“Ναυάγιο” στις συνομιλίες στο Μον Πελεράν

Παρά τις καλύτερες των προσπαθειών τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για εδαφικές προσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία πράξη των συνομιλιών, αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο μετά το πέρας των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν.

Όπως αναφέρεται “ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχουν εμπλακεί σε σοβαρές και διαρκείς διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ημερών στο Μοντ Πελεράν”.

Παρά τις καλύτερες των προσπαθειών τους, δεν κατέστη δυνατόν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για εδαφικές προσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία πράξη των συνομιλιών, προστίθεται.

Οι δυο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να εξετάσουν την πορεία προς τα μπρος, προστίθεται.

Τέλος σημειώνεται πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ `Ειντε θα θέσει αυτές τις εξελίξεις υπόψη του Γενικού Γραμματέα.

ΚΕ: Η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί να μπει σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών 

Δεν είναι επιθυμία της ε/κ πλευράς να μπει σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, χωρίς αποτέλεσμα, λέγοντας πως “δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς για την κατάληξη των συνομιλιών”.

Σημείωσε πως αυτό είναι κάτι που αντικατοπτρίζει και τα αισθήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος επιστρέφοντας στην Κύπρο θα ενημερώσει ο ίδιος τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις και όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν είναι επιθυμία της ε/κ πλευράς να μπει σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, ειδικότερα αυτή τη δύσκολη βραδιά για την πατρίδα μας. Ανέφερε παράλληλα πως η κριτική που ασκείται από τον εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού είναι ατυχής και καταδικαστέα και σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει το τί έγινε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κληθείς να πει μέχρι σε ποιο σημείο έφθασαν οι διαπραγματεύσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η διαδικασία επικεντρώθηκε στα τρία βασικά κριτήρια του εδαφικού και δεν υπήρξε συγκεκριμένη κατάληξη ειδικότερα όσον αφορά το κριτήριο της επιστροφής των Ε/κ που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους ως αποτέλεσμα των εδαφικών αναπροσαρμογών.

“`Εγινε προσπάθεια, αντηλλάγησαν απόψεις, έγινε και προσπάθεια από πλευράς των ΗΕ. Δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα”, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος για την όλη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, λόγω της αποτυχίας στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι νωρίς να γίνουν τέτοιου είδους εκτιμήσεις και υπογράμμισε πως “από δικής μας πλευράς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι και είναι ξεκάθαρος ο στόχος μας να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να οδηγηθούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα”.

“Ο στόχος μας είναι ένας και αφορά τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν”, ανέφερε. Πρόσθεσε πως μετά την επιστροφή στην Κύπρο και με απόλυτη ψυχραιμία θα ληφθούν πιο συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ερωτηθείς αν το θέμα της πολυμερούς διάσκεψης, μετά και τις εξελίξεις σε ότι αφορά τη θέση της Ελλάδας για αυτό το θέμα ήταν ένας παράγοντας που επηρέασε τη συζήτηση για τα κριτήρια του εδαφικού, ο Εκπρόσωπος απάντησε: “σε καμία απολύτως περίπτωση γιατί η ημερομηνία για μια πολυμερή διάσκεψη ήταν καθορισμένη αν υπήρχαν αυτά που έπρεπε να γίνουν, δηλαδή συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως αποτύπωσή τους στο χάρτη”.

“Αν υπήρχε αυτή η πρόοδος όσον αφορά τα κριτήρια και στο χάρτη, ήμασταν έτοιμοι απόψε, σε συνεννόηση και με την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινωθεί η ημερομηνία όσον αφορά την πολυμερή διάσκεψη”, επεσήμανε.

Στην αρχική του δήλωση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως “αυτή δεν είναι μια καλή βραδιά για την πατρίδα μας, δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς και ειλικρινά λυπούμαστε που ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί μια πολύ υποσχόμενη διαδικασία που μέχρι σήμερα, μέσα από μια πολύ παραγωγική διαπραγμάτευση, έχει οδηγήσει σε πολύ θετικές εξελίξεις για το σύνολο του Κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ”

Πρόσθεσε πως “είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων και θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν για να πετύχουμε τον εν λόγω στόχο. Οσες δυσκολίες, όσα προβλήματα και εάν υπάρχουν είναι ξεκάθαρη η βούλησή μας και η ετοιμότητά μας να εργαστούμε για να τα αντιμετωπίσουμε”, ανέφερε.

