Νίκησαν τον Covid αλλά οι εξαντλητικές συνέπειες και το οικονομικό κόστος θα παραμείνουν για χρόνια

  • Ο ιός προκαλεί σωματική, γνωστική και ψυχολογική δυσλειτουργία
  • Τα εξουθενωτικά συμπτώματα μετά τον Covid μπορεί να επιμείνουν για εβδομάδες μέχρι χρόνια

Πριν κολλήσει τον Covid-19 τον Μάρτιο, η Ντανιέλα Αλβς από το Λονδίνο εργαζόταν συχνά υπερωρίες για να προωθήσει την καριέρα της ως σχεδιαστής εφαρμογών για κινητά. Τώρα, αντιμετωπίζει δυσκολίες στις συναντήσεις με πελάτες και λέει ότι η επίμονη εξάντληση έχει μειώσει στο μισό την παραγωγικότητά της.

«Πριν ήμουν ασταμάτητα, αλλά τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά,» είπε η Αλβς μέσω Zoom ενώ σταματούσε συχνά για να ανασάνει ή να βήξει. «Σωματικά δεν μπορώ να ανταπεξέλθω και αντιμετωπίζω τη ζωή διαφορετικά.»

Η Αλβς δήλωσε ότι αναγκάστηκε να περιμένει 3 μήνες πριν αρχίσει πάλι να δουλεύει παρόλο που πέρασε μια «ήπια» λοίμωξη που δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Οι παρατεταμένες συνέπειες του Covid-19 την κατατάσσουν ανάμεσα σε ένα και όλο αυξανόμενο πληθυσμό, τους ονομαζόμενους παρατεταμένους φορείς, επιζώντες που απομένουν με εξαντλητικά συμπτώματα τα οποία αποτελούν μια ακόμα ύπουλη πλευρά της πανδημίας.

Είναι πλέον γνωστό ότι o SARS-CoV-2 θα αφήσει ένα μέρος των περισσότερων από 23 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν νοσήσει με μια λιτανεία σωματικών, γνωστικών και ψυχολογικών διαταραχών, όπως ουλές στους πνεύμονες, μετα-ιική κόπωση και χρόνια καρδιακή βλάβη. Αυτό που ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο είναι ο βαθμός στον οποίο η συνεχιζόμενη αναπηρία θα επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και το εργατικό δυναμικό. Αυτή η επιβάρυνση μπορεί να συνεχίσει την οικονομική κληρονομιά της πανδημίας για γενιές, αυξάνοντας το πρωτοφανές παγκόσμιο κόστος της – που προβλέπεται από τους μελετητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας να φτάσει έως και 35,3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, καθώς οι χώρες προσπαθούν να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.

“Η ουσία είναι ότι οι σωματικές, μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία είναι πολύ σοβαρές τόσο για την ευημερία των ανθρώπων, όσο και από οικονομική άποψη”, δήλωσε ο Hannes Schwandt, επίκουρος καθηγητής εκπαίδευσης και κοινωνικής πολιτικής που μελετά την ευημερία και τα οικονομικά αποτελέσματα στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Evanston, Illinois. “Όμως, δεν έχουμε ακόμα αρκετές πληροφορίες.”

Παρόλο που δεν είναι σαφές πόσοι επιζώντες γίνονται παρατεταμένοι φορείς, μια μελέτη συμπτωμάτων Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο με περισσότερους από 4 εκατομμύρια συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι 1 στα 10 άτομα είναι άρρωστοι για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Τα άτομα με ήπιες περιπτώσεις της νόσου είναι πιο πιθανό να έχουν μια ποικιλία «παράξενων» συμπτωμάτων που εμφανίζονται και περνούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Tim Spector, καθηγητή γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, ο οποίος ηγείται της μελέτης.

«Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο παράξενα»

«Όσα περισσότερα μαθαίνουμε για τον κορονοϊό τόσο πιο παράξενα γίνονται τα πράγματα», δήλωσε.

Η συνεχώς εξελισσόμενη κλινική εικόνα, η έλλειψη παρακολούθησης του ασθενούς και τα ελλιπή δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από το Covid-19 καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της πανδημίας στην υγεία και την οικονομία, σύμφωνα με τον Christopher J. Murray, διευθυντή του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

«Υπάρχουν αρκετά εκεί έξω που δείχνουν ότι είναι υπολογίσιμο και αυτό είναι κάτι που μας ενδιαφέρει να προσπαθήσουμε να μετρήσουμε», δήλωσε ο Murray, ο οποίος μελετά το παγκόσμιο βάρος των ασθενειών εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Αυτές οι πληροφορίες θα είναι κρίσιμες για την πρόβλεψη και τη χρηματοδότηση μελλοντικών αναγκών υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε ο Thomas File, πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής.

«Σημαντική Επιβάρυνση»

“Αν κοιτάξετε τις ενδιάμεσες συνέπειες αυτή τη στιγμή, είναι ήδη εμφανές, στους πνεύμονες, την καρδιά, τα νευρολογικά και ψυχολογικά συστήματα,» δήλωσε ο File, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Summa Health, ένα νοσοκομειακό σύστημα στο Akron του Οχάιο. «Αυτό θα φέρει σημαντική επιβάρυνση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για τα επόμενα χρόνια».

Ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγαλύτερος αν οι νεότεροι επιζώντες βρεθούν αντιμέτωποι με δεκαετίες αναπηρίας σχετικές με τον κορονοϊό, δήλωσε η Όλγα Τζόνας, πρώην οικονομικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας που μελετά τον αντίκτυπο των μεταδοτικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ της Βοστώνης. Η πολιομυελίτιδα, μια ασθένεια που προκαλεί παράλυση, θα οδηγούσε σε εκτιμώμενο κόστος θεραπείας 215 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ από το 1955 έως το 2015, εάν τα εμβόλια δεν είχαν γίνει ευρέως διαθέσιμα, σύμφωνα με μελέτη του 2006.

Μέχρι στιγμής, υπήρξε ελάχιστη αναγνώριση των επιπτώσεων του Covid-19 σε νεότερους ενήλικες, δήλωσε η Hannah Wei, 30χρονη παρατεταμένη φορέας από τον Καναδά, η οποία βοηθά άλλους πάσχοντες μέσω της ομάδας υποστήριξης Body Politic. Μια ανάλυση των απαντήσεων από 640 ασθενείς που συλλέχθηκαν από την ομάδα τον Απρίλιο και τον Μάιο διαπίστωσε ότι «η ανάρρωση είναι ασταθής, περιλαμβάνει υποτροπές και μπορεί να διαρκέσει έξι ή περισσότερες εβδομάδες».

Παρόλο που όλοι οι ερωτηθέντες εμφάνισαν συμπτώματα σχετικά με τον Covid-19, στο 48% είτε δεν επιτράπηκε η εξέταση ή δεν έγινε η εξέταση για άλλο λόγο. Αυτό μπορεί να κάνει τη λήψη οικονομικής βοήθειας για υπηρεσίες αποκατάστασης και αναπηρίας πιο δύσκολη, δήλωσε η Wei.

«Ιδιαίτερα παραμελημένοι»

«Στην αρχή της πανδημίας, πολλά άτομα από την ηλικιακή μου ομάδα δεν εξετάστηκαν, οπότε έχουμε παραμεληθεί ιδιαίτερα από το σύστημα και δεν έχουν καταγραφεί επίσημοι αριθμοί”, δήλωσε η Wei, η οποία νόσησε με Covid-19 τον Μάρτιο . “Τώρα βλέπουμε ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους γίνονται παρατεταμένοι φορείς.»

Ακόμη και αν εντοπιστούν τέτοιες περιπτώσεις, δεν υπάρχει ακόμη εγγύηση ότι οι οικονομικές συνέπειες θα ποσοτικοποιηθούν επαρκώς, δήλωσε η Janet Currie, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Για παράδειγμα, οι έρευνες για την απασχόληση που προτιμούν να χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι δεν ρωτούν συνήθως αν τα άτομα έχουν αναπηρία, είπε.

Επίσης, οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19 θα επεκταθούν πολύ μακρύτερα από τα άτομα που νόσησαν με τον Covid-19, δήλωσε η Currie. Τα ψυχολογικά προβλήματα που προκύπτουν από τα lockdowns θα μειώσουν την απόδοση και την παραγωγικότητα, τα προβλήματα στα συστήματα υγείας μπορεί να επιδεινώσουν άλλα προβλήματα υγείας και τα άτομα που θα πρέπει να παρέχουν φροντίδα σε άλλους θα έχουν λιγότερο χρόνο για αμειβόμενη εργασία.

«Σε κατάσταση limbo»

Υπάρχουν επίσης εκείνοι όπως ο Kyle Merryman, ο οποίος δεν γνωρίζει καν που κατατάσσεται.

Ο 39χρονος βετεράνος του Ιράκ ανέπτυξε συμπτώματα τύπου Covid τον Ιανουάριο. Μέχρι τα τέλη Απριλίου, είχε επισκεφθεί το τμήμα επειγόντων περιστατικών οκτώ φορές με συμπτώματα όπως δύσπνοια και θολή όραση. Λόγω της χρονικής στιγμής της ασθένειάς του, ο Merryman δεν εξετάστηκε για  Covid-19 και ένα τεστ αντισωμάτων τον Ιούνιο ήρθε πίσω αρνητικό. Ωστόσο, δεν έχει άλλη εξήγηση για το πώς πήγε από το να είναι απόλυτα υγιής σε ανίκανος να εργαστεί.

Διαγνώστηκε πρόσφατα με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας – πρόβλημα με το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Η κατάσταση, η οποία μπορεί να εμφανιστεί μετά από ιογενή ασθένεια, προκαλεί συχνά αίσθημα παλμών της καρδιάς, πόνο στο στήθος και ομίχλη εγκεφάλου, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ.

«Δεν είμαι σίγουρος επιφυλάσσει το μέλλον», είπε ο Merryman, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εργασία του στον τομέα της τεχνολογίας στη Φλόριντα και να μετακομίσει με τη μητέρα του στο Τέξας. «Η ασθένειά μου έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλη οικονομική πίεση στην οικογένειά μου και σε μένα».

Bloomberg