Νέα οικολογική καταστροφή – Κακόβουλη ενέργεια βλέπει το Τμ. Δασών

Για κακόβουλη ενέργεια με φόντο οικονομικά συμφέροντα κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές μεταξύ των κοινοτήτων Ασώματου και Φασουρίου, εντός δασώδους περιοχής, απειλώντας έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους. Στο πέρασμα της η φωτιά κατέκαψε έκταση πέραν τους ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου καίγοντας δέντρα, καλαμιώνες, άγρια βλάστηση και ευκαλύπτους.

Η περιοχή είναι προστατευόμενη και βρίσκεται κάτω από την ομπρελά της σύμβασης Ραμσάρ (η Σύμβαση για τους Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας που υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν το 1971), ωστόσο, όμως εδώ και καιρό συντελείται μια τεράστια οικολογική καταστροφή, με την προχθεσινή πυρκαγιά να εντείνει ακόμη πιο πολύ το πρόβλημα. Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για κακόβουλη ενέργεια και έργο εμπρηστών καθώς κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς εντοπίστηκαν τρεις διαφορετικές εστίες. Η φωτιά ξέσπασε βόρεια της Αλυκής Ακρωτηρίου και δυτικά των αναπτύξεων που ανεγείρονται στην περιοχή, ωστόσο, λόγω των ισχυρών ανέμων εκτάθηκε πολύ γρήγορα.

Μιλώντας στον «Φ», ο συντονιστής των Οικολόγων των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, Ανδρέας Ευλαβής, δεν έκρυψε την απογοήτευση του αλλά και τον θυμό του για το τι συμβαίνει στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας το ως έγκλημα. Σημείωσε πως η χερσόνησος Ακρωτηρίου είναι μια περιοχή με περιβαλλοντική αισθητική και μεγάλης αξίας, η οποία, ωστόσο, οδηγείται λόγω των μεγάλων αναπτύξεων, σε ολική καταστροφή. Υπεστήριξε πως η φωτιά τέθηκε κακόβουλα εκτιμώντας πως πίσω από αυτή την ενέργεια κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. «Γιατί τόσα χρόνια δεν είχαμε πυρκαγιές στην περιοχή και έχουμε σήμερα μετά από την αδειοδότηση τόσων αναπτύξεων», διερωτήθηκε. «Με τις αναπτύξεις τροχοδρομείται η καταστροφή όλης της περιοχής», υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων καυτηρίασε το γεγονός ότι κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, δόθηκε προτεραιότητα για προστασία στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής παραβλέποντας την περιβαλλοντική αξίας της περιοχής Ακρωτηρίου και της χερσονήσου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην καταστροφή που συντελείται το τελευταίο διάστημα στον υγροβιότοπο ο οποίος πλέον δείχνει σημαντικά σημάδια αλλοίωσης από τις αναπτύξεις που κατασκευάζονται.

Όπως εξήγησε, στο παρελθόν υπήρξαν διάφορα αιτήματα από αρμόδιο Τμήμα όπως υπάρχουν περιπολίες στην περιοχή για πρόληψη πυρκαγιών, ωστόσο, δεν εισακούστηκαν, βάζοντας πάνω από όλα, όπως υποστήριξε, τα οικονομικά συμφέροντα.

Ερωτηθείς για τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί το Κίνημα Οικολόγων, ο κ. Ευλαβής σημείωσε πως εδώ και έναν χρόνο πραγματοποιούν συναντήσεις και συσκέψεις τόσο με τις αρμόδιες Αρχές όσο και με περιβαλλοντικές οργανώσεις και γίνεται μια προσπάθεια για προστατευθεί η περιοχή. «Στόχος μας είναι να προστατευθεί αυτή η περιοχή η οποία έχει μεγάλη περιβαλλοντική αξία και να αναδειχθεί, ωστόσο, δυστυχώς, μας προλαβαίνουν τα γεγονότα».

Επεσήμανε ακόμη πως για την εκδήλωση της πυρκαγιάς υπήρχε οργανωμένο σχέδιο από τους ιθύνοντες, τονίζοντας πως η περίοδος που εκδηλώθηκε αλλά και το γεγονός ότι οι δράστες έδρασαν την κατάλληλη ημέρα που έπνεαν ισχυροί άνεμοι, διευκόλυνε το εγκληματικό τους έργο. Σημειώνεται πως πρόκειται για περιοχή η οποία δεν μπορεί να προσεγγιστεί εύκολα.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πυρκαγιά όπως μας αναφέρθηκε από αρμόδιο πρόσωπο των βρετανικών Βάσεων, αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να γίνουν μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, όπως επίσης και καταμέτρηση της συνολικής καταστροφής του δάσους Φασουρίου. Μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Αλυκή Ακρωτηρίου.

Πάντως, εκφράζονται ανησυχίες, καθώς μετά από την εκδήλωση τέτοιων πυρκαγιών, όπως μας επισημάνθηκε, εισέρχεται επιθετικά η ακακία η οποία προκαλεί διάφορα προβλήματα.

Τα περί κακόβουλης ενέργειας επιβεβαιώνει σε τοποθετήσεις του και ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου. Όπως ανέφερε στο «Φ» στην περιοχή εντοπίστηκαν 3 εστίες φωτιάς σε απόσταση η μια από την άλλη. Σημείωσε ακόμη ότι στην περιοχή θα παραμείνουν δυνάμεις πυρόσβεσης για τις επόμενες ημέρες για τυχόν αναζωπυρώσεις. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Ίκαρος 2» συνέδραμαν δυνάμεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, του Τμήματος Δασών και των βρετανικών Βάσεων.

Από την πλευρά της η Αστυνομία των βρετανικών Βάσεων συνεχίζει τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς, σημειώνοντας πως παρά τις ενδείξεις ότι αυτή τέθηκε κακόβουλα, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία.

πηγή: Philenews