Ο Αρχηγός της Αστυνομίας ρίχνει το μπαλάκι στα ΜΜΕ

 

Ο Μιχάλης Παπαγεωργίου σημείωσε ότι κάτι τέτοιο «είναι απόλυτα σωστό και αποτελεί νόμιμο και επιβεβλημένο καθήκον της Αστυνομίας».

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι η βιντεογράφηση των επεισοδίων γίνεται για σκοπούς συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων ή και μαρτυρίας προκειμένου να οδηγηθούν όσοι διαπράτουν αδικήματα ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σχολιάζοντας την κριτική που δέχθηκε η Αστυνομία με αφορμή την παρουσία  φωτογράφου/κινηματογραφιστή της Δύναμης στην εκδήλωση των αιγοπροβατοτρόφων έξω από το Προεδρικό και ερωτηθείς κατά πόσον ο εν λόγω αστυνομικός άρχισε να φωτογραφίζει και να βιντεογραφεί πριν από το ξέσπασμα των επεισοδίων, είπε ότι δεν έχει στοιχεία που να καταδεικνύουν κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα προχωρήσει στη διερεύνηση του ζητήματος.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το ζήτημα, ο Αρχηγός της Δύναμης είπε ότι ο Επίτροπος τοποθετήθηκε με βάση τις αναφορές των ΜΜΕ και όχι με βάση τα όσα έγιναν.

Σε δηλώσεις του, στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι η ατεκμηρίωτη κριτική, χωρίς να ληφθούν προηγουμένως οι απόψεις όλων των πλευρών, μόνο ζημία προκαλούν στην Αστυνομία αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.

«Αν ο πολίτης δεν εμπιστεύεται την Αστυνομία πώς θα έρθει αρωγός στο έργο της, πώς θα βοηθήσει στην πρόληψη και εξιχνίαση του εγκλήματος», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι ο πολίτης είναι αυτός που θα κρίνει στο τέλος ποία πλευρά έχει δίκαιο και ποία όχι αφού, όμως πρώτα ακούσει όλες τις απόψεις.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, είπε, « η Αστυνομία έχει νομική υποχρέωση να διερευνά ή να εξιχνιάζει τα όποια αδικήματα διαπράττονται και κατ’ επέκταση να συλλαμβάνει και προσάγει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους εμπλέκονται σ΄ αυτά».

Έχει επίσης υποχρέωση, πρόσθεσε, « να τηρεί το νόμο και τη τάξη, τη δημόσια ασφάλεια σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, συνέχισε, « έχω έντονα την άποψη ότι η Αστυνομία έχει την εξουσία να παρευρίσκεται σε τέτοιες εκδηλώσεις, να τηρεί τη τάξη, να αποτρέπει τη διάπραξη εγκλημάτων και αν διαπραχθεί οποιοδήποτε αδίκημα να προχωρά στη διερεύνηση και εξιχνίαση του».

«Έχω ακόμα την έντονη άποψη ότι το να παρευρίσκεται φωτογράφος της Αστυνομίας για να φωτογραφίζει και να βιντεογραφεί, όταν και εφόσον χρειάζεται, για σκοπούς συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων ή και μαρτυρίας με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη εκείνων που παραβίασαν τη νομοθεσία και τη προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης είναι απόλυτα σωστό και αποτελεί νόμιμο και επιβεβλημένο καθήκον της Δύναμης», είπε.

Όπως είπε, «επειδή η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα είναι σχεδόν η ίδια σε όλες τις χώρες της ΕΕ, κρίναμε σκόπιμο να ζητήσουμε από τις άλλες 26 ευρωπαϊκές χώρες να μας πουν τι κάμνουν σ’ αυτές τις περιπτώσεις».

«Όταν εξασφαλίσουμε τις απαντήσεις των άλλων κρατών –μελών της ΕΕ θα συζητήσουμε με τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και θα αποταθούμε στον Γενικό Εισαγγελέα για να πάρουμε μια τελική απόφαση», είπε.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι «στις άλλες 26 χώρες επιτρέπεται η παρακολούθηση των τηλεφώνων. Σε μας εδώ και αρκετό καιρό, αν και έχει τροποποιηθεί το σύνταγμα, ωστόσο το νομοθετικό πλαίσιο για την παρακολούθηση των τηλεφώνων ακόμα δεν έχει περάσει».

Είπε, επίσης, ότι «σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, υπάρχουν εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης. Στην Κύπρο δεν υπάρχουν. Γιατί αυτή η διαφορετική μεταχείριση; », διερωτήθηκε

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι «όποια και αν είναι η απόφαση της πολιτείας, εμείς θα τη σεβαστούμε 100%».

