Νετανιάχου σε ΠτΔ: ”Let’s create facts”

Αποστολή στην Ιερουσαλήμ: Μανιάνα Καλογεράκη 

Ευφυής, πρακτικός και εξαιρετικά προετοιμασμένος με συγκεκριμένες προτάσεις στα ζητήματα που τον αφορούν, εμφανίστηκε στην συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.

Δείτε πώς κατέγραψε το 24Η τις συναντήσεις Αναστασιάδη στο Ισραήλ

Ενέργεια: Συνεκμετάλλευση – Interconnector

Το πρώτο πράγμα που συζήτησαν Αναστασιάδης και Νετανιάχου ήταν η Ενέργεια. Μάλιστα, ορίζοντας συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ μόλις λίγες ώρες μετά, μίλησαν για την συμφωνία συνεκμετάλλευσης Φυσικού Αερίου. Οι δύο πλευρές και δη η ισραηλινή τόνισαν την σημασία ολοκλήρωσης της εν λόγω συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα, ήταν χαρακτηριστική η φράση του Ισραηλινού πρωθυπουργού στον ΠτΔ «Let’s create facts», εννοώντας ότι η φιλολογία και οι γενικότητες πρέπει να τελειώσουν, προκειμένου να παραχθούν απτά αποτελέσματα. Η συμφωνία συνεκμετάλλευσης θα καθορίζει πρώτα από ολα τα κοινά κοιτάσματα και δευτερευόντως θα δρομολογεί τον τρόπο συνεκμετάλλευσής τους. 

Το δεύτερο θέμα, το οποίο μάλιστα θα εξετασθεί και άμεσα είναι διερεύνηση των δυνατοτήτων για διοχέτευση ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παράγεται από φυσικό αέριο, στην Ευρώπη, μέσω καλωδίου (γνωστού και ως interconnector) που θα διασυνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Τουρισμός

Για το θέμα του τουρισμού, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός σημείωσε πως το Ισραήλ έχει πρόγραμμα για προσέλκυση τουριστών από την Άπω Ανατολή και πως σε αυτό μπορεί να συνεργαστεί με την Κύπρο προκειμένου οι δυο χώρες να κάνουν κοινά τουριστικά πακέτα από τις χώρες στην περιοχή αυτή, όπως η Κίνα. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό, δεδομένου ότι κατά την γνώμη του είναι πολύ δύσκολο οι τουρίστες να επισκεφθούν μόνο μια χώρα εάν προέρχονται από τόσο μακρινό προορισμό.

Είπε ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο για καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ισραήλ με ferry boat που να μεταφέρει όχι μόνο τουρίστες αλλά και επιχειρηματίες, σημειώνοντας πως αν αυτό πετύχει θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό και άλλες χώρες της περιοχής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του εξέφρασε το ενδιαφέρον της Κύπρου για προσέλκυση τουριστών που επισκέπτονται το Ισραήλ από τις ΗΠΑ, αφού υπάρχουν απευθείας πτήσεις ΗΠΑ-Τελ Αβίβ.

Το ευχαριστώ του Νετανιάχου για την στάση της Κύπρου στην ΕΕ υπέρ του Ισραήλ

O κος Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος εντός της ΕΕ σε θέματα που αφορούν το Ισραήλ, με δεδομένο ότι η Κύπρος γνωρίζει τις ευαισθησίες της περιοχής. Μάλιστα, ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε με προσωπική πρωτοβουλία ότι θα αποστείλλει επιστολή στον Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου η Κύπρος να ζητήσει την συμμετοχή του Β. Νετανιάχου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τριμερής 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ αναμένεται πως στις αρχές Αυγούστου που θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία πραγματοποίησής της, πιθανότατα στην Κύπρο, τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.

Θα προηγηθεί συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών χωρών, ενδεχομένως στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κυπριακό

Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και είναι οπωσδήποτε θετικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν εκ νέου, τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε να ενημερώνεται για τις εξελίξεις, ενώ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Επικοινωνία Προέδρου με Σίσι

Ο ΠτΔ αναμένεται να έχει επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι, ο οποίος απέστειλε μήνυμα μέσω του Προέδρου Αναστασιάδη στον Βενιαμίν Νετανιάχου για το Παλαιστινιακό. Ο ΠτΔ αναμένεται να μεταφέρει στον κο Σίσι την απάντηση Νετανιάχου.

Google – Orange

Τέλος, ο Β. Νετανιάχου ανέφερε στον ΠτΔ την συνάντηση που είχε με τους CEO της Google και της Orange, περιγράφοντας το πώς νέοι άνθρωποι εργάζονται για συστήματα ασφαλείας, ούτως ώστε να μπορέσει η Κύπρος να μπει με κάποιον τρόπο στα εν λόγω projects.