ΓΓ ΠΕΟ : Ο Πρόεδρος δεν τήρησε τις δεσμεύσεις για Ημικρατικούς

 


 

Διαβάστε επίσης: Κλίμα αβεβαιότητας για την Κύπρο στο Eurogroup

Ακολουθείστε μας στο facebook και στο twitter.


 

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι παρά τις πολλές και ρητές διαβεβαιώσεις του ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτεί ιδιωτικοποιήσεις, στην τελική συμφωνία του Μνημονίου που συνομολόγησε η Κυβέρνηση με την Τρόικα τίθεται ξεκάθαρα το πλαίσιο και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης όλων των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, με ειδική αναφορά σε ΑΗΚ, την ΑΤΗΚ και την Αρχή Λιμένων.

Σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα που διοργάνωσε η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ότι «η διαδικασία πώλησης των Ημικρατικών Οργανισμών σύμφωνα με το Μνημόνιο θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια, το 2016 και το 2018, ενώ τα αναμενόμενα έσοδα από όλες τις ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζονται στα 1,4 δις».

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «η χώρα μας είναι εγκλωβισμένη στις υφεσιακές πολιτικές των Μνημονίων που επέβαλε και θα συνεχίσει να επιβάλλει  η Τρόικα ενώ με βάση και την εμπειρία των άλλων χωρών που αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν προγράμματα της Τρόικας, θεωρούμε ότι μόνο με απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο και έξω από το πλαίσιο της Τρόικας, μπορεί  να αλλάξουν οι συνθήκες προς το καλύτερο και να υπάρξει προοπτική για το αύριο».

Όπως είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ, «το καλώς νοούμενο συμφέρον των εργαζομένων και των οργανισμών, ταυτίζεται αυτή την στιγμή με το συμφέρον της Κύπρου και της κοινωνίας. Γι’ αυτό  και  οφείλει να είναι το μόνο κριτήριο για την δράση μας, το επόμενο χρονικό διάστημα».

Για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «πέραν της ουσίας του ζητήματος που είναι η παραχώρηση των κερδοφόρων δημόσιων οργανισμών στον ιδιωτικό τομέα και των πολιτικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πράξης αυτής, φαίνεται ότι είμαστε μπροστά σε μια σχεδιασμένη διαδικασία εκποίησης των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών σε εξευτελιστικές τιμές που προκαλούν τον καθένα».

Ανέφερε πως «αρκεί και μόνο να λάβει υπόψη κάποιος ότι η μόνη περιουσία της ΑΗΚ υπολογίζεται σε 1,2 δις περίπου, χωρίς να συνυπολογίζονται τα μελλοντικά κέρδη που θα πραγματοποιήσει σε βάθος πενταετίας.»

Επομένως, συνέχισε, «για να προσεγγίσει κάποιος το δίλημμα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση νευραλγικών δημόσιων επιχειρήσεων όπως είναι η ενέργεια και άλλα ή αντιμετώπιση και χειρισμός τους ως δημόσιο αγαθό, πρέπει πρώτα και κύρια να ξεκαθαρίσει τί οικονομική ανάπτυξη επιδιώκει και ποιος πρέπει να υπηρετείται από αυτήν».

Για την ΠΕΟ, είπε ο Γενικός της Γραμματέας, «το ζητούμενο ήταν πάντα, και θα συνεχίσει να είναι, η οικονομική ανάπτυξη να υπηρετεί πρώτα και κύρια τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, να υποτάσσεται στις προτεραιότητες της κοινωνίας και να παράγει πρόοδο και ευημερία για τους πολλούς και όχι πλούτο και χλιδή για τους λίγους».

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «αυτός είναι ο βασικός λόγος που αντισταθήκαμε και θα αντισταθούμε και τώρα αποφασιστικά και δυναμικά στο ξεπούλημα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο μέσω των  ιδιωτικοποιήσεων».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή η στάση διαχρονικά δεν οφείλεται ασφαλώς μόνο στο γεγονός ότι φυσιολογικά ως συνδικάτο, μας ενδιαφέρει η προστασία των συνθηκών και όρων εργασίας των εργαζομένων στους οργανισμούς αυτούς αλλά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν, εξυπηρετούν βασικές ανάγκες της κοινωνίας, γεγονός που επιβάλλει τη διατήρηση του κοινωνικού ρόλου που διαδραματίζουν και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους, ώστε να βρίσκονται συνεχώς στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου».

Για την ημερίδα, την οποία και χαιρέτησε, ο ΓΓ της ΠΕΟ, είπε ότι  «αποτελεί  μια ευκαιρία για μια τεκμηριωμένη  και σε βάθος εξέταση και αξιολόγηση της συνεισφοράς των δημόσιων οργανισμών κοινής ωφέλειας, μέσα στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ κράτους, κοινωνίας και οικονομίας».

Θέμα της ημερίδας είναι «Ενέργεια : Εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό;».

 

Πηγή ΚΥΠΕ