Νοθευμένο κρέας και συντηρητικά στο πιάτο μας – Φοβερά ευρήματα του Γενικού Χημείου

Ξέρουμε τι κρέας τρώμε και αν αυτό είναι νοθευμένο με άλλο είδος κρέατος; Προφανώς όχι, σύμφωνα με τα ευρήματα του Γενικού Χημείου του Κράτους. Τότε να τρώμε ψάρι; Κι αυτό πρέπει να το σκεφτούμε, αφού όπως προκύπτει από ελέγχους, και αυτό μπορεί να μην συμμορφώνεται με όσα αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος.

Και αν μετά από όλα αυτά σκεφτεί κανείς ότι είναι καλύτερα να τρώει μαρμελάδες και επιδόρπια, πρέπει να έχει υπόψη, πως το Χημείο εντόπισε συντηρητικά σε κάποια από τα δείγματα.

Σαν να μην έφταναν αυτά, οι έλεγχοι του Χημείου κατέγραψαν σημαντική αύξηση στο ποσοστό των μη συμμορφούμενων δειγμάτων για χρωστικές ουσίες.

Πιο αναλυτικά, κατά το 2022 το Χημείο εξέτασε 25 δείγματα κρέατος και κατά τον έλεγχο ανιχνεύθηκε μικρή συγκέντρωση άλλου από το αναγραφόμενο είδος κρέατος (αποτέλεσμα πιθανής επιμόλυνσης στη διαδικασία παραγωγής) σε ποσοστό 8% των δειγμάτων.

Ο έλεγχος για νοθεία διενεργήθηκε σε κρεατοσκευάσματα με κοτόπουλο και χοιρινό και τα τρόφιμα που εξετάστηκαν λήφθηκαν από χώρους μαζικής εστίασης, ψησταριές καθώς και από το λιανικό εμπόριο.

Ο έλεγχος της νοθείας κρέατος με άλλο είδος κρέατος ξεκίνησε το 2013, μετά από το σκάνδαλο νοθείας κρέατος με αλογίσιο κρέας και τη σχετική Σύσταση της ΕΕ (2013/99/ΕΚ). Στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλα είδη κρέατος όπως βοδινό, κοτόπουλο και χοιρινό.

Μας ξεγελά η συσκευασία

Σε έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους αναφέρεται επίσης, πως από το 2017 ελέγχονται για νοθεία δείγματα ψαριού/ψαροσκευσμάτων/μαλακίων. Το 2022 εξετάστηκαν 51 δείγματα στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος και ποσοστό 18% (εννέα δείγματα) βρέθηκαν μη συμμορφούμενα αφού περιείχαν άλλο από το αναγραφόμενο στη συσκευασία είδος.

Όσον αφορά τη νοθεία, ο έλεγχος επεκτάθηκε από το 2019 και στο γάλα. Το 2022 εξετάστηκαν 25 δείγματα γαλακτοκομικών προϊόντων στο πλαίσιο εθνικού προγράμματος. Ποσοστό 12% μη συμμορφούμενα με τη νομοθεσία αφού περιείχαν άλλο από το αναγραφόμενο είδος.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το 2022 εξετάσθηκαν συνολικά για σκοπούς αυθεντικότητας 337 δείγματα για 1.072 παραμέτρους.

Όσον αφορά την ασφάλεια τροφίμων, κατά το 2022 το Γενικό Χημείο ανέλυσε 360 δείγματα με 556 παραμέτρους, για προσδιορισμό συντηρητικών ουσιών και έλεγχο συμμόρφωσης με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία.

Αυξάνονται τα συντηρητικά

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώθηκε σημαντική αύξηση του ποσοστού των μη συμμορφούμενων δειγμάτων τροφίμων για τα συντηρητικά, βενζοϊκό και σορβικό οξύ.

Για τα συντηρητικά προπιονικό οξύ και νιτρώδη/νιτρικά δεν παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τη σχετική νομοθεσία. Για το αλλεργιογόνο συντηρητικό διοξείδιο του θείου ο αριθμός των αποκλινόντων δειγμάτων παρέμεινε σταθερός. Ο αριθμός των μη συμμορφούμενων δειγμάτων για τα συντηρητικά αφορά το 42,4% του συνόλου των μη συμμορφούμενων δειγμάτων του έτους και περιλαμβάνει τρόφιμα όπως μαρμελάδες, επιδόρπια κ.ά.

Σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους, τα πιο πάνω καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και, παράλληλα, την αναγκαιότητα συνέχισης και εντατικοποίησης του εφαρμοζόμενου ελέγχου.

Χρωστικές να φαν και οι κότες

Κατά το 2022 το Χημείο διενήργησε 649 αναλύσεις τροφίμων για έλεγχο της παρουσίας και των επιπέδων των χρωστικών ουσιών. Σύμφωνα με το Χημείο, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στο ποσοστό των μη συμμορφούμενων δειγμάτων για χρωστικές ουσίες, τα οποία αφορούσαν, μεταξύ άλλων βρασμένα και βαμμένα αυγά, αποξηραμένα φρούτα, κ.ά.

Πρόβλημα και με εισαγόμενα

Σημειώνεται ότι το 50% των μη συμμορφούμενων δειγμάτων εντοπίσθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Τροφίμων και το υπόλοιπο 50% κατά την εισαγωγή. Τα δείγματα τα οποία λήφθηκαν κατά την εισαγωγή κατακρατήθηκαν μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναλύσεις και δεν κυκλοφόρησαν στην αγορά.

πηγή: Philenews