Ο Α.Τσίπρας ζήτησε από την αντιπολίτευση να πάρει θέση αν συμφωνεί ή όχι με τις προτάσεις των δανειστών

{loadposition ba_textlink}

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε απόψε στη Βουλή των Ελλήνων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πουν «ανοικτά και με το χέρι στη καρδιά» τη γνώμη τους για την πρόταση που υπέβαλαν στην κυβέρνηση οι δανειστές, και να πουν ευθέως «εάν μας καλείτε να δεχτούμε την πρότασή τους ή εάν, όπως εμείς, συντάσσεστε εναντίον αυτής».

Αναφερόμενος ακροθιγώς στην πρόταση των δανειστών, ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές όλων των κομμάτων, είπε κατ΄αρχάς:

«Ομολογώ ενώπιον σας, ότι η εισήγηση που μου παρέδωσε ο Γιούνκερ με εξέπληξε δυσάρεστα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μας έδιναν ένα κείμενο που δεν θα λάμβανε υπ όψιν το τρίμηνο της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group. Ότι η ειλικρινής προσπάθειά μας για διαπραγμάτευση θα εκλαμβανόταν ως αδυναμία».

Και συνέχισε:

«Δεν φαντάστηκα ποτέ ότι θα μπορούσε να βρεθεί Έλληνας βουλευτής που θα ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ, που είναι μια μικρή έκτακτη εισφορά προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, ή την αύξηση κατά 10% του ΦΠΑ στη ΔΕΗ, όπως ζητούν στις προτάσεις τους οι δανειστές».

Αυτές τις προτάσεις, ο κ. Τσίπρας τις χαρακτήρισε οπισθοδρομικές, και πρόσθεσε ότι «προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε τέτοιες παράλογες απαιτήσεις».

«Θέλω να πιστεύω ότι αυτή πρόταση αποτέλεσε μια κακιά στιγμή για την Ευρώπη, ή ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ που σύντομα θα αποσυρθεί, πρόσθεσε.

«Θέλω να ακούσω με προσοχή τη γνώμη των κομμάτων σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Την γνώμη της αντιπολίτευσης με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και το χέρι στη καρδιά. Αν μας καλείτε να δεχτούμε την πρόταση των δανειστών, ή εάν συντάσσεστε εναντίον. Τώρα δε που γνωρίζετε με ακρίβεια τι μας ζητάνε να υπογράψουμε, σας ζητώ να μας ξεκαθαρίσετε με σαφήνεια εάν εσείς αποδέχεστε η όχι τις θέσεις αυτές».

Ακολούθως, αναφέρθηκε εν τάχει και στην πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος στους δανειστές, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση αυτή δεν αποτυπώνει τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης, «αλλά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group».

Αυτό, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, καταδεικνύει «την έμπρακτη και ειλικρινή διάθεσή μας για συμβιβασμό».

Κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής πρότασης, είπε, είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, και ότι αυτό αποτελεί βάση συζήτησης υπό τον όρο ότι «θ καταλήξουμε σε μια ενιαία και οριστική λύση».

«Το κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης», συνέχισε, «είναι να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης». Και αυτό, εξήγησε, θα γίνει με το τέλος λιτότητας, αλλά και με συμβιβασμό για ουσιαστική λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός θύμισε ότι από τη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, έχουν πληρωθεί από το κρατικό ταμείο 7,5 δις ευρώ προς εξυπηρέτηση υποχρεώσεων, και ότι από τον Ιούνιο του 2014, δεν έχει εκταμιευθεί καμία δόση από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο ισχύει ο περιορισμός της ΕΚΤ στην έκδοση έντοκων γραμματίων του Δημοσίου.

«Δεν πρόκειται πλέον απλώς για νομικό ή μόνο πολιτικό ζήτημα. Μιλάμε για πολιτικό στραγγαλισμό της χώρας, και αυτό αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει:

«Πρέπει να ξέρουν οι εταίροι και δανειστές μας ότι δουλεύουν για την εξεύρεση λύσης, και όχι για να ταπεινώσουν η να υποτάξουν έναν ολόκληρο λαό. Αν δουλεύουν για αυτό, να ξέρουν ότι θα έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο λαός μας ζητά να μην υποκύψουμε στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών».

«Μετά από όλα αυτά», ο Πρωθυπουργός αναρωτήθηκε «είμαστε κοντά σε συμφωνία;».

Και απάντησε:

«Μετά το μεγάλο πισωγύρισμα των τελευταίων ημερών, πιστεύω ότι είμαστε τώρα περισσότερο κοντά από ποτέ. Διότι είναι σαφές πια στην Ευρώπη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν στέκεται με αδιαλλαξία και αδιαφορία σε όσα ζητιάνε οι λαοί των άλλων χωρών της ΕΕ. Και ξέρουν ότι η δική μας πρόταση είναι η μόνη ρεαλιστική».

Τέλος, ανέφερε ότι μετά την απόφαση για μεταφορά πληρωμών των δόσεων στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, «είναι σαφές σε όλους ότι κανείς δεν επιθυμεί την ρήξη».

«Ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για μας, λιγοστεύει για όλους», κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