Νέο μπέρδεμα για αξιολογήσεις: Οι μισοί θα αξιολογηθούν με το σημερινό σύστημα και οι άλλοι με τις αλλαγές που θα γίνουν

Νέο μπάχαλο πιθανόν να δημιουργηθεί με τις προωθούμενες αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης. Και αυτό, παρά την προσπάθεια των συγκυβερνώντων κομμάτων να βελτιώσουν τις αξιολογήσεις. Με την πρόταση νόμου των συγκυβερνώντων κομμάτων ίσως δημιουργηθούν νομικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα πέραν των 385 προαγωγών, όπου τα αιτήματα υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσία καθώς οι θέσεις που έχουν κενωθεί και για τις οποίες έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες χωρίς να γίνει κάποια διαδικασία, θα προαχθούν με το υφιστάμενο σύστημα. Δηλαδή η βαρύτητα της αξιολόγησης θα είναι 45 μονάδες ενώ οι υπόλοιποι που θα προαχθούν μετά την έγκριση της πρότασης νόμου, η βαρύτητα της αξιολόγησης θα είναι 15 μονάδες. Συνεπώς, αυτό ίσως να προκαλέσει πρόβλημα με αποτέλεσμα κάποιοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.  Κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας. Μάλιστα οι θέσεις που διατύπωσε προκάλεσε κάποιο προβληματισμό.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Αλεξία Καλησπέρα, δήλωσε πως είναι δικαίωμα της Βουλής να κάνει όποια ρύθμιση από τούδε και στο εξής, ωστόσο, σημείωσε πως «δεν μπορούμε να αγγίξουμε τις διαδικασίες που άρχισαν». Σύμφωνα με την κ. Καλησπέρα, οι 385 θέσεις προαγωγής τα αιτήματα των οποίων βρίσκονται στην ΕΔΥ  το κριτήριο την αξιολόγησης θα προσμετρά 45 μονάδα. Είπε, επίσης πως δεν πρέπει να δοθεί αναδρομική ισχύ. Τόνισε, παράλληλα πως δεδομένου ότι με την πρόταση συμφωνεί το Υπουργείο Οικονομικών, συμφωνεί και η Νομική Υπηρεσία.

Με την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, προτείνεται να αναθεωρηθεί η βαρύτητα που θα έχουν τα κριτήρια για την προαγωγή στο Δημόσιο, για περίοδο δύο χρόνων. Φέτος, η αξιολόγηση θα λαμβάνει μέχρι 15 μονάδες αντί 45 που προβλέπει ο νόμος, μέχρι 25 μονάδες η σύσταση του προϊστάμενου και μέχρι 30 μονάδες η πρόσθετη πείρα και προσόντα. Το 2025 η αξιολόγηση θα βαθμολογείται μέχρι 30 μονάδες με βάση τον βαθμό στις ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις του 2023 και 2024, μέχρι 20 μονάδες η σύσταση του προϊστάμενου και μέχρι 25 μονάδες η πείρα και τα προσόντα. Το 2026 θα επανέλθει το υφιστάμενο σύστημα και η αξιολόγηση θα λαμβάνει μέχρι 45 μονάδες, μέχρι 15 μονάδες η σύσταση προϊσταμένου και μέχρι 20 μονάδες η πείρα και τα προσόντα. Ο πρόεδρος της ΕΔΥ, Γιώργος Παπαγεωργίου, σημείωσε πως υποβλήθηκαν 300 προτάσεις για 385 θέσεις προαγωγή. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, ο νόμος για τη Δημόσια Υπηρεσία είναι πολύ αυστηρός και περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες. Όπως είπε, επίσης βάσει του νόμου πρέπει να κάνουν αίτηση 4 μήνες από τη μέρα κενώνεται η θέση, τονίζοντας πως «εφόσον υποβληθεί μια πρόταση στην ΕΔΥ δεν μπορεί να αποσυρθεί».

Σε σχέση με την πρόταση νόμου, ο πρόεδρος της ΕΔΥ, σημείωσε, πως θα πρέπει να αφαιρεθούν από την αξιολόγηση 30 μονάδες και αυτές να κατανεμηθούν στα άλλα κριτήρια. Υπέδειξε πως θα πρέπει η βαθμολογία να είναι από τις 70 μονάδες. Η διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Έλενα Αζίνα, είπε, πως είναι υπέρ της πρότασης, επισημαίνοντας πως θετική η Κυβέρνηση είναι θετική να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στο σύστημα αξιολόγησης.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, ανάφερε πως είναι υπέρ της πρότασης νόμου, τονίζοντας πως δεν διαφωνεί με τη θέση της ΕΔΥ η συνολική βαθμολογία να περιοριστεί στο 70%. «Μας ανησυχεί η θέση της Νομικής Υπηρεσίας πως θα γίνουν με το 45% και άλλες με το 15%» σημείωσε. Εκ μέρους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ λέχθηκε πως υπάρχει θέμα άνισης μεταχείρισης, λόγω του κριτηρίου της ηλικία σε  περίπτωση ισοβαθμίας.

πηγή: Philenews