Να διώξουμε την Ελλάδα από το Ευρώ… Και μετά τι;

{loadposition ba_textlink}

Τις τελευταίες ημέρες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης προχωρά σε ένα «πόλεμο χαρακωμάτων» ενάντια στην νέα Ελληνική οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Χάρη Γεωργιάδη αυτή την εβδομάδα και

οι οποίες είχαν ως θέμα το γεγονός ότι οι οικονομίες των δύο χωρών (Κύπρου και Ελλάδας) έχουν αποσυνδεθεί και ακολουθούν διαφορε-
τικές πορείες πλέον.

Λαϊκή πολιτική

Μέχρι την εποχή που στην Ελληνική Κυβέρνηση κυβερνούσε ο Αντώνης Σαμαράς, η κυβέρνηση δεν έχανε ευκαιρία να εκδηλώνει τη συμπαράσταση της προς τον «Ελληνικό λαό» ή ακόμα χειρότερα προς την «Ελληνική Κυβέρνηση». Μάλιστα, σχολιαζόταν έντονα το γεγονός αυτό, αφού ήδη στην κυπριακή κοινωνία άρχισαν να δημιουργούνται «σπόροι ανθελληνισμού», οι οποίοι ζητούσαν από την Κύπρο να σταματήσει τη στήριξή της προς την Ελλάδα, την οποία θεωρούσαν ως υπαίτια της δικής μας κρίσης.

Όμως με την αλλαγή της σκυτάλης στην Ελλάδα είχαμε μια απότομη αλλαγή στην αντιμετώπιση της Ελλάδας από τη δική μας εκτελεστική εξουσία (κάτι που αξίζει να τονιστεί ότι είδαμε πολλές φορές να γίνεται στην ιστορία). Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ίσως να ακούγονται αρεστές σε μια μεγάλη ομάδα πληθυσμού, αλλά στην πραγματικότητα είναι αμυντικές αναφορές, οι οποίες σκοπό έχουν να
προστατέψουν την πολιτική της λιτότητας.

Λάθη επί λαθών

Καλό είναι να δούμε λίγο πέρα από τη μύτη μας σε αυτό τον τόπο. Ενώ θα μπορούσαμε να «εκμεταλλευτούμε» αυτή την ευκαιρία που μας δόθηκε με την αλλαγή πλεύσης στην Ελλάδα εμείς επιλέγουμε να μην το πράξουμε. Οι πλείστες χώρες της Ευρωζώνης που υποφέρουν το ίδιο με εμάς εδώ στην Κύπρο, επέλεξαν είτε να μην σχολιάζουν τις κινήσεις της Ελλάδας είτε να τις υποστηρίξουν. Γιατί; Επειδή μπόρεσαν να
καταλάβουν ότι αυτή η νέα θέση που εκφράζεται εντός του «προπύργιου της λιτότητας», δηλαδή του Eurogroup, θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα και για τους ίδιους. Τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία θα μπορέσουν μέσα από την επαναστατικότητα της Ελλάδας να αποκτήσουν προνόμια και ελαφρυντικά στα δικά τους οικονομικά προγράμματα. Αυτό, όμως, γίνεται γιατί στην τελική αυτές οι χώρες είχαν τα «κότσια» να πουν ότι αυτή η πολιτική που τους επιβάλλει το Eurogroup να κάνουν δεν οδηγεί στην ανάπτυξη.

Επειδή, όμως, οι ίδιοι δεν μπορούν να πάρουν το οικονομικό κόστος που φαίνεται να είναι πρόθυμη να πάρει η Ελλάδα, την «χρησιμοποιούν» γι’ αυτό τον σκοπό. 

Τι κάνουμε όμως εμείς

Εμείς, όμως, επιλέγουμε να είμαστε «δούλοι» των λεγόμενων «εταίρων και φίλων» μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή της Άγκελα Μέρκελ και των υπολοίπων του Ευρωπαϊκού Βορά, ενώ οι μοναδικές κινήσεις που κάνουμε ως αντιπαράθεση, είναι η «πλεύση προς τας ανατολάς» (Ρωσία και Μέση Ανατολή). Και πάλι όμως μετά τις ευλογίες της Μέρκελ. Επιλέγει η εκτελεστική μας εξουσία να απομονώνει την Ελλάδα γιατί (και επιτρέψετε μου να το πω) αν αυτό το οποίο ζητήσει η Ελλάδα μπορέσει να εφαρμοστεί, θα καταλάβουν οι εδώ κάτοικοι ότι όσα πέρασαν αυτά τα δύο χρόνια (κούρεμα καταθέσεων και λιτότητα) ήταν ένα παραμύθι που μας πούλησαν οι εδώ εκπρόσωποι της
Τρόικας. Επιλέγουμε τον πόλεμο με την Ελλάδα, ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε ο σύμμαχός τους. Οφείλω φυσικά να πω ότι πολλές φορές που συμπορευτήκα με την Ελλάδα (όπως το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων) στη συνέχεια το μετανιώσαμε και το πληρώσαμε ακριβά. Όμως αυτή ήταν και είναι η ευκαιρία μας. Εμείς όμως επιλέγουμε τη λιτότητα, την κατάντια ακόμα και την κοροϊδία του κυπριακού λαού.

«Καταλαβαίνει πιο εύκολα τον Σόιμπλε»

Φυσικά ξεχωρίζει η απάντηση που δόθηκε από τον Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωβουλευτή με τον Σύριζα Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Χάρη Γεωργιάδη. Όπως είπε σε δηλώσεις του σε Κύπριου δημοσιογράφους «φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος κύριος καταλαβαίνει ευκολότερα τον κ. Σόιμπλε παρά την ελληνική Κυβέρνηση».

Μάλιστα, ζήτησε από την Κυπριακή Κυβέρνηση την οποία έφερε «προ των ευθυνών» της να πει κατά πόσο η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών «ήταν στην κυβερνητική γραμμή ή όχι». Παρόλο που ήταν έντονα επικριτικός ενάντια στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών μέσα από αυτά που είπε αποτυπώνονται πολλές απορίες που πρέπει να υπάρχουν από την αλλαγή πλεύσης.

Τα ερωτήματα

Το βασικό ερώτημα είναι γιατί αυτή η αλλαγή πλεύσης από την Κύπρο; Όταν η Ελλάδα στηριζόταν στο πρόγραμμα λιτότητας κανένας από την Κυπριακή Κυβέρνηση δεν προχωρούσε σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας. Γιατί τώρα; Επίσης ακόμα ένα ερώτημα που προκύπτει είναι το τι προσπαθεί να κρύψει η Κυπριακή Κυβέρνηση; Ακόμα ένα κρίσιμο ερώτημα είναι πότε επιτέλους η εκτελεστική εξουσία θα προχωρήσει σε ένα σοβαρό απολογισμό και θα βρει τα σωστά και τα λάθη που έκανε αυτά τα δύο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

Σκοπός αυτής της ερώτησης δεν είναι να παίξω τον ρόλο της αντιπολίτευσης, αλλά παρατηρώ μέσα από τις δηλώσεις των κρατικών αξιωματούχων να γίνεται συνεχής αναφορά στα σωστά αλλά κανένας να μην αναφέρεται στα λάθη. Λίγη αυτοκριτική δεν θα μπορούσε να βλάψει (αντιθέτως θα αναβάθμιζε) την εικόνα που έχει ο λαός προς την εκτελεστική εξουσία οποιουδήποτε χρώματος και απόχρωσης.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!