Noratlas: Προχωρεί η εκταφή του

{loadposition ba_textlink}

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη η διαδικασία ανασκαφής, για την ανεύρεση των οστών των Ελλήνων καταδρομέων, οι οποίοι επέβαιναν στο μοιραίο ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas, που κατέπεσε στην περιοχή του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, στις 22 Ιουλίου του 1974 και σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως να ήταν θαμμένοι στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας.

Η διαδικασία ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και ολοκληρώθηκε σήμερα, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Προεδρικός Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, είπε πως “η διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα από την ομάδα επιστημονικού προσωπικού των Physicians Human Rights (PHR), αλλά δυστυχώς χωρίς κανένα αποτέλεσμα”.

Ωστόσο, οι διαδικασίες θα εστιαστούν αυτή τη στιγμή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου είναι θαμμένο το Noratlas.

Όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φωτίου, “η διαδικασία για εκταφή του Noratlas προχωρεί κανονικά με την έναρξη των εργασιών να τοποθετείται χρονικά τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου”.

Το αεροπλάνο Noratlas, που μετέφερε Έλληνες καταδρομείς καταρρίφθηκε από φίλια πυρά στις 22 Ιουλίου του 1974, αφού το αεροπλάνο είχε εκληφθεί ως τουρκικό.

Το αεροσκάφος, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που συλλέγονται κατά καιρούς, θάφτηκε μαζί με αρκετούς καταδρομείς στο σημείο που έπεσε, ενώ κάποιοι από αυτούς, μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας.

Η πληροφορία που δόθηκε για το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, όμως, αποδείχτηκε λανθασμένη, ενώ τα βλέμματα στρέφονται τώρα στις ανασκαφές που παίρνουν σειρά και αφορούν την εκταφή του Noratlas, μια διαδικασία, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα ύστερα από την επέτειο της 20ης Ιουλίου.

“Υπάρχει ήδη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να ξεκινήσει η ανασκαφή του Noratlas, που βρίσκεται θαμμένο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Αυτό θα γίνει ακριβώς μετά τις επετείους στις 20 Ιουλίου και θα ξεκινήσουν άμεσα πάλι από τους ίδιους επιστήμονες, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του κράτους, που θα εμπλακούν. Ήδη υπάρχει ο σχεδιασμός. Ήδη κάναμε και κάνουμε πυρετώδη προετοιμασία, ώστε να μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα μετά τις 20 Ιουλίου”, είπε ο κ. Φωτίου.

Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι οι Έλληνες καταδρομείς είναι θαμμένοι τελικά όλοι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ο κ. Φωτίου είπε ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι εκεί είναι θαμμένο το αεροπλάνο, προσθέτοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει αν είναι θαμμένοι μαζί του και οι Έλληνες καταδρομείς.

Υπάρχουν, είπε, “διάφορες πληροφορίες. Κανένας δεν μπορεί να εικάζει, κανείς δεν μπορεί να λέει οτιδήποτε, όταν έχεις να κάνεις με ανασκαφές”.

Ανέφερε ακόμα πως πως είναι μια ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση που υπάρχει, ωστόσο, σημείωσε πως το τι θα βρεθεί θα το αναδείξουν μόνο οι ανασκαφές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη διαδικασία εκταφής του Noratlas θα αναζητηθούν τα οστά των 33 Ελλήνων καταδρομέων, που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος.

Μέχρι σήμερα οι πληροφορίες έκαναν λόγο ότι 12 με 15 Έλληνες καταδρομείς από τους 33, που σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, μεταφέρθηκαν και τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας. Με την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας, οι ελπίδες στρέφονται στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, αφού στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας δεν βρέθηκαν οστά.
Το θέμα του Noratlas βασανίζει αρκετά τους εμπλεκόμενους, αφού οι μαρτυρίες που συλλέχθηκαν μέχρι στιγμής, είναι πολλές και συγχυσμένες.

Στο μεταξύ, η διαδικασία για την εκταφή του Noratlas γίνεται σε πλήρη συνεννόηση με τις οικογένειες των Ελλήνων καταδρομέων, οι οποίες έχουν ήδη δώσει δείγμα γενετικού υλικού, αλλά και προθανάτια στοιχεία για τους πεσόντες.

Η εκταφή στον Τύμβο Μακεδονίτισσας θα πραγματοποιηθεί από την ίδια ομάδα που διενέργησε και τις εκταφές των Αντιστασιακών στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης και τη σημερινή ανασκαφή στο κοιμητήριο Λακατάμιας. Πρόκειται για την ομάδα επιστημονικού προσωπικού των Physicians Human Rights (PHR).

Παρούσα στη σημερινή διαδικασία, για άλλη μια φορά, η τραγική φιγούρα της Ανδριανής Πάλμα, ο σύζυγος της οποίας ήταν αγνοούμενος και τα οστά του οποίου ανευρέθηκαν 26 χρόνια, μετά την εισβολή.

Η κ. Πάλμα θεωρεί τον εαυτό της εκπρόσωπο όλων όσοι έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους το 1974 είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων και σε κάθε διαδικασία ανασκαφής για ανεύρεση οστών αγνοουμένων, είναι παρούσα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