“Νέα επιβράδυνση της οικονομίας τα επόμενα χρόνια”

Η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας έχει φτάσει στην κορύφωσή της και μια νέα επιβράδυνση της παραγωγής θα πρέπει να αναμένεται τα επόμενα χρόνια, προβλέπει Έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ) της ΠΕΟ.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΙΝΕΚ ΠΕΟ Ηλίας Ιωακείμογλου, παρουσιάζοντας σήμερα σε ειδική εκδήλωση την ετήσια έκθεση για την οικονομία και την απασχόληση, εκτίμησε ότι οι κινητήρες της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, «σταδιακά σβήνουν».

Η ανάκαμψη της τριετίας 2015-2017, εξήγησε, βασίστηκε σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η εκτροπή τουριστικών ρευμάτων προς την Κύπρο που θεωρείται ασφαλής προορισμός. Ωστόσο ανέφερε ότι το όφελος που μπορεί να έχει η Κύπρος από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος εξαρτάται τώρα πια από το βαθμό κατά τον οποίο μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των δωματίων που διαθέτει, ανταποκρινόμενη στην αυξημένη ζήτηση. Την ίδια ώρα η ανάκαμψη βασίστηκε και στη διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα και της ισοτιμίας του ευρώ σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς επίσης και σε ενδογενείς παράγοντες που ήταν η δημοσιονομική προσπάθεια και ο αποπληθωρισμός.

Μετά την τριετή ανάκαμψη, είπε στην ανάλυσή του, «αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που από δω και πέρα θα πηγαίνουμε σε επιβράδυνση της οικονομίας, δηλαδή θα υπάρχει στα επόμενα χρόνια επιπλέον αύξηση της παραγωγής, αλλά με μικρότερους ρυθμούς απ’ ό,τι στα προηγούμενα χρόνια, μέχρι να φτάσουμε σε μια ύφεση».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσπάθεια, είπε ότι η χαλάρωσή της τα τελευταία τρία χρόνια προϊδεάζει ότι θα τη διαδεχθεί κάποια στιγμή μια νέα δημοσιονομική προσπάθεια με στόχο να αυξηθούν και πάλι τα πλεονάσματα του δημοσίου. «Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δανειζόμενη από το μέλλον, δίνει ώθηση στην οικονομία δημιουργώντας όμως και τις προϋποθέσεις για να επανέλθει κάποια στιγμή με μια λιτότητα την οποία ως γνωστόν θα υποστούν κυρίως οι λαϊκές τάξεις, γιατί στην τρέχουσα ανάκαμψη ωφελείται κυρίως το κεφάλαιο και στην περίοδο της ύφεσης τα περισσότερα βάρη τα επωμίζονται οι εργαζόμενες τάξεις».

Ανέφερε ακόμα ότι «έχουν εμφανιστεί ήδη ανισορροπίες στο σύστημα, τις οποίες είναι βέβαιο πως οι διεθνείς οργανισμοί τις παρακολουθούν και μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε από τη γενικότερη συμπεριφορά τους ότι αυτή τη στιγμή δεν διαμαρτύρονται και δεν υποδεικνύουν στην Κυβέρνηση να πάρει μέτρα, αλλά μετά τις εκλογές είναι πολύ πιθανόν ότι θα επιστρέψουν και θα υποδείξουν τις ανισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί».

Εκτίμησε ότι «η τριετής ανάκαμψη δεν έχει λύσει τα μόνιμα διαρθρωτικά προβλήματα που υπήρχαν πριν», αναφέροντας ειδικότερα ως αδύναμα σημεία της ανάκαμψης την απαξίωση του εργατικού δυναμικού ως αποτέλεσμα της ψηλής μακροχρόνιας ανεργίας που οδηγεί σε «απαξίωση» των τεχνικών και γνωσιακών ικανοτήτων των εργαζομένων, τη μετανάστευση -και πιο συγκεκριμένα το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο των εκροών και το χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο εισροών-, τα κόκκινα δάνεια, τη μείωση της δυνητικής παραγωγής με τον τερματισμό της λειτουργίας επιχειρήσεων ή τμημάτων επιχειρήσεων, τη γήρανση του παραγωγικού δυναμικού λόγω της απουσίας νέων επενδύσεων από το 2008, και κατ’ επέκταση τη στασιμότητα της παραγωγής και, τέλος, το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο «έχει αρχίσει να γίνεται απειλητικό».