Σημείωσε πως “ποτέ δεν θεωρούσαμε ότι θα ήταν εύκολη αυτή η προσπάθεια, παρόλα αυτά δεν μπορώ να κρύψω τη λύπη μας για το σημερινό αποτέλεσμα”.

Ερωτηθείς πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανασκοπήσει την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και θα ληφθούν πιο συγκεκριμένες αποφάσεις.

Είπε πως η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας διαφαίνεται ξεκάθαρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα ότι δηλαδή “είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια”.

“`Ολα κρίνονται όσον αφορά τη δική μας πλευρά από την ξεκάθαρη βούλησή μας και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, ο οποίος παρακολουθούσε τις εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτούς τους 18 μήνες”, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπήρξε υπαναχώρηση της τ/κ πλευράς σε σχέση με το τί είχε συζητηθεί κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν θα μπει σε λεπτομέρειες σε αυτή τη φάση, για να προσθέσει πως είχε γίνει μια πολύ καλή συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα μέσα από την οποία δόθηκαν ενδείξεις προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ανέφερε πως μετά την επιστροφή του στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ψυχραιμία θα παρουσιάσει όλα όσα έχουν γίνει σε αυτές τις δυο βδομάδες στην Ελβετία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόσθεσε, θα ενημερώσει και την πολιτική ηγεσία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως μπορεί να αποδείξει μέσα από πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα ότι η ευθύνη για τη σημερινή εξέλιξη δεν βαραίνει τη δική μας πλευρά.

“Δεν είναι βραδιά επίρριψης ευθυνών. `Οταν είσαι σε μια τόσο κρίσιμη διαδικασία και είσαι τόσο κοντά σε ένα τόσο πολύ σημαντικό κεφάλαιο που η πρόοδος, η κατάληξη θα επέτρεπε να είμαστε πολύ κοντά στη λύση του Κυπριακού, θεωρώ ότι η όποια προσπάθεια επίρριψης ευθυνών είναι άστοχη”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως τα ΗΕ παρακολουθούν αυτή τη διαδικασία εδώ και 18 μήνες και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πώς έχουμε φθάσει στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων.

Ερωτηθείς τί είναι εκείνο που μπορεί να θεωρεί η τ/κ πλευρά ως μαξιμαλιστικές θέσεις της ε/κ πλευράς, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως κάτι τέτοιο σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ανέφερε πως είναι τουλάχιστον ατυχές μια ώρα μετά από μια τέτοια κατάληξη, την οποία θεωρεί αρνητική και για τους τους Τουρκοκύπριους και για τους Ελληνοκύπριους, να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους αναφορές.

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά το αποτέλεσμα στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως γνωρίζει ότι υπήρχε μετά από αίτημα του `Ελληνα Πρωθυπουργού ανταπόκριση για να γίνει μια τέτοια συνάντηση ενδεχομένως το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και εξέφρασε την ελπίδα αυτή να πραγματοποιηθεί.

Για απογοήτευση της τ/κ πλευράς και υπερβολικά αιτήματα της ε/κ, μίλησε ο Μπουρτζιού

Ποσοστό εδάφους της τάξης του 29.2% για την τ/κ συνιστώσα πολιτεία κατέθεσε ως πρότασή της στο Μοντ Πελεράν η τ/κ πλευρά με τον Μπαρίς Μπουρτζιού να δηλώνει ότι ήρθαν αντιμέτωποι με υπερβολικά αιτήματα από την ε/κ πλευρά και “δεν μπορούν έτσι να γίνονται διαπραγματεύσεις”.

Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού σε δηλώσεις του προς τους τ/κ απεσταλμένους των ΜΜΕ, μετά την ολοκλήρωση, χωρίς αποτέλεσμα, των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, ανέφερε ότι δόθηκε ένα αριθμητικό εύρος για τους Ε/κ που θα επέστρεφαν στα εδάφη που θα δίδονταν πίσω, μεταξύ 78.000 και 92.000 και οι Εκ επέμεναν σε αυτό.

Δεν βρήκαμε απέναντί μας επιμελή εργασία και αν έδειχναν τη μισή βούληση από αυτή που έδειξε ο Τ/κ ηγέτης, ο Τ/κ διαπραγματευτής και η διαπραγματευτική ομάδα, είπε, “δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ”. Ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι ο ίδιος ως άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή παλεύει για την ειρήνη έζησε τη μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής του. Όμως, πρόσθεσε, οι Τ/κ έχουν ήσυχοι τη συνείδησή τους.

Η τ/κ πλευρά, ανέφερε, στις συνομιλίες που άρχισαν στις 7 Νοεμβρίου ήρθε έτοιμη σε πολιτικό, τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο φιλοσοφίας, με καλή πρόθεση και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να μπορέσει η διαδικασία να περάσει στο τελευταίο στάδιο. “Δυστυχώς, οι συνομιλητές μας, η ε/κ πλευρά, δεν ήρθε επαρκώς προετοιμασμένη, ούτε πολιτικά, ούτε τεχνικά, ούτε και σε φιλοσοφικό επίπεδο”.

Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, μετά από αίτημα της ε/κ πλευράς έδωσε τη συγκατάθεσή της στις 11 Νοεμβρίου για να γίνει διάλειμμα μιας εβδομάδας με την ελπίδα ότι αυτό θα συνέβαλλε στη διαδικασία ειρήνευσης, ωστόσο αυτό το διάστημα της μιας εβδομάδας, δεν χρησιμοποιήθηκε σωστά και όταν άρχισαν την Κυριακή οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν “είδαμε αυτά τα σημάδια”.

Η ε/κ πλευρά, ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού, ήθελε να τελειώσει με το εδαφικό, και από την άλλη η τ/κ πλευρά προσδοκούσε ότι τα θέματα που είχαν απομείνει στα 4 πρώτα κεφάλαια και το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας θα αφήνονταν για το τελευταίο στάδιο. Ο λόγος του κωλύματος, είπε, ήταν ότι “η ε/κ πλευρά ακόμη και την εκ περιτροπής προεδρία την κρατούσε στη τσέπη της ως ζήτημα παζαρέματος σε μια πενταμερή διάσκεψη”. Στο εδαφικό, ανέφερε, η τ/κ πλευρά ήρθε αντιμέτωπη με ένα παζάρι με τον πήχη πολύ ψηλά.

Μίλησε για τακτική που φάνηκε από νωρίς παραπέμποντας στη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι δεν θα προσέλθει σε πενταμερή διάσκεψη εάν δεν ακυρωθούν οι εγγυήσεις και δεν ξεκαθαρίσει η ημερομηνία απόσυρσης του τουρκικού στρατού, όπως ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού. “Δεν μπορούσαμε να μην πούμε τίποτε έναντι αυτών. Υπάρχει λογική η Ελλάδα, σε αυτό το στάδιο, όταν γίνεται αυτή η εργασία, να θέτει ένα τέτοιο αίτημα; Είχαμε πει ότι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά, να δούμε το μέλλον μας και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο πρέπει αυτές οι αμφιβολίες να φύγουν από τη μέση. Και τα ΗΕ το θεώρησαν αυτό λογικό και για να μπορέσουν αυτές οι αμφιβολίες να διαλυθούν ξοδέψαμε άπειρες ώρες”.

Κατά τον εκπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη, η συμπεριφορά της Ελλάδας ήταν ανεύθυνη. Ο κ. Μπουρτζιιού είπε πως ο `Ελληνας Πρωθυπουργός σαμπόταρε μια εργασία που θα μας έπαιρνε στην πολυμερή διάσκεψη.

