Δρομολογούνται νέοι εθνικοί συνασπισμοί με στόχο τις Ψηφιακές Θέσεις Απασχόλησης

{loadposition ba_textlink}

Ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, 17 Ιουνίου, στο Εργαστήριο Ψηφιακών Δεξιοτήτων για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας.

Επικεφαλής του Εθνικού Συνασπισμού για την Κύπρο είναι ο Ψηφιακός Πρωταθλητής της Κύπρου, Στέλιος Χειμώνας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάνω από 30 ενδιαφερόμενοι, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής κυβέρνησης, δημιουργούν συνασπισμό που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2015. Ο συνασπισμός αυτός θα αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως η ενίσχυση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση και η παροχή κατάρτισης στους ανέργους, στους επαγγελματίες στον τομέα των ΤΠΕ και στις ευάλωτες ομάδες.

Σχεδόν 24 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι σήμερα άνεργοι, ενώ οι εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες ψηφιακής τεχνολογίας. Μέχρι το 2020 μπορεί να υπάρχουν έως και 825 000 κενές θέσεις εργασίας για επαγγελματίες στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη για ψηφιακές δεξιότητες για όλες σχεδόν τις θέσεις εργασίας όπου η ψηφιακή τεχνολογία συμπληρώνει τις υφιστάμενες δεξιότητες.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 12 εθνικές συμπράξεις εμπνευσμένες από τον Μεγάλο Συνασπισμό για τις Ψηφιακές Θέσεις Απασχόλησης που συστάθηκε το 2013 προκειμένου να ξεπεραστεί το ψηφιακό έλλειμμα δεξιοτήτων στην Ευρώπη. Ο μεγάλος συνασπισμός για τις Ψηφιακές Θέσεις Απασχόλησης είναι η μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια στην Ευρώπη με στόχο την προσφορά περισσότερης κατάρτισης στις ΤΠΕ σε συνεργασία με τον κλάδο ΤΠΕ, την εφαρμογή προγραμμάτων τοποθέτησης σε θέσεις εργασίας, την παροχή πτυχίων και προγραμμάτων σπουδών όλων των βαθμίδων καθώς και τύπων κατάρτισης και εκπαίδευσης με περισσότερο ψηφιακό προφίλ και την παρότρυνση των νέων να κάνουν σπουδές στον κλάδο ΤΠΕ και να ακολουθήσουν σχετικά επαγγέλματα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρεται, είναι μέσω της συνεργασίας με επιχειρήσεις στο σύνολο της οικονομίας, φορείς παροχής εκπαίδευσης, υπηρεσίες απασχόλησης, κοινωνικούς εταίρους και πολλούς άλλους ενδεχομένους εταίρους να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες ελλείψεις δεξιοτήτων που εμποδίζουν την ανάπτυξη, να επιτρέψουμε την προώθηση των ψηφιακών ταλέντων στην Ευρώπη και να ενδυναμώσουμε και να προετοιμάσουμε τους πολίτες για επιτυχία στην αγορά εργασίας.

Οι 4 νέοι συνασπισμοί θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες 8 εθνικούς συνασπισμούς δεξιοτήτων (Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Πολωνίας και Ρουμανίας). Μέσα από τη συνεργασία της με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή διασφαλίζει ότι οι εθνικοί συνασπισμοί θα αναπτυχθούν και θα ενισχυθούν, ενθαρρύνοντας έτσι τα κράτη μέλη να δεσμευτούν ώστε να καλύψουν την έλλειψη δεξιοτήτων, να στηρίξουν και να μεγεθύνουν τις τοπικές πρωτοβουλίες και να διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων και μέσω συγκεκριμένων προτάσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η Επιτροπή, καταλήγει η ανακοίνωση, δημιούργησε μια Εργαλειοθήκη με συστάσεις για την επιτυχή έναρξη και υλοποίηση συνασπισμών μεταξύ των ενδιαφερομένων.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