“Να αποτραπούν μέτρα λιτότητας στις διαπραγματεύσεις”

 

Ο κ.Γεωργαλλάς, προσθέτοντας ακόμη ότι, «αυτά που έπρεπε να κάνουμε από χρόνια μόνοι μας στην οικονομία και το κράτος, θα μας επιβληθούν από την Τρόικα με μνημόνιο».

 

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, ανέφερε, πρώτη προτεραιότητα είναι να πετύχουμε όρους μνημονίου, που δεν θα πλήττουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα αγγίζουν τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και της λειτουργίας του κράτους.

 

«Ο δρόμος που ανοίγει η Τρόικα είναι δύσκολος.  Όμως διατηρούμε ακόμα μια τελευταία ευκαιρία να σπάσουμε τα αποστήματα, να ξεριζώσουμε τις καταχρήσεις, να εξισορροπήσουμε τις ανισότητες και να φτιάξουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

 

Ο χρηματοοικονομικός τομέας, συνέχισε, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας, προσθέτοντας ότι αν οι κυβερνώντες ενεργούσαν έγκαιρα, σήμερα αντί να ψάχνουμε να πουλήσουμε τη Λαϊκή θα μπορούσαμε να είχαμε συνένωση ή συγχώνευσή της με άλλη κυπριακή τράπεζα και θα είχαμε έτσι ένα μεγάλο, ισχυρό και βιώσιμο τραπεζικό σχήμα κυπριακών συμφερόντων. Αυτό δεν έγινε και σήμερα το ξεπούλημα της Λαϊκής Τράπεζας είναι η εύκολη λύση, κατέληξε.

 

Τουρκικές μεθοδεύσεις

 

——————————

 

Αναφερόμενος στις μεθοδεύσεις της τουρκικής πλευράς για να γίνουν επισκέψεις αξιωματούχων της ΕΕ στην κατεχόμενη Κύπρο, κατά την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, ο κ. Γεωργάλλας είπε ότι είναι φανερό πως αυτό θα γίνει με στόχο να δοθεί η εντύπωση της ξεχωριστής οντότητας στα υπό κατοχή εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέπει να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, η οποία ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους», είπε.

 

«Η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει έστω και μια φορά προληπτικά και να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις. Πρέπει να καταστήσει ξεκάθαρο σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

 

Η αποφασιστική προληπτική κινητοποίηση θα ανατρέψει τις τουρκικές μεθοδεύσεις, φορείς των οποίων είναι δυνάμεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανέφερε λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να στοχεύσει στο να αναδείξει την κατοχή και την παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και του ευρωπαϊκού δικαίου και όχι να αφήσει την τουρκική πλευρά να αλωνίζει. 

 

Εκθεση ΓΓ του ΟΗΕ

 

—————————-

 

Οσον αφορά την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι οι αναφορές του ΓΓ στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, φανερώνουν ότι υπάρχει προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις ώστε η πλευρά μας να περιορίσει τις ενέργειες της στις έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή μας.

 

«Οι συνεχείς δηλώσεις του κ. Χριστόφια και άλλων για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων με τους Τουρκοκύπριους επιτρέπουν σε κάποιους να επιχειρούν να μετατρέψουν το φυσικό αέριο σε δικοινοτική διαφορά».

 

 

 

«Η απαράδεκτη εξίσωση των νόμιμων ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας που επιχειρείται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν υπηρετεί το διεθνές δίκαιο και την αλήθεια», κατέληξε.