με σχέδια εξόφλησης δανείων, δηλαδή, όπως εξήγησε, να δώσουν στόχους σε επιχειρήσεις, δανειολήπτες εξόφλησης των δανείων τους και σε περίπτωση που εξοφληθεί το δάνειο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να τους δανείζεται μέρος του δανείου.

Ανέφερε ότι δεν πρόκειται οι εκποιήσεις να λύσουν τα προβλήματα των τραπεζών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι του χρόνου οι τράπεζες θα χρειάζονται για τρίτη φορά κεφάλαια γιατί “δεν θα αντιμετωπιστεί το πραγματικό μας πρόβλημα που είναι η απώλεια κεφαλαίων, η δυστοκία ρευστότητας και δανεισμού και η ύφεση που συνεχίζεται”.

Πορεία δημοσιονομικών δεικτών

Σε αντίθεση με τον Υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος το ΔΗΚΟ δεν συμφωνεί με την ωραιοποίηση της εικόνας που κάποιοι θέλουν να προβάλουν, όπως είπε, καθημερινά σε σχέση με τους δείκτες της κυπριακής οικονομίας και πρόσθεσε ότι η ύφεση δεν υποχωρεί όπως ήταν η εκτίμηση αλλά επιδεινώνεται, ενώ έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ανέφερε επίσης ότι το ΔΗΚΟ στηρίζει “τις προσπάθειες της δημοσιονομικής εξυγίανσης γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βγούμε ξανά στις αγορές”, ενώ ανέφερε ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας “προκαλεί τεράστια προβλήματα στους πάντες”, καθώς “το ποσό που συμφωνήσαμε στο μνημόνιο για να μαζέψουμε από το φόρο ακίνητης περιουσίας, τα 160 εκατομμύρια ευρώ, είναι ένα τεράστιο ποσό” και θα πρέπει να το επαναδιαπραγματευτούμε.

Πηγή: KYΠΕ