Ντάισελμπλουμ: Έκτακτο Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου για κρατικούς προϋπολογισμούς

Μία έκτακτη σύνοδος του Eurogroup πρόκειται να διεξαχθεί στα τέλη Νοεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τα προσχέδια για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των χωρών μελών της Ευρωζώνης για το 2014, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η σύνοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου και θα είναι η δεύτερη του Eurogroup για το μήνα εκείνο.

Σε μια συγκυρία κατά την οποία “οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται, πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις”, εκτίμησε ο κ. Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από το Βίλνιους, όπου είχαν σήμερα την άτυπη σύνοδό τους οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο εξής, οι 17 χώρες της Ευρωζώνης οφείλουν να υποβάλλουν κάθε Φθινόπωρο τα προσχέδια του προϋπολογισμού τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο συμβούλιο του Eurogroup, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν συμμορφώνονται προς το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σε σχέση με τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που έλαβαν οικονομική βοήθεια – Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο – ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή μετά την πρόοδο που έχουν μέχρι στιγμής επιτύχει.

Αναφορικά με το έμμεσο αίτημα της Λισαβόνας για περαιτέρω χαλάρωση του στόχου για το 2014, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η Πορτογαλία πρέπει να τηρήσει ευλαβικά τους στόχους για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της, όπως έχει συμφωνήσει με τους διεθνείς πιστωτές της.

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πάουλο Πόρτας είχε δηλώσει σε μια επιτροπή της βουλής την Τετάρτη ότι ο στόχος για το έλλειμμα το 2014 θα έπρεπε να επαναπροσδιοριστεί στο 4,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας, από 4%.

“Πιστεύω πως θα ήταν σημαντικό να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος, περιλαμβανομένων των στόχων για το έλλειμμα”, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup.

“Δεν νομίζω ότι είναι καλό σημάδι το να συνεχίζουμε τη συζήτηση για το εάν οι στόχοι πρέπει να είναι υψηλότεροι ή χαμηλότεροι”, πρόσθεσε.

Κατά την άτυπη σύνοδο οι Υπουργοί συζήτησαν περί της Πορτογαλίας και θα ξαναδούν το θέμα κατά την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στα τέλη Νοεμβρίου.

“Μία αυστηρή εφαρμογή της συμφωνημένης πολιτικής θα εξασφαλίσει μία μακρόπνοη οικονομική ανάκαμψη”, επισήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Πορτογαλία, η οποία έχει να επιδείξει την ταχύτερη ανάπτυξη στην Ευρωομάδα το δεύτερο τρίμηνο, διαβεβαίωσε τους εταίρους της πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν δήλωσε: “μπορώ να σας πω ότι δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί εδώ ένας μοναδικός κανόνας, ή ένας ενιαίος τύπος. Θα χρειασθεί να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά ποια μπορεί να είναι η καλύτερη λύση κατά περίπτωση για να εξασφαλισθεί μία επιτυχής έξοδος” από τα προγράμματα στήριξης, αναφερόμενος στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία πρόκειται να εξέλθουν από τα αντίστοιχα προγράμματα διεθνούς βοήθειας και λιτότητας εντός του προσεχούς εξαμήνου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