Ντράγκι προς αμερικανούς αμφισβητίες: Το ευρώ είναι «αμετάκλητο νόμισμα»

Το ευρώ είναι αμετάκλητο νόμισμα, επειδή γεννήθηκε από τη δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών για μεγαλύτερη ενοποίηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. 

Οι Αμερικανοί επικριτές του ευρώ υποτιμούν την πολιτική δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών στο κοινό νόμισμα, δήλωσε ο πρόεδρος ΕΚΤ σε ομιλία του στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

«Πολλοί σχολιαστές από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού παρακολουθούσαν την ευρωζώνη και ήταν βέβαιοι ότι θα αποτύχει. Εξέλαβαν λανθασμένα το ευρώ ως ένα καθεστώς σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αμετάκλητο ενιαίο νόμισμα.

Είναι αμετάκλητο, επειδή γεννήθηκε από τη δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών για μεγαλύτερη ενοποίηση», σημείωσε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ντράγκι τόνισε: «Οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην Ευρωζώνη καθιστούν τη νομισματική ένωσή μας πιο ισχυρή. Στο ευρωπαϊκό επίπεδο προσεγγίζουμε μία ισορροπία αρμοδιοτήτων, οι οποίες στο σύνολό τους θα οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματική σταθεροποίηση». Ο κ. Ντράγκι έκανε σύγκριση της εξέλιξης της Ευρωζώνης με την εξέλιξη των ΗΠΑ για να αντλήσει ομοιότητες.

«Αν παρατηρήσουμε τις ΗΠΑ, βλέπουμε ότι ενίσχυσαν την ένωσή τους σε διαφορετικά στάδια, όπου κάθε στάδιο έφερνε το επόμενο. Στην Ευρώπη σήμερα, περνάμε κατά κάποιον τρόπο μέσα από μία ανάλογη διαδικασία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ που θα συμμετάσχει στις εργασίες της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

 Η Ευρώπη επιχειρεί να άρει την πολυδιάσπαση του τραπεζικού τομέα 

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η Ευρώπη επιχειρεί να άρει την πολυδιάσπαση του τραπεζικού τομέα της και να δημιουργήσει ένα ενοποιημένο σύστημα για να στηρίξει το ενιαίο νόμισμα. «Αυτό σημαίνει ότι ένα ευρώ σε μία τράπεζα κάθε χώρας της Ευρωζώνης πρέπει να μπορεί να είναι πλήρες υποκατάστατο για το ευρώ μίας άλλης χώρας.

Ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε αυτό είναι να άρουμε τις διαφορές στο τραπεζικό σύστημα που μπορούν να δημιουργούν τον κατακερματισμό μεταξύ των χωρών — και η πιο σημαντική διαφορά είναι ο τρόπος που οι τράπεζες εποπτεύονται και, εάν είναι ανάγκη, εκκαθαρίζονται από τις εθνικές Αρχές», δήλωσε ο τραπεζίτης. 

«Έχουμε εμπιστοσύνη ότι ένας ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης θα ισχύσει από τις αρχές του 2015», πρόσθεσε.

Προειδοποίησεις Ντράγκι για το αδιέξοδο στις ΗΠΑ 

Ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε σήμερα ότι ο κόσμος δεν μπορεί να φανταστεί πως οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι “δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ”.

“Ο κόσμος δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα βρουν μια λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους και για την αύξηση του νομίμου ορίου του χρέους”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του γεύματος που οργάνωσε η μη κερδοσκοπική Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης.

Εάν το αδιέξοδο παραταθεί “για πολλούς μήνες ή πολλές εβδομάδες” θα μπορούσε να προκαλέσει “σοβαρές ζημίες στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία”, προειδοποίησε ο Ντράγκι.

Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν παραλύσει εδώ και δέκα ημέρες καθώς το Κογκρέσο αδυνατεί να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης λόγω της διαφωνίας μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Ταυτόχρονα, οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται προς το παρόν να εγκρίνουν την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ και skai.gr