Κριτήρια εδαφικού

Στο Μοντ Πελεράν ανέφερε ο Μπαρίς Μπουρτζιού συζητήθηκαν τα δύο από τα τρία κύρια κριτήρια του εδαφικού, το ποσοστό εδάφους που θα έχει η κάθε πολιτεία και ο αριθμός των ατόμων που θα επιστρέψουν. Ο Τ/κ ηγέτης, είπε ο εκπρόσωπός του, στο θέμα του εδάφους έδειξε πολιτικό θάρρος και ικανότητα και πρότεινε ένα ποσοστό που ήταν λογικό και υποβοηθητικό.

Στον αριθμό των ατόμων που θα επιστρέψουν ο κ. Μπουρτζιού μίλησε για μαξιμαλιστικά αιτήματα από την ε/κ πλευρά και είπε “χωρίς να κουνηθούν ούτε ένα χιλιοστό έμειναν εκεί. Βεβαίως και αυτό δεν είναι κάτι που εμείς μπορούμε να το αποδεχθούμε. Το να θέτεις τον αριθμό στις 90.000 ως όρο, και να θέτει αυτό το αίτημα 12 χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν, σε ποια λογική και σε ποια συνείδηση ανταποκρίνεται;”. Ανέφερε ότι ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονταν εν ζωή την περίοδο του σχεδίου Ανάν με αυτούς που βρίσκονται σήμερα εν ζωή, έχει μεγάλη διαφορά και πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά προσπάθησε να δείξει ευελιξία μέσα σε λογικά πλαίσια και μέτρα,υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν ήθελε να κουνηθεί ούτε χιλιοστό.

“Είδαμε μια μαξιμαλιστική στάση. `Η αυτό ή εκείνο. Ετσι δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις, Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά το πρόβλημα της Κύπρου που παραμένει άλυτο εδώ και 50 χρόνια”, ανέφερε.

Στα κριτήρια του εδαφικού, συνέχισε, “ήρθαν λες και το εδαφικό θα ήταν στη τσέπη τους, με αυτή την αντίληψη παζαριού ήρθαν. Ετσι δεν ήταν η λογική της σύγκλισης και των συνομιλιών μας”.

Ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι στο Μοντ Πελερίν θα δημιουργειτο η βάση για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, θα συζητούνταν τα τρία κριτήρια και αυτά τα κριτήρια θα αποτυπώνονταν σε χάρτη από τις πλευρές και αυτούς τους χάρτες θα τους έδιναν στα ΗΕ που θα αξιολογούσαν εάν ήταν αρμονικοί και τότε θα ανακοινωνόταν η ημερομηνία για την πενταμερή, όπου θα ολοκληρωνόταν με αποτέλεσμα το εδαφικό, λέγοντας ότι αυτή ήταν η αντίληψη. “Δεν ήρθαμε στο Μοντ Πελεράν με την αντίληψη ότι θα τελειώσουμε με το εδαφικό από το Α ως το Ω, δεν ήταν αυτή η συμφωνία”,σημείωσε.

Η πρότασή τους, είπε, ήταν ποσοστό 29,2% για την τ/κ συνιστώσα πολιτεία. Σε ερώτηση εάν τέθηκε θέμα επιστροφής της Μόρφου, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι δεν συζητήθηκαν ονόματα χωριών και περιοχών. Αυτό ήθελαν να το κάνουν στο τελευταίο στάδιο αλλά η ε/κ πλευρά ήθελε να τελειώσουν με το εδαφικό εδώ, σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι στο σχέδιο Ανάν η τ/κ πολιτεία είχε 28,7% εδάφους και παρά το ότι έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε και πολλοί έχουν δημιουργήσει τις ζωές τους στα υπό συζήτηση εδάφη, η τ/κ πλευρά έδειξε μεγάλο θάρρος προτείνοντας ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο του σχεδίου Ανάν.

`Οπως είπε ο κ. Μπουρζιού, ο Τ/κ ηγέτης επιστρέφοντας στην Κύπρο θα κάνει με ψυχραιμία την αξιολόγηση της κατάστασης και θα την μοιραστεί με τον κόσμο. Ανέφερε πως ο κ. Ακιντζί θα προβεί σε δηλώσεις επιστρέφοντας στην Κύπρο.