Ο Άγιος Βασίλης, ο Santa Claus και το στολισμα του δεντρου

Του Νικολα Γεωργιου

Αν και η φιγούρα του Αγίου των δώρων είναι παγκοσμίως η ιδία, ερχόμενος από την Καισαρεία, στα κόκκινα σαν μασκότ της Κόκα-Κόλα και με παραδοσιακό μεταφορικό της Σκανδιναβίας, εντούτοις δεν είναι για το όλους μας το ίδιο άτομο.

Άγιος Βασίλειος  – Ορθόδοξη Εκκλησιά

Γεννημένος το 330 μ.Χ. στη Νεοκαισαρεία του Πόντου, ο Βασίλειος σπούδασε στην Αθηνά και ακολούθως, αποφασίζει να πάρει το δρόμο του μοναχισμού. Ο μεγάλος λιμός που έπεσε στην πόλη το 369 μ.Χ, τον βρίσκει επίσκοπο Καισαρείας. 

Με δική του πρωτοβουλία ιδρύονται στην περιοχή φτωχοκομεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία κ.α, με σκοπό να βοηθήσει όσους είχαν ανάγκη εκείνη την περίοδο. 

Στο υπόλοιπο της ζωής του συνέχισε να προσφέρει απλόχερα βοήθεια στους συνανθρώπους τους, κηρύττοντας παράλληλα και το λόγο του Θεού. 

Η είδηση του θανάτου του το 378 μ.Χ. σκόρπισε τη θλίψη στο λαό. Με την πάροδο των χρονών το φιλανθρωπικό έργο του Μεγάλου Βασίλειου γίνεται γνωστό σε όλη την Ορθόδοξη Εκκλησιά, βρίσκοντας πολλούς συνεχιστές. 

Ο καθηγητής της Λαογραφίας Δημήτρης Λουκάτος στο βιβλίο του “Χριστουγεννιάτικα και των γιορτών” γράφει ότι “Δεν έφερνε τίποτα ο άγιος Βασίλης. Αντίθετα λες και ζητούσαν την ευλογία του, με το να μοιράζουν από δική τους πρόθεση οι άνθρωποι δώρα και λεφτά”, δηλαδή “γονείς και συγγενείς έδιναν στα παιδιά τους μπουναμάδες ή και μεταξύ τους τα δώρα”.

Άγιος Νικόλαος – Καθολική Εκκλησία

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε ακριβώς μισό αιώνα πριν τον Άγιο Βασίλειο, δηλαδή το 280 μ.Χ, στα Πάταρα. Όντας κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας, διέθετε τα υπάρχοντά του για να βοηθά τους φτωχούς και γενικά όλους όσους είχαν ανάγκη. 

Παρά το νεαρό της ηλικίας του χειροτονήθηκε Επίσκοπος στα Μυρά και απόκτησε το προσωνύμιο «Το αγόρι-επίσκοπος».

Μετά το θάνατο του, στις 6 Δεκεμβρίου, η φήμη του έργου του εξαπλώνεται στη Δύση, κυρίως μέσω των ναυτικών. Ιταλοί ναυτικοί έκλεψαν το λείψανο του και το μετέφεραν στην πόλη Μπάρι, όπου λέγεται ότι με την έλευση του λείψανου θεραπεύτηκαν 40 άτομα.

Ο θρύλος του προστάτη των ναυτικών και των παιδιών γρήγορα έγινε αφορμή στην Δυτική Ευρώπη για την εμφάνιση του εθίμου ανταλλαγής δώρων, η προσφοράς δώρων στα παιδιά. Από εκεί έγινε γνωστό και το Santa Claus, το οποίο είναι παράφραση του Αγίου Νικολάου, και έκτοτε το έθιμο της ανταλλαγής δώρων έγινε άρρηκτα συνδεδεμένο με τις μέρες των Χριστουγέννων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και οι δυο Άγιοι των δώρων είναι γεννημένοι σε περιοχές που σήμερα αποτελούν μέρος της Τουρκιάς, κέντρο του ισλαμισμού.


Διαβάστε επίσης: Είναι όντως τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου;


 Από το στόλισμα του καραβιού στο…δέντρο

Αρχικά το στόλισμα του δέντρου, αφορούσε αποκλειστικά στόλισμα βελανιδιάς, δέντρο που λατρευόταν από τους αρχαίους Γερμανούς. Επειδή όμως η βελανιδιά αποδείκνυε την ιερότητα των ειδωλολατρών, κατά τον Άγιο Βονιφάτιο, αντικαταστάθηκε από το έλατο.

Παροδικά έγινε το σύμβολο των εορτασμών της Γέννησης του Θεανθρώπου, με το πρώτο δέντρο να στολίζεται στη Γερμανία το 1539, από τον Μαρτινό Λούθηρο.

Στην Ελλάδα έκανε την εμφάνιση του το 1833 από το Βαυάρο βασιλιά Όθωνα, στολίζοντας τα ανάκτορα στο Ναύπλιο και μετά μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Οι Αθηναίοι δεν αναγνώριζαν το στολισμένο καράβι ως έθιμο κι έτσι δεν δυσκολεύτηκαν να υιοθετήσουν το έθιμο του στολίσματος του δέντρου

Σήμερα το δέντρο στολίζεται σε πολλές μη χριστιανικές χώρες του κόσμου, έχοντας γίνει πλέον μέρος της εμπορευματοποίησης. 

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μεγάλη γιορτή του χριστιανισμού, όμως ακόμη και εδώ υπάρχουν διαφωνίες σε θέματα παράδοσης. Το μήνυμα όμως παραμένει το ίδιο…Μοιράστε την αγάπη σας σε όλο τον κόσμο…