Ναρκωτικά στα σχολεία: 420 νεαροί σε θεραπευτικά προγράμματα σε μια τριετία

Μόνο ένας ψυχολόγος ανά 1500 – 1800 παιδιά

Κατά το 2021 – 2024 η ΥΚΑΝ απέστειλε 420 νεαρά άτομα, στην πλειονότητά τους μαθητές, σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, την οποία απασχόλησε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία αλλά και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων.

Σε σχέση με τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών σε σχολεία, ο υπουργός τόνισε ότι η ΥΚΑΝ έχει χαρτογραφήσει την κατάσταση στις σχολικές μονάδες και παραδέχθηκε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα εάν υπήρχε καλύτερη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, δήλωσε ότι η Δύναμη θα εξετάσει αν χρειάζεται περισσότερος συντονισμός με τους διευθυντές για το θέμα, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι ορθό να υπάρχει παρουσία αστυνομικών στα σχολεία, είτε με πολιτικά ρούχα, είτε με στολή. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2021 η Αστυνομία χειρίστηκε 496 υποθέσεις παραβατικής συμπεριφοράς με εμπλοκή ανηλίκων (όχι μόνο σε σχολεία) και 393 υποθέσεις το 2023.

Αναφορικά με τους χώρους κράτησης ανηλίκων, ο κ. Χαρτσιώτης διευκρίνισε ότι δόθηκε δυνατότητα κράτησης των ανηλίκων στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι το 2026 και ότι στη συνέχεια θα δημιουργηθουν άλλοι χώροι, στους οποίους θα υπάρχουν επιμελητές από ιδιωτικη εταιρεία. Πρόσθεσε ότι σήμερα ενημερώθηκε από την Νομική Υπηρεσία ότι προέκυψαν ερωτήματα που διέπουν τους κανονισμούς λειτουργίας των χώρων και ότι έχει διευθετήσει συνάντηση το επόμενο διάστημα για διευκρινίσεις.

Από πλευράς υπουργείου Παιδείας, η κα Αθηνά Μιχαηλίδου, επισήμανε ότι ετοιμάζεται εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης το οποίο αφορά παραβατική συμπεριφορά και εντός του επόμενου διαστήματος το υπουργείο θα είναι σε θέση να το προωθήσει στη Νομική Υπηρεσία.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, είπε ότι εντός του 2023 κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε 250 υποθέσεις νεανικής παραβατικότητας. Από την μεριά τους, οι βουλευτές καυτηρίασαν το γεγονός ότι υπάρχει μόνο ένας ψυχολόγος ανά 1500 – 1800 παιδιά.

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ / Της Ιωάννας Κυριάκου