Νέος Διευθυντής και περικοπές στους μισθούς του Συνεργατισμού

Εντός των επόμενων δέκα ημερών το αργότερο, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής από το διεθνή οίκο Egon Zehnder του κατάλληλου υποψηφίου για να αναλάβει τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ), δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης

Είμαστε στη διαδικασία, στην οποία έχουν απομείνει περίπου πέντε υποψήφιοι για τη θέση του ΓΔ, συμπλήρωσε ο κ. Χατζηγιάννης.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ ανακοίνωσε ότι πριν το κλείσιμο του 2013 θα είναι έτοιμο τόσο το Σχέδιο περισυλλογής στο μισθολόγιο του προσωπικού, όσο και το Σχέδιο στοχευμένης πρόωρης εθελούσιας εξόδου.

Ανέφερε ότι οι περικοπές στο μισθολόγιο του προσωπικού θα τρέξουν από τον υφιστάμενο μήνα, εξηγώντας πως υπάρχουν στοχεύσεις εξοικονόμησης ποσού για το 2013 και έτσι θα πρέπει οι περικοπές να εφαρμοστούν το Δεκέμβριο.

Σε σχέση με το σχέδιο στοχευμένης πρόωρης εθελούσιας εξόδου, ο κ. Χατζηγιάννης απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων που θα πρέπει να αποχωρήσουν και σημείωσε ότι “στόχος μας είναι η διασφάλιση του μεγίστου αριθμού θέσεων εργασίας”, οι οποίες ανταποκρίνονται στις οργανικές ανάγκες της τράπεζας.

Ανέφερε ότι το σχέδιο πρόωρης εθελούσιας εξόδου θα είναι στοχευμένο για να επιτευχθούν οι στόχοι του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης.

“Αναγνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε θέση εργασίας χαθεί είναι δύσκολο να αναπληρωθεί στην οικονομία”, πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι “δεν μας ανησυχεί το θέμα του κόστους λειτουργίας”, ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ επισήμανε ότι περισσότερη προσπάθεια χρειάζεται να καταβληθεί στη διαχείριση του ενεργητικού.

“Θα εφαρμοστεί ό,τι χρειάζεται για τη σταθερότητα και ανάκαμψη του Συνεργατισμού”, επισήμανε.

Αναδιάρθρωση δανείων

Σε σχέση με την αναδιάρθρωση δανείων, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι αυτή τη στιγμή δημιουργείται η Κεντρική Μονάδα Διαχείρισης Καθυστερήσεων, στην οποία θα περιλαμβάνονται το νομικό τμήμα, το τμήμα Διαχείρισης Κινδύνων και το τμήμα που θα ασχολείται με τις καθυστερήσεις.

Την ίδια στιγμή, όπως είπε, “βρισκόμαστε συνεχώς στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ), τα οποία διαθέτουν μονάδες για αναδιάρθρωση δανείων, όπου “μας κάνουν επί τόπου παρουσιάσεις για το τι κάνουν σήμερα” επί του θέματος.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι η μεγάλη ώθηση στο θέμα θα γίνει το 2014 όταν κεντρικοποιηθεί το σύστημα και τεθεί σε ισχύ με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Ο κ. Χατζηγιάννης ξεκαθάρισε πως “θα πρέπει να καθαρίσουν τα βιβλία από ό,τι δεν είναι βιώσιμο”, ενώ όσοι στρατηγικά, όπως είπε, “δεν πληρώνουν για διάφορους λόγους,  θα γίνει προσπάθεια να γίνουν τυπικοί στις αποπληρωμές των δανείων τους.

Μεγαλύτερη έμφαση, όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπείας, θα δοθεί στους δανειολήπτες που έχουν οικονομικά προβλήματα ή έχουν συσσωρεύσει κάποιες δόσεις έτσι ώστε αυτά τα δάνεια να γίνουν βιώσιμα.

Επιτόκια

Επιπλέον, ανέφερε ότι το Συνεργατισμό “απασχολεί έντονα το θέμα των υψηλών επιτοκίων στην οικονομία” και είναι θέμα το οποίο μελετάται, προσθέτοντας ότι ο Συνεργατισμός δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μειώσει τα επιτόκια γιατί ακόμη δεν λειτουργεί ως όμιλος, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συγχώνευση των ΣΠΙ.

“Θέλει πολύ προσοχή να μην γίνουν αποσπασματικές κινήσεις”, εξήγησε.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι “είναι θέμα που επείγει”, καθώς “με τα υψηλά επιτόκια τιμωρούμε τους καλούς πελάτες” και ενδεχομένως σε κάποια στιγμή να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους όταν η οικονομία δεν παράγει.

Πρόσθεσε ότι θέλει αρκετή ανάλυση το θέμα και θα πρέπει να εξεταστεί πού θέλουμε να πάμε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπείας έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Ιρλανδίας, όπου το καθαρό περιθώριο δανειστικού και καταθετικού επιτοκίου είναι σχεδόν 1%, προσθέτοντας ότι “οι Ιρλανδοί δανείζονται με χαμηλά επιτόκια και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η οικονομία τους έχει ‘γυρίσει’”.

Σε σχέση με τις οικονομικές καταστάσεις των ΣΠΙ, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η ετοιμασία τους όλων των οικονομικών καταστάσεων θα ανατεθεί σε εξωτερικό ελεγκτή, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την Άνοιξη, εμείς θα έχουμε συνεχή επαφή με τους ελεγκτές για να αντλούμε συνεχώς τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε από τις οικονομικές καταστάσεις”.