Νίκος Αναστασιάδης: Από την πολιτική “απομόνωση” στους αλλεπάλληλους εκλογικούς θριάμβους

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα συνεχίσει να είναι στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι το 2023, μετά τη νίκη του επί του Σταύρου Μαλά στον Β’ Γύρο των Προεδρικών Εκλογών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολούθησε στα βήματα του πολιτικού του πατέρα, του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη, καθώς έγινε ο δεύτερος στην σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που νίκησε σε δύο εκλογικές διαδικασίες.

Το who is who του Νίκου Αναστασιάδη

Ο εκ Λεμεσού ορμώμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γεννήθηκε Πέρα Πεδί Λεμεσού το 1946. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο στο University of London ασκώντας το δικηγορικό επάγγελμα από το 1972. Από το 1997 μέχρι το 2012 κατέχει την θέση του προέδρου του ΔΗ.ΣΥ και κατ’ ουσίαν αποτελεί πνευματικό παιδί του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος τον εμπιστεύεται πιστά.

Το 2004, ο Νίκος Αναστασιάδης τήρησε στάση υπέρ του Σχεδίου Ανάν, αντίθετα με την πλειοψηφία του λαού, ακόμη και με μέλη και βουλευτές του κόμματος του. Η τελική απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους, αφού ακόμη και το ΑΚΕΛ τήρησε αρνητική στάση, οδήγησε πολλούς να θεωρήσουν πλέον ότι το πολιτικό μέλλον του Νίκου Αναστασιάδη είχε τελειώσει πριν καν να αρχίσει. Ο ίδιος συνέχισε να προσπαθεί να “χτίσει” το ηγετικό του προφίλ, δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές του 2008, όπου κατέβηκε από πλευράς του Συναγερμού, ο Ιωάννης Κασουλίδης και τελικά το 2013 εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και της καταστροφικής πενταετίας του Δ. Χριστόφια, αποφάσισε να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στην πρώτη του απόπειρα το 2013 για την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα, ο κ.Αναστασιαδης με ποσοστό 45,46 % στη δεύτερη Κυριακή, εξελέγη ως ο έβδομος ΠτΔ και πάλι απέναντι στον Σταύρο Μαλά.

Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, μιας και στις 16 Μαρτίου αναγκάστηκε να αποδεχθεί το κούρεμα καταθέσεων στις προβληματικές τράπεζες. Ένα μέτρο πρωτοφανές στην ευρωπαϊκή ιστορία. Στη συνέχεια προσπάθησε με μεταρρυθμίσεις, αυστηρή λιτότητα και αυστηρές οδηγίες προς τις τράπεζες να σταματήσει την κατρακύλα της κυπριακής οικονομίας και ειδικά στα δημοσιονομικά μεγέθη τα κατάφερε, αφού η ανεργία μειώθηκε, η ανάπτυξη που σημειώθηκε είναι από τις μεγαλύτερες στην ευρωζώνη και οι τράπεζες βελτιώνουν τα στοιχεία τους.

Τα προβλήματα, φυσικά, παραμένουν καθώς η ανάπτυξη του ΑΕΠ δεν έχει επηρεάσει όλα τα κοινωνικά στρώματα και οι μισθοί παραμένουν χαμηλότεροι από τα επίπεδα που ήταν προ της κρίσης, αλλά όπως φαίνεται οι πολίτες είναι πιο αισιοδόξοι για την συνέχιση της πορείας υπό την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη παρά για την επιλογή Μαλά.

Στο Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε την “κληρονομιά” της υποστήριξης του Σχεδίου Ανάν, έκανε τολμηρά βήματα για την λύση. Με τον Μουσταφά Ακιντζί προχώρησαν όσο ποτέ άλλοτε ηγέτες των δύο κοινοτήτων από το 2004 μέχρι και σήμερα. Οδηγήθηκαν σε πενταμερής διάσκεψη για πρώτη φορά, αλλά εκεί ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μπόρεσε να κάμψει την αδιαλλαξία των Τούρκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από τη διαδικασία, δέχτηκε επίθεση και από αριστερά και από δεξιά.

Για μία ακόμη φορά ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης απέναντι σε όλους, αλλά όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών, ο κυπριακός λαός εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι ο καταλληλότερος για τον χειρισμό της οικονομίας και του Κυπριακού.