Νέο μέτωπο για Οδυσσέα: Τον καταγγέλει στον INTOSAΙ η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου

Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου, με φόντο την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας – Η Άννα Ζαβού κατηγορεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά, καθώς και γαι παραβίαση των προτύπων ελέγχου – Αντιστρέφει τα βέλη η ΕΥ

Την πρόθεσή της να καταγγείλει τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στο Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων, INTOSAΙ, εξέφρασε η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου, Άννα Ζαβού, κατηγορώντας τον ότι κατά η διενέργεια ελέγχου στην υπηρεσία της, παραβίασε θεμελιώδεις αρχές, αλλά και τα ίδια τα πρότυπα ελέγχου που οφείλει να ακολουθεί ως Ανώτατο Ελεγκτικό Ίδρυμα του Κράτους. Παράλληλα, τον κατηγορεί για αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά.

Αφορμή της διαμάχης που ξέσπασε, η χθεσινή δημοσιοποίηση έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, στην οποία γίνεται αναφορά σε «υποβάθμιση καταγγελίας» από την Έφορο ότι λειτουργός στην Υπηρεσία της οποίας προϊσταται χρησιμοποιεί ως «βιτρίνα» τη σύζυγό του με αποτέλεσμα να προκύπτει κατάσταση σύγκρουσης συμφέροντος.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, η κ. Ζαβού απέρριψε τα όσα της καταλογίζονται, εστιάζοντας παράλληλα, στη διαδικασία που ακολούθησε η Ελεγκτική Υπηρεσία. Όπως είπε, παρά το ότι τα ελεγκτικά πρότυπα και διαδικασίες ελέγχου, υποδεικνύουν πως πρέπει να διεξάγονται συναντήσεις για συζήτηση των ευρημάτων εκθέσεων, τελικά δεν έγινε τελική συνάντηση με το Γενικό Ελεγκτή. Υποστήριξε, μάλιστα, πως είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον κύριο Μιχαηλίδη, ωστόσο – όπως ανέφερε – αυτός την αγνόησε. Η κυρία Ζαβού έκανε, ακόμη, λόγο, για κατάχρηση εξουσίας από πλευράς Γενικού Ελεγκτή.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ότι δεν προχώρησε σε πειθαρχική έρευνα εναντίον λειτουργού της υπηρεσίας, ο οποίος ελέγχεται για σύγκρουση συμφέροντος, η ίδια ανέφερε ότι στην έκθεσή της αναγνωρίζει πως υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και σημειώνει ότι έλαβε όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Ανταποδίδει τα πυρά η Ελεγκτική Υπηρεσία

Για αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά της Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου κάνει λόγο από πλευράς της η Ελεγκτική Υπηρεσία, απορρίπτοντας μάλιστα τη θέση της κυρίας Ζαβού ότι δεν πραγματοποιήθηκε συνάντησή της με το Γενικό Ελεγκτή.

Μιλώντας επίσης στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης, είπε ότι είναι πολύ λυπηρό, έως ανησυχητικό, το να ισχυρίζεται το αντίθετο η κυρία Ζαβού. Ανέφερε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε λάβει καταγγελία ότι λειτουργός της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου, συμμετέχει σε δράσεις ανταγωνιστικής εταιρείας.

Εφόσον διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να διενεργηθεί πειθαρχικός έλεγχος, τόνισε ο κύριος Πετρίδης. Υπογράμμισε ακόμη, πως με αυτό ως δεδομένο, η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει σε πειθαρχική έρευνα. “Ωστόσο φαίνεται ότι έδωσε κάλυψη στον συγκεκριμένο λειτουργό και τώρα έρχεται να πει ότι θα καταγγείλει την ελεγκτική υπηρεσία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Πετρίδης.

πηγή: Economy Today