Να είναι δίκαια τα μέτρα ζητάει ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον υποψήφιο για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρο Μαλά, είπε πως η δέσμευση είναι ότι θα υπάρξει κοινωνικός διάλογος.

“Εμείς θέλουμε να υπάρξει και να είναι ουσιαστικός αυτός ο διάλογος μέσα από ένα προβληματισμό να βρούμε τις σωστές λύσεις”, σημείωσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόσκληση για σύσκεψη στο Προεδρικό είπε πως “δεν έχουμε τίποτα αλλά αναμένουμε ότι θα υπάρξει διότι η δέσμευση είναι ότι θα υπάρξει κοινωνικός διάλογος κι εμείς ευελπιστούμε ότι αυτός ο διάλογος θα είναι ουσιαστικός και θα ληφθούν σοβαρά και οι δικές μας οι εισηγήσεις”.

“Εμείς ζούμε τη δημόσια υπηρεσία έχουμε υπόψη και τα προβλήματα αλλά και τα οικονομικά δεδομένα και τις δυνατότητες που υπάρχουν για αντιμετώπιση της κρίσης”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της ΑΤΑ, είπε πως “από την Υπουργό Εργασίας έχουμε πάρει ένα σημείωμα”.

“Αυτό θα το δούμε και θα απαντήσουμε. Εν πάση περιπτώσει δεν το αποκρύβω ότι έχουμε κάποιες διαφορετικές σκέψεις, αλλά εν τέλει θα τοποθετηθούμε με την απάντηση μας που θα τη δώσουμε μέχρι την Παρασκευή”, είπε προσθέτοντας ότι “η ΑΤΑ ήταν ένα εργαλείο που βοήθησε στο να έχουμε εργατική ειρήνη, αλλά διατήρησε και την ονομαστική αξία του μισθού”.

Εμείς μέχρι στιγμής, συνέχισε, δεν έχουμε υπόψη τις άλλες προτάσεις, τα άλλα μέτρα που αφορούν τη δημόσια υπηρεσία. Όταν έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει διάλογος, είπε, τότε θα τοποθετηθούμε.

“Υπάρχει, και δεν είναι μυστικό, μια τεράστια φοροδιαφυγή. Πρέπει να σας πω ότι με βάση τα δηλωμένα εισοδήματα το 80% περίπου έχουν δηλωμένο εισόδημα κάτω από τις 2.500 ευρώ που σημαίνει ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα δεν έχουν συνεισφέρει ούτε ένα σεντ. Αυτό είναι άδικο διότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ατόμων έχει πολλαπλάσια εισοδήματα απ’ ό,τι οι δημόσιοι υπάλληλοι”, πρόσθεσε.

Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας, είπε, ότι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι τεράστιο και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε κι όλοι να αρχίσουμε να ζητούμε αποδείξεις διότι όλοι πρέπει να δίνουν αποδείξεις, αλλά και ο μηχανισμός θα πρέπει να τύχει διόρθωσης.

Είναι ανεπίτρεπτο, σημείωσε, να υπάρχουν λίστες με δεκάδες επώνυμους οφειλέτες που είναι σε θέση να ανταποκριθούν και δεν ανταποκρίνονται.

“Εγινε νομοθεσία με την οποία έτυχαν αυτοί που φοροδιαφεύγουν προνομιακής μεταχείρισης έναντι των νομιμοφρόνων πολιτών κι αυτό το είπε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου”, σημείωσε.

“Τα ονόματα είναι γνωστά στις αρχές και έπρεπε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να πληρώσουν τα οφειλόμενα προς το κράτος. Ακούμε εδώ και 1,5 – 2 χρόνια για κάποιες οφειλές που πλησιάζουν ή μπορούν να υπερβαίνουν τα ελλείμματα μας”, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το μέγεθος της φοροδιαφυγής, ο κ. Χατζηπέτρου είπε πως πρέπει να είναι πέραν του 30% του ΑΕΠ.

Πηγή: ΚΥΠΕ