ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ/ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΑΤΑΡ «Γι’αυτό τοποθετήσαν την κάμερα «Οι Ε/κ προκαλούν σαματά»

Για την ασφάλεια των ‘συνόρων’ και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» μπήκε η κάμερα στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του «Μπαϊράκ» σήμερα ο ακαδημαϊκός Χουσείν Ισικσάλ, ειδικός σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη για διεθνείς σχέσεις και διπλωματία, λέγοντας ότι η νεκρή ζώνη θα είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στο εδαφικό κατά την διαδικασία διαπραγμάτευσης ή συνεργασίας, κατά την έκφρασή του.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενά, ο κ. Ισικσάλ πρόσθεσε ότι στην περιοχή του Αγίου Δομετίου (οι Ε/κ) “προκαλούν σαματά”.

“Βάλαμε μια κάμερα ασφαλείας εκεί. Δεν ήσουν εσύ που φώναζες για την ασφάλεια των ‘συνόρων’; Να τώρα, εδώ είναι η ασφάλεια των ‘συνόρων’. Δεν ήσουν εσύ που είπες ότι υπάρχει παράνομη μετανάστευση; Να τώρα, καταπολεμούμε την παράνομη μετανάστευση. Τι συμβαίνει, γιατί αυτές οι φωνές, τα ουρλιαχτά; (Οι Ε/κ λένε) ‘η νεκρή ζώνη είναι δική μας’. Μάλιστα, τώρα ερχόμαστε στο κύριο θέμα», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Ισικσάλ, «καταλήγουμε στη λογική (των Ε/κ) ‘η νεκρή ζώνη είναι δική μας και τα Ηνωμένα Έθνη είναι φιλοξενούμενοι’». Ο σύμβουλος του κ. Τατάρ απευθυνόμενος στην ε/κ πλευρά είπε: «Η νεκρή ζώνη δεν είναι δική σας. Η νεκρή ζώνη είναι υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορείτε να χτίζετε όποτε θέλετε κινηματογράφο ή εμπορικό κέντρο στην ουδέτερη ζώνη, αλλά το κάνατε», ανέφερε. Ο κ. Ισικσάλ πρόσθεσε ότι με την τοποθέτηση της κάμερας εκεί το μήνυμα είναι: «Από εδώ και στο εξής θα παρακολουθώ την ουδέτερη ζώνη με τον ίδιο τρόπο».

Ουδέτερη ζώνη και εδαφικό

Έγιναν λάθη, συνέχισε, στο Κραν Μοντάνα και στο Σχέδιο Ανάν λέχθηκε ότι η νεκρή ζώνη ανήκει στους Ε/κ και το αποδέχτηκε και η τ/κ πλευρά. «Η νεκρή ζώνη θα συζητηθεί επίσης κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης ή συνεργασίας στο εδαφικό», πρόσθεσε.

Η ουδέτερη ζώνη είναι το 3,5% του εδάφους, σημείωσε. «Ο βελούδινος διαχωρισμός θα έρθει τελικά στην ημερήσια διάταξη. Έχουμε επίσης δικαιώματα στην κρατική γη, στη χαλίτικη γη που σφετερίστηκε η ε/κ πλευρά. Όχι στις λεηλασίες. Λένε αποζημίωση, υπάρχει αποζημίωση που θα ζητήσουμε κι εμείς. Δεν είμαι σίγουρος ποιος θα κερδίσει όταν φτάσουμε στον συμψηφισμό. Όλα αυτά θα συζητηθούν όταν έρθει η ώρα, ελπίζω», ανέφερε.

Ο Χουσείν Ισικσάλ είπε ότι χιλιάδες Ε/κ περνάνε τα «σύνορα» – κατά την έκφρασή του – όπου υπάρχουν πινακίδες ‘καλώς ήρθατε στην ΤΔΒΚ’ και “σημαίες” του ψευδοκράτους, κάνουν τις αγορές τους κι επιστρέφουν και χρησιμοποιούν την φράση «σημείο ελέγχου» (check point) παρά το ότι η ε/κ ηγεσία λέει πως «δεν υπάρχουν σύνορα».

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πρόσθεσε, βρίσκεται στο νησί με την ανοχή – κατά την έκφρασή του – της τ/κ πλευράς κι επανέλαβε τη θέση της τ/κ πλευράς ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει τελικά να υπογράψει SOFA (συμφωνία για το καθεστώς των ειρηνευτικών δυνάμεων) με την τ/κ πλευρά. «Αν δεν μπορεί να το κάνει, θα έχει πρόβλημα ο ΟΗΕ. Εάν χρειαστεί, θα σταματήσουμε τους στρατιώτες του ΟΗΕ και θα ζητήσουμε άδεια για να περνούν», ανέφερε.

Πύλα

Ο Χουσεϊν Ισικκσάλ είπε ότι ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ και ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου εργάζονται «πολύ επιτυχημένα» στη διπλωματική αρένα και για πρώτη φορά «οδεύουμε στον σωστό δρόμο». Πριν από αυτό, ήμασταν σε μια νοοτροπία όπου δεν ξέραμε τι να κάνουμε, κοιτούσαμε συνεχώς πίσω, δεν ξέραμε τι θέλαμε και ρωτούσαμε αν θέλουμε ομοσπονδία ή όχι, πρόσθεσε. «Τώρα το λιμάνι που θα φτάσουμε είναι ξεκάθαρο και η κατεύθυνση που θα πάμε είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα της Πύλας ήρθε στο προσκήνιο αυτή την περίοδο. Δεν είναι τυχαίο που είπαμε ‘θα φτιάξουμε αυτόν τον δρόμο, δεν θα αφήνουμε πλέον τους δικούς μας ανθρώπους στην δικαιοδοσία των Ε/κ’. Δεν είναι τυχαίο που έχουμε αυτές τις αντιδράσεις».

