Νέα κατάθεση Κιττή στην Ερευνητική για τις τ/κ περιουσίες με…εντάσεις

 


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η Ερευνητική Επιτροπή, που αποτελείται από την πρώην Ανώτερη Δικηγόρο στη Νομική Υπηρεσία, Ελεωνόρα Νικολαΐδου (Πρόεδρο) και τα Μέλη Θάσο Νεοκλέους (πρώην Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου στην Ελεγκτική Υπηρεσία) και Στάλω Αριστείδου (Εκτελεστικό Μηχανικό Α΄ Τάξης στο Τμήμα Δημοσίων Έργων), διαπίστωσε επανειλημμένως ότι είχαν κατατεθεί εκ μέρους του κ. Κιττή και του Πέτρου Χατζηαντωνίου, Γραμματέα και Διευθυντή Διοικητικών Υπηρεσιών της ΑΤΗΚ και Γραμματέα της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων, φωτοαντίγραφα αντί των πρωτοτύπων εγγράφων που είχαν ζητηθεί τόσο προφορικώς όσο και γραπτώς από την Επιτροπή, ενώ ορισμένα πρωτότυπα έγγραφα πρακτικών των συνεδριάσεων της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου δεν προσκομίσθηκαν καθόλου και αντ` αυτών υπήρχαν κείμενα με αποσπάσματα πρακτικών και με ελλιπή στοιχεία.

Η κ. Νικολαΐδου, επίσης, υπέδειξε με έντονο τρόπο στον κ. Κιττή αλλά και στον κ. Χατζηαντωνίου, ο οποίος επίσης κλήθηκε να καταθέσει ενόρκως στην Επιτροπή, ότι, ενώ είχαν κληθεί να προσκομίσουν σήμερα όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη υπόθεση και μάλιστα μαζί με τους πλήρεις φακέλους εντός των οποίων διατηρούνται στο αρχείο του Ταμείου, εν τούτοις διαπίστωναν πολύ συχνά είτε την αποσπασματική τους κατάθεση ως μεμονωμένα έγγραφα εκτός του αρχικού φακέλου, είτε ότι είχαν προσκομισθεί “παραποιημένα” αντίγραφα ή εκ των υστέρων συνταχθέντα έγγραφα που δεν βοηθούσαν την Ερευνητική Επιτροπή στο έργο της.

Ο κ. Κιττής ζήτησε αρκετές φορές “συγγνώμη”, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρχε ούτε από τον ίδιο ούτε από την αρμόδια Υπηρεσία της ΑΤΗΚ οποιαδήποτε σκοπιμότητα παραπληροφόρησης ή εξαπάτησης της Ερευνητικής Επιτροπής και πως ό,τι έγινε ήταν για διευκόλυνση της Προέδρου και των Μελών της Επιτροπής, η οποία ωστόσο δεν ικανοποιήθηκε και ζήτησε από τον κ. Χατζηαντωνίου να αποχωρήσει για να μεταβεί στην ΑΤΗΚ και να επανέλθει φέρνοντας τους πλήρεις φακέλους και με όλα τα πρωτότυπα έγγραφα.

Στη διάρκειας πέραν των τεσσάρων ωρών σημερινής του κατάθεσης, η οποία δεν ολοκληρώθηκε αλλά θα συνεχισθεί στις 08:00 το πρωί της προσεχούς Δευτέρας, ο κ. Κιττής ερωτήθηκε αρκετές φορές και με επαναλαμβανόμενες τις ίδιες ερωτήσεις για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης αγοράς της ακίνητης περιουσίας του κ. Μουσταφά, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, καθώς και για την αλληλογραφία σχετικά με τους κανονισμούς λειτουργίας του Ταμείου Συντάξεων αλλά και για τις εισηγήσεις – γνωματεύσεις τόσο της εταιρείας AON Hewitt όσο και του Αντωνίου Λοΐζου και Συνεργατών, που παρείχαν συμβουλές για τις επενδύσει σε ακίνητα.

Αρκετές φορές ο κ. Κιττής -και παρά τις συνεχείς διακοπές από την κ. Νικολαΐδου- αναφερόταν σε πράγματα που περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη πρώτη του κατάθεση ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ειδικότερα ως προς τη νομοθεσία για τη σύσταση και τη λειτουργία της Διαχειριστικής Επιτροπής και ως προς τους Συμβούλους που χρησιμοποιούσε και τον τρόπο επιλογής και κατανομής των επενδύσεων του Ταμείου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κιττής, η νομοθεσία βάσει της οποίας λειτουργεί το Ταμείο Συντάξεων είναι μια πρώτη Κανονιστική Διοικητική Πράξη και οι μετέπειτα τροποποιήσεις της, προγενέστερες των νομοθεσιών περί ασφαλιστικών ταμείων  του 2006 και του 2012. 