Κυρίτσης: Χωρίς σημάδια βελτίωσης οι δείκτες εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων
——————————————————————————————
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι την ώρα που ορισμένοι από τους δείκτες της οικονομίας, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης, εμφανίζονται αισθητά βελτιωμένοι, τα στοιχεία και οι δείκτες που έχουν να κάμουν με τις εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες, καθ’ άλλο παρά σημεία βελτίωσης εμφανίζουν.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση εφάρμοσε πολιτικές απορρύθμισης, φτωχοποίησης και διατάραξης της κοινωνικής ισορροπίας. «Επειδή όταν παρουσιάζουμε την αληθινή εικόνα και όχι το όμορφο κυβερνητικό αφήγημα, κάποιοι μας καταλογίζουν πολιτική και ιδεολογική σκοπιμότητα, σημειώνω ότι αυτή η εικόνα καταγράφεται ευδιάκριτα και στα στατιστικά στοιχεία της ίδιας της Eurostat, αλλά είναι και η εικόνα που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνεται να παραδεχτεί στα συμπεράσματα της για το ευρωπαϊκό εξάμηνο» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΕΟ, το 17,5% των μισθωτών απειλούνταν από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό το 2015 έναντι 13,0% το 2009. «Στη διάρκεια της κρίσης σε κάθε δύο εργαζόμενους φτωχούς προστέθηκε και ένας τρίτος. Είναι η ισχυρή ένδειξη ότι υπάρχει και στην Κύπρο πλέον, μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων που ενώ εργάζονται, βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας επειδή οι αμοιβές τους είναι πολύ χαμηλές» σημείωσε.

Η Κύπρος, είπε, «συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες μεταξύ των περισσότερο προηγμένων χωρών της ΕΈ στις οποίες υπήρξαν ιστορικά υψηλές μειώσεις της αγοραστικής δύναμης των μέσων μισθών αφού καταγράφεται υποχώρηση στο επίπεδο του 2002». Η Κύπρος, πρόσθεσε, παρουσίασε μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15%.

Αντιθέτως, σημείωσε, το εισόδημα του κεφαλαίου παρέμεινε σταθερό. «Η αναδιανομή εισοδήματος από την εργασία στο κεφάλαιο επιβεβαιώνεται, ξεκάθαρα από την αύξηση του εισοδηματικού μεριδίου του κεφαλαίου % του ΑΕΠ το οποίο από 45,5% που ήταν πριν το 2013 έχει φτάσει στο 49,5% ενώ το μερίδιο των εισοδημάτων από εργασία από 54,5% έχει πέσει στο 50,5%».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΕΚ – ΠΕΟ, Παύλος Καλοσυνάτος, είπε σε δική του παρέμβαση ότι «η ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά το 2015-2017, όση ευφορία και αν προκαλεί στους επιτελείς της κυβέρνησης και αλλού, δεν μπορεί να αποκρύψει τα προβλήματα που χρονίζουν, ούτε τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα ανεργίας, υποαπασχόλησης, φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού, εισοδηματικών ανισοτήτων, που αναδεικνύει η ετήσια έκθεση του ΙΝΕΚ. Ούτε η ανάκαμψη πρέπει να αποκρύπτει ότι εάν οι μακροχρόνιοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι μικροί, όπως δείχνουν οι υπολογισμοί των διεθνών οργανισμών, τότε προδιαγράφεται ένα δύσκολο μέλλον για τις εργαζόμενες τάξεις, τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και τους ανέργους».

Πηγή:ΚΥΠΕ