Νεκρός στρατιώτης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

 

Σύμφωνα με τη διεθνής δύναμη αρωγής στο Αφγανιστάν, ένας πολίτης που εργαζόταν για την Isaf βρέθηκε επίσης νεκρός στο περιστατικό αυτό, διευκρίνισε εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης. Οι επιθέσεις αυτές ονομάζονται “πυρά εκ των έσω” γιατί προέρχονται από Αφγανούς αστυνομικούς και στρατιώτες κατά των συναδέλφων τους της Isaf.

Τα θύματα μεταξύ των Αφγανών “σκοτώθηκαν σε μάχη” που διεξήχθη χθες βράδυ, είπε ο εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν αυτοί οι Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έναν επιτιθέμενο ή κατά την άμυνα που προέβαλαν οι δυνάμεις της Isaf.

ΤΟ ΝΑΤΟ εκτιμά ότι το 25% των εκ των έσω επιθέσεων οφείλεται στην εισχώρηση ανταρτών στις τάξεις των αφγανικών δυνάμεων. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι απώλειες που έχουν σχέση με πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των ξένων και Αφγανών ενστόλων ή οφείλονται σε προσωπικές διαφορές.

Αν η επίθεση αυτή επιβεβαιωθεί, 52 στρατιώτες της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ θα έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν το 2012 σε “εκ των έσω” επιθέσεις Αφγανών ενστόλων. Οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει βαθύ ρήγμα εμπιστοσύνης μεταξύ του ΝΑΤΟ και των Αφγανών συμμάχων του.

Τα περιστατικά αυτά επιδεινώνουν δραματικά το κλίμα την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των 112.600 ξένων στρατιωτών οι οποίοι βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν θα επιστρέψουν στις χώρες τους μέχρι τα τέλη του 2014. Η αστυνομία και ο στρατός του Αφγανιστάν σε ένα κρίσιμο στάδιο της εκπαίδευσής τους θα αναλάβουν τον έλεγχο της ασφάλειας της χώρας.