Σε συνεννόηση με την Αρμόδια Αρχή (Έφορο) του Υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή του νόμου, όπως είχε καταθέσει ο κ. Κιττής, ετοιμάστηκαν τροποποιητικοί κανονισμοί για πλήρη εναρμόνιση με τη νομοθεσία, θεωρήθηκαν από την αρμόδια Αρχή και υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και προωθείται η διαδικασία θέσπισής τους.

Εδώ και αρκετό καιρό εκκρεμούν ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών για προώθηση και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο ούτως ώστε να γίνει κατορθωτή η εγγραφή του Ταμείου από τον Έφορο, συνεπώς, η εκκρεμότητα για την εγγραφή του ΣΣ στην αρμόδια Αρχή, δηλαδή στον Έφορο, δεν οφείλεται στους Διαχειριστές, επανέλαβε ο κ. Κιττής.

Τη διαχείριση των υποθέσεων του Σχεδίου Συντάξεων ασκεί η Διαχειριστική Επιτροπή, η οποία εκ παραδόσεως και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς συντίθεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta και επιπρόσθετα από τον εκάστοτε Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού, ο οποίος θεωρείται ότι εκπροσωπεί τα μέλη και τους δικαιούχους του Ταμείου (Συνταξιούχους της Cyta) δηλαδή στο σύνολό της είναι δεκαμελής, πρόσθεσε ο κ. Κιττής αναφέροντας ονομαστικώς τη σύνθεση της Διαχειριστικής Επιτροπής. 

Ο κ. Κιττής δεσμεύτηκε να προσκομίσει όλη τη σχετική αλληλογραφία στην Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία θεσμοθέτησης νέων κανονισμών, ανέφερε δε ότι στη Διαχειριστική Επιτροπή συμμετείχαν τρεις Νομικοί, δύο Αρχιτέκτονες, ένας Ηλεκτρομηχανολόγος, ένας Οικονομολόγος, ένα Διευθυντικό Στέλεχος Ιδιωτικής Επιχείρησης και ένας Εργολάβος Οικοδομών, οι οποίοι διέθεταν επαρκείς γνώσεις και πείρα για να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις και συμβουλές τόσον των ειδικών που διέθετε η υπηρεσία όσο και των εξωτερικών συμβούλων. 

Το έργο της Διαχειριστικής Επιτροπής, όπως ανέφερε ο κ. Κιττής, επικουρείται από τη Συμβουλευτική Επιτροπή, δηλαδή ένα 9μελές μεικτό σώμα που συντίθεται από τον Πρόεδρο και πέντε Μέλη της ΔΕ (ένα νομικό, δύο αρχιτέκτονες, ένα οικονομολόγο και έναν εργολάβο οικοδομών) και από τέσσερα υπηρεσιακά στελέχη της ανώτερης και ανώτατης βαθμίδας της Cyta, δηλαδή τον Αναπληρωτή Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή, ο οποίος προΐσταται των Οικονομικών Υπηρεσιών, τρεις Ανώτερους Διευθυντές, τον Ανώτερο Διευθυντή Υπηρεσίες Πελατών (Πολιτικό Μηχανικό), τον Ανώτερο Διευθυντή των Θυγατρικών και Επενδύσεων (Μηχανικό Τηλεπικοινωνιών) και τη Διευθύντρια Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης. 

Λαμβάνοντας υπόψη τη γενική οικονομική κατάσταση και τις εισηγήσεις της σχετικής μελέτης που ετοιμάστηκε από την AON HEWITT στις 24 Ιανουαρίου 2012, είπε ο κ. Κιττής, οι Διαχειριστές αποφάσισαν την κατανομή των επενδύσεων σε εγχώριες μετοχές 5%, παγκόσμιες μετοχές 5%, ακίνητη περιουσία 20%, ομόλογα 35%, καταθέσεις 20% και εναλλακτικές επενδύσεις κατά 15%.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της κ. Νικολαΐδου, ο κ. Κιττής παραδέχθηκε ότι δεν ακολουθούσε πάντα τις εισηγήσεις της AON HEWITT, παρά το ότι τους πλήρωνε για τις συμβουλές τους, όπως για παράδειγμα όταν γινόταν εισήγηση για επένδυση ενός μεγάλου ποσού σε παγκόσμιες μετοχές με εξαγωγή χρημάτων από την Κύπρο, σε περίοδο κρίσεως, κάτι που ο ίδιος θα θεωρούσε “προδοσία” εάν γινόταν, όπως είπε.

