ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ, για ακόμη μια φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη πάνω η ζάχαρη, το λάδι και το εμφιαλωμένο νερό

Όπως φαίνεται αναλυτικά στον Πίνακα της Υπηρεσίας με τους δείκτες τιμών για το μήνα Απρίλιο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 21 κατηγορίες κατέγραψαν αύξηση και 18 κατηγορίες μείωση, ενώ άλλες 6 κατηγορίες δεν κατέγραψαν μεταβολή.

Συγκεκριμένα, αυξήσεις κατά 7,5% και 6,2% αντίστοιχα κατέγραψαν τα κατεψυγμένα μαλάκια/οστρακοειδή και τα κατεψυγμένα ψάρια μετά από μια τρίμηνη περίοδο συνεχών μειώσεων, κατά 4,7% η ζάχαρη μετά από ένα εξάμηνο συνεχών μειώσεων, κατά 3,4% οι ζωμοί, 3,3% το εμφιαλωμένο νερό, 3% το λάδι λόγω νέων συγκρατημένων αυξήσεων στην τιμή ελαιολάδου έναντι του προηγούμενου μήνα, 2,8% οι χυμοί, τα δημητριακά προγεύματος και οι βρεφικές πάνες, 2,7% οι βρεφικές τροφές, 2,2% τα κατεψυγμένα ζυμαρικά και κατά 2% οι κονσέρβες κρέατος.

Μείωση κατέγραψαν 18 κατηγορίες με σημαντικότερες τα φρέσκα λαχανικά και χόρτα κατά 13,1%, κατά 10,8% το φυτικό μαγειρικό λίπος, 5,4% το αλεύρι, 4,6% τα φρέσκα ψάρια και μαλάκια, 4% τα αυγά, 2,3% τα ζυμαρικά, 1,5% τα κουλούρια, 1,2% το ρύζι και τα μπισκότα και 1,3% το βρεφικό γάλα και τα μαλακτικά ρούχων.

Στα πλαίσια της συνεχής παρακολούθησης της αγοράς και καταγραφής των τάσεων όπως εξελίσσονται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, η Υπηρεσία έχει εκ νέου προβεί στις 16/5/2024, στην καταγραφή τιμών 55 κοινών και πολύ σημαντικών για το νοικοκυριό προϊόντων σε 3 υπεραγορές της Λευκωσίας. Όπως φαίνεται στο συγκριτικό Παρατηρητήριο που επισυνάπτεται, η διαφορά στην αξία του ακριβότερου καλαθιού από το φθηνότερο ανέρχεται σε 6,0% ή €241,84 έναντι €228,54 με το μεσαίο καλάθι να κυμαίνεται στα €240,02. Πρόσθετα, το όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο, ανέρχεται μεταξύ €7,21- €7,78 σε σύνολο αγορών αξίας €90 περίπου ανάλογα με την υπεραγορά.

Τονίζεται εκ νέου ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές 88 προϊόντων από όλες τις κατηγορίες που εγκρίθηκαν, σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια. Η σημερινή αποτίμηση από την εφαρμογή του μέτρου με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων, είναι ότι αυτό έχει θετική επίδραση στις τιμές και κατ΄επέκταση τον πληθωρισμό εφόσον οι τιμές συγκρατούνται και σε ποσοστό περίπου 70% των προϊόντων οι τιμές έχουν παραμείνει στα επίπεδα της 5ης Μαΐου που εφαρμόστηκε το μέτρο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου ελέγχου που διενεργήθηκε στις 15/5/2024, η συμμόρφωση είναι καθολική με τα ποσοστά απόκλισης για το γάλα, αυγά, ζάχαρη, καφέ, βρεφικές πάνες, βρεφικό γάλα και λαχανικά στο 70-100% και για τα υπόλοιπα προϊόντα σε χαμηλότερο ποσοστό.