Στην αρχή φώναξαν αλλά μετά άρχισε η εξομάλυνση, είπε ο σύμβουλος του κ. Τατάρ υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη της ψευδοκράτους αρχίζει να ομαλοποιείται. «Ο ΟΗΕ θα δει κάποια πράγματα, θα δει ότι υπάρχει μια αρχή μπροστά του. Λένε ‘η περιοχή Πλάτη της Πύλας είναι μια πεδιάδα χωρίς κανέναν εκεί, γιατί αντιδράς;’. Ποιος σου είπε ότι δεν υπήρχε κανείς εκεί; Είναι ένα μέρος που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια, μια γη εντός των ‘συνόρων’ της ΤΔΒΚ. Που ζούμε; Λες και ο ΟΗΕ όρισε κυβερνήτη και έγινε δικό τους (το μέρος). Δεν υπάρχει τέτοιος κόσμος», ανέφερε.

Εξοπλισμός ΕΦ

Πριν από 10-15 χρόνια, ο αριθμός των κρατών που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των κρατών που αναγνώρισαν το Ισραήλ, ανέφερε ο κ. Ισικσάλ. Υποστήριξε ότι ύστερα από αίτημα της Εθνικής Φρουράς, 900 εκατομμύρια ευρώ προστέθηκαν στον προϋπολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για ν’ αγοραστούν άρματα μάχης Merkava από το Ισραήλ, ποσό με το οποίο μπορούν να αγοραστούν 300 τέτοια άρματα μάχης, όπως ανέφερε.

«Ο στόχος της αγοράς του πιο προηγμένου άρματος μάχης σε μια τόσο μικρή γεωγραφική περιοχή είναι ξεκάθαρος. Πρόκειται για ένα τανκ που χρησιμοποιείται στην περιοχή όπου ο χερσαίος πόλεμος man to man θα συμβεί πιο έντονα», επεσήμανε. Τα άρματα, συνέχισε, παραγγέλθηκαν από το Ισραήλ, το οποίο διαμήνυσε ότι θα τα παραδώσει μετά τις εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Η ε/κ πλευρά, είπε, συνεχίζει να εξοπλίζεται με γοργούς ρυθμούς κι αυτές οι δραστηριότητες δεν είναι μυστικές, ενώ η ε/κ πλευρά έχει ζητήσει ένα σύστημα από το Ισραήλ που θα μπορεί να ρίξει τουρκικά αεροπλάνα, όπως και μη επανδρωμένα IHA – SIΗA (drones με ή χωρίς οπλισμό).

Ο Χουσεϊν Ισικσάλ παρομοίασε μάλιστα την νοοτροπία της ε/κ πλευράς με την νοοτροπία του Ισραήλ. «Τι νομίζετε ότι θα γράψουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εάν η ε/κ πλευρά μας επιτεθεί με πυροβολικό και όπλα σήμερα και σφαγιάσει αμάχους; Πιστεύετε ότι θα γράψει ότι σφαγιάστηκαν Τουρκοκύπριοι; Επιτρέψτε μου να σας πω: θα πει ότι η ε/κ Εθνική Φρουρά συνεχίζει με επιτυχία την επιχείρηση για να σώσει την πατρίδα της από την κατοχή και οι εξεγερμένοι Τούρκοι τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν», ανέφερε.

Ο σύμβουλος του κ. Τατάρ είπε ότι το παλαιστινιακό παράδειγμα αποκαλύπτει τη σημασία της ασφάλειας και πρόσθεσε ότι «οι αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας δεν μπορεί να συζητηθούν».

Το να έχει κάποιος «κρατική δομή», συνέχισε, είναι το πιο σημαντικό και ως τέτοια βλέπει το ψευδοκράτος, λέγοντας ότι έχουν «αντιπροσωπείες» σε 20 χώρες και εκπροσωπούνται στον Οργανισμό Τουρκικών κρατών. «Να εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας και να γίνουμε Παλαιστίνη; Υπάρχουν 6500 λαοί στον κόσμο, ενώ υπάρχουν 193 κράτη, λιγότερο από το 3%. Είχαμε αυτή την ευκαιρία, να την παρατήσω και να συμφωνήσω να φύγω από τη Super League και να παίξω στο ερασιτεχνικό; Δεν υπάρχει τέτοιος κόσμος. Όλοι θέλουν να είναι στη θέση μας, όλοι μας κοιτάζουν με φθόνο», ισχυρίστηκε.

Υποστήριξε επίσης ότι το ΣΑ του ΟΗΕ «έχει ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης του» και έχει μετατραπεί σε πολιτικό μηχανισμό. «Το μονοπάτι ήταν καθαρό, αλλά τώρα είναι πεντακάθαρο, όλα είναι ξεκάθαρα. Όπως είπε ο αξιότιμος ‘πρόεδρός’ μας, (ΣΣ: εννοεί τον Ερσίν Τατάρ) δεν θέλουμε πόλεμο στην Κύπρο. Πρέπει να σκεφτούμε πώς ‘δύο λαοί’ που ζουν δίπλα δίπλα, που πρέπει να συνεργαστούν πλήρως, μπορούν να αναπτυχθούν μαζί». Ανέφερε δε ότι “οι έξι προτάσεις συνεργασίας του Τ/κ ηγέτη που είχε υποβάλει πέρυσι το καλοκαίρι, εξακολουθούν να ισχύουν”.

Πηγή: ΚΥΠΕ