Ερωτηθείς για συγκεκριμένη έκθεση του Αντωνίου Λοΐζου ως προς τις επενδύσεις σε ακίνητα, ο κ. Κιττής δήλωσε δυσκολία να ενθυμηθεί με λεπτομέρειες όλα όσα περιλαμβάνονται σε αυτή, κάτι που προκάλεσε δυσθυμία και αρνητικά σχόλια από την Πρόεδρο της Επιτροπής, η οποία δήλωσε ότι ως Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής ο κ. Κιττής θα έπρεπε να είναι πολύ καλύτερα ενημερωμένος, ειδικά όταν γνώριζε εδώ και αρκετές ημέρες ότι θα κληθεί για κατάθεση και για να απαντήσει σε ερωτήσεις της Ερευνητικής Επιτροπής.

Η απάντηση, τόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση όσο και σε αρκετές άλλες ανάλογες κατά τη σημερινή συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής, ήταν ότι πρόκειται για μεγάλο όγκο εγγράφων τόσο για αυτήν την υπόθεση όσο και για άλλες του Ταμείου Συντάξεων και του οργανισμού της ΑΤΗΚ ευρύτερα και δεν είναι δυνατό να ενθυμείται με λεπτομέρειες ονόματα και ημερομηνίες για κάθε συνεδρία και για κάθε επιστολή ή άλλο έγγραφο που περνά από τα χέρια του.

Ο κ. Κιττής αναφέρθηκε, επίσης, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, στον τρόπο υποβολής των προτάσεων για επενδύσεις του Ταμείου και για τη συγκεκριμένη πρόταση για το έργο ΑΕΡΟ, διευκρινίζοντας ότι η αρχική πρόταση κατατέθηκε από την εταιρεία CLARISANO ENTERPRICES LTD που υπέβαλε και τεχνοοικονομική μελέτη στις 11 Μαρτίου 2010, με επιχειρηματικό σχέδιο για κατασκευή γραφειακών χώρων.

Ο κ. Κιττής εξήγησε τα κριτήρια με τα οποία ελήφθη η απόφαση για έγκριση της πρότασης, λαμβάνοντας υπόψη και την ασφάλεια του έργου, όπως είπε και την αξιοπιστία των εισηγητών, την εμπειρία τους και την αποδοτικότητα του έργου.

Αργότερα κλήθηκε επανειλημμένως να διευκρινίσει τα κριτήρια αυτά, χωρίς οι εξηγήσεις του να γίνονται πάντα αποδεκτές από την Πρόεδρο της Επιτροπής, η οποία επίσης τον ερώτησε επανειλημμένως γιατί δεν απεδέχθη το αίτημα δύο εκ των μελών της Επιτροπής, το Φεβρουάριο 2010 για να εδίδετο αναβολή στη λήψη απόφασης για διαπραγμάτευση και αποδοχή της επενδυτικής αυτής πρότασης, αντιθέτως είχε γίνει σύσταση 5μελούς Επιτροπής για διαπραγμάτευση.

Ο κ. Κιττής, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα έγγραφα που κατατέθηκαν, δήλωσε ότι ναι μεν δεν υπήρχε σαφής αναφορά στα πρακτικά της συνεδρίας εκείνης για αναβολή, όμως στα πρακτικά της συνεδρίας 28 Δεκεμβρίου 2010, όταν εγκρίθηκε η πρόταση αυτή, γινόταν αναφορά στο ότι δόθηκε χρόνος ικανός στα Μέλη να μελετήσουν όλα τα έγγραφα, προκειμένου να καταλήξουν στην αποδοχή της διαπραγματευτικής ομάδας και να εγκρίνουν ομόφωνα την πρόταση (απουσίαζε μόνον ένα μέλος).

Η κ. Νικολαΐδου εξέφρασε την επιθυμία να συνεχιζόταν και να ολοκληρωνόταν σήμερα η κατάθεση του κ. Κιττή, ο οποίος επικαλέσθηκε κούραση και ζήτησε να συνεχισθεί άλλη ημέρα η κατάθεσή του, για να μπορέσει και να προσκομίσει πρόσθετα έγγραφα και να μελετήσει παλαιότερους φακέλους.

Το αίτημα του κ. Κιττή έγινε αποδεκτό και ορίσθηκε η συνέχιση της κατάθεσής του την προσεχή Δευτέρα στις 08:00 το πρωί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