Επικαλούμενος την απόφαση του Κακουργιοδικείου για την κακοποίηση από μέλη της Αστυνομίας των δύο φοιτητών, υπενθύμισε ότι «η κυριότερη μαρτυρία σ’ αυτή την υπόθεση ήταν μια βιντεοταινία η οποία τραβήχτηκε από ένα απλό πολίτη».

Όπως είπε, «το κακουργιοδικείο αποφάσισε για τη συγκεκριμένη υπόθεση ότι ο πολίτης σωστά έπραξε και βιντεογράφησε το περιστατικό», σημειώνοντας ότι «η συγκεκριμένη βιντεοταινία χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως τεκμήριο για να εξασφαλιστεί η καταδίκη των μελών της Αστυνομίας στο Δικαστήριο».

«Δεν μπορεί η Αστυνομία να φωτογραφίζει ή και να βιντεογραφεί για σκοπούς εξιχνίασης των όποιων αδικημάτων πιθανόν να διαπραχθούν; Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο κάθε πολίτης», πρόσθεσε.

Θα ήταν ευχής έργο, είπε, «πέραν της νομικής πτυχής, να γίνει και μια επιστημονική έρευνα κατά την οποία να ερωτηθεί και ο ίδιος ο πολίτης τι αναμένει απ’ αυτό το κράτος; Να υπάρχουν συγκεντρώσεις, να διαπράττονται αδικήματα και η Αστυνομία να μην προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες;» 

«Είμαι ένθερμος υποστηριχτής της εποικοδομητικής κριτικής και της Αστυνομίας και του Αρχηγού της, όχι όμως της μηδενιστικής κριτικής και της κριτικής που οδηγεί στη αφόπλιση και αποδυνάμωση της Αστυνομίας», είπε και πρόσθεσε ότι «σε μια τέτοια περίπτωση οι συνέπειες δεν θα είναι μόνο στην Αστυνομία αλλά και σε όλους».

Ερωτηθείς εάν γίνεται αρχειοθέτηση των φωτογραφιών και ταινιών, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται αρχειοθέτηση», διευκρινίζοντας ότι το υλικό χρησιμοποιείται μόνο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όσων εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα και «για σκοπούς δικαστηρίου και τίποτε περισσότερο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν οι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές της Αστυνομίας δεν πηγαίνουν σε όλες τις εκδηλώσεις, «πηγαίνουν στις εκδηλώσεις που εκτιμούμε ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν οποιαδήποτε έκτροπα και επεισόδια».

Ανέφερε ότι αρχίζουν να φωτογραφίζουν και να κινηματογραφούν «μόνο όταν υπάρχουν έκτροπα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πράττουν κάτι τέτοιο από προηγουμένως».

Κληθείς να σχολιάσει παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στην εκδήλωση των αιγοπροβατοτρόφων στο Προεδρικό  ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής της Αστυνομίας άρχισε να φωτογραφίζει και να βιντεογραφεί πριν ακόμα ξεκινήσουν τα επεισόδια, είπε ότι «αυτό θα το διερευνήσω, αλλά δεν έχω τέτοια στοιχεία που να καταδεικνύουν κάτι τέτοιο».

Ερωτηθείς γιατί στη διαμαρτυρία των αστυνομικών υπήρχαν συνάδελφοι τους που βιντεογραφούσαν την εκδήλωση, είπε ότι «επίσημα και με οδηγίες της ηγεσίας της Αστυνομίας αποκλείεται και σε καμία περίπτωση δεν έγινε κάτι τέτοιο».

Κληθείς να σχολιάσει παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στη διαμαρτυρία των αστυνομικών στο Προεδρικό μέλη της ΚΥΠ φωτογράφιζαν και βιντεογραφούσαν τους συναδέλφους τους, ο κ. Παπαγεωργίου απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.«Δεν ήμουν εκεί», είπε και πρόσθεσε ότι «μπορεί τα μέλη της ΚΥΠ να είναι μέλη της Αστυνομίας, ωστόσο δεν υπάγονται στον Αρχηγό Αστυνομίας».

Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με μια τέτοια πρακτική, είπε ότι «σίγουρα όχι».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με τα όσα έγιναν στην εκδήλωση των αιγοπροβατοτρόφων, είπε ότι ο Επίτροπος τοποθετήθηκε με βάση τις αναφορές των ΜΜΕ και όχι με βάση τα όσα έγιναν.

Πρόσθεσε ότι ο Επίτροπος, με επιστολή που απέστειλε στην Αστυνομία, ζητά τις απόψεις της Δύναμης για το περιστατικό.

Ερωτηθείς εάν βεβιασμένα ο Επίτροπος προέβη σε δηλώσεις για το θέμα, ο κ. Παπαγεωργίου απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να πει ότι «στηρίχτηκε σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία δυνατόν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».