Ο Χριστόφιας, τα μέτρα και το «παζάρι»


 

Κύριος στόχος είναι τα επώδυνα μέτρα που θα περιλαμβάνει το μνημόνιο να μην έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει έσοδα μέσω αύξησης των φορολογιών. Μέχρι την Δευτέρα το πρόγραμμα – απάντηση στην Τρόικα θα είναι έτοιμο και θα τεθεί στο τραπέζι των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς.  

Τα 3 ΟΧΙ

Η κυβέρνηση, επικοινωνιακά τουλάχιστον, στέλνει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν αποδέχεται 3 θέματα. 

1.Κατάργηση ΑΤΑ

2.Κατάργηση 13ου Μισθού

3.Οριζόντιες περικοπές

 

Τι απαντά η Κυβέρνηση

Η ομάδα των Υπουργών που επεξεργάζεται το απαντητικό πακέτο, έχει ετοιμάσει ένα προσχέδιο απάντησης στην τριάδα που δεν αποδέχεται

1.Μεγαλύτερη διάρκεια της παγιοποίησης της και εκσυγχρονισμός της με ετήσια καταβολή.

2.Κλιμακωτή μείωση των μισθών ως 5% 

3.Καμία περικοπή στις συντάξεις, ειδικά σε εκείνες που είναι 1000 ευρώ και κάτω

 Η φορολόγηση του πλούτου βρίσκεται στην κορυφή του πακέτου – απάντηση ωστόσο το τελικό κείμενο θα έχει οριστικοποιηθεί ως την Δευτέρα.

Φοροκαταιγίδα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο η Τρόικα υποδεικνύει την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 17% σε 18%. Αύξηση των τελών δημοσίων υπηρεσιών, ώστε τα έσοδα από τέλη να αυξηθούν κατά 30 εκατ. ευρώ. Αύξηση εισοδημάτων από τη φορολογία της περιουσίας κατά τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ.

Στεφάνου: Δεν αποδεχόμαστε τα πάντα!

Κληθείς να σχολιάσει τα σημερινά δημοσιεύματα σε σχέση με το Μνημόνιο της Τρόικας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα που σήμερα δημοσιεύονται στα ΜΜΕ «τα έχουν ακούσει και διαβάσει οι πολίτες και κατά τη διάρκεια της παραμονής της Τρόικα εδώ στην Κύπρο και ιδιαίτερα όταν αποχώρησε. Πολλά ξαναγράφτηκαν και λέχθηκαν ξανά. Και πολλά από αυτά, εμείς, χωρίς να θέλουμε να τοποθετηθούμε για το τι είπε η Τρόικα, τα είχαμε σχολιάσει. Και είχαμε πει, για παράδειγμα, ότι για ένα κεκτημένο, όπως είναι η ΑΤΑ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η θέση ότι θα καταργηθεί και είχαμε πει ότι ταυτόχρονα συζητούμε το θέμα της αναδιάρθρωσης της ΑΤΑ με πιο ορθολογικό τρόπο και πως εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι «δεν θα βιαστούμε, υπό το φως των διαρροών, να λέμε  τι προτείνουμε ή τι αντιπροτείνουμε για να γίνει κατορθωτή η αντιμετώπιση της μιας ή της άλλης διαρθρωτικής δυσκολίας, στρέβλωσης ή προβλήματος. Αυτά θα τα πούμε με τα Κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, ακριβώς, για να υπάρξει δημιουργική και παραγωγική συζήτηση.

Φανταστείτε να φωνάζαμε τα Κόμματα, να λέγαμε ποιες είναι οι συζητήσεις που κάναμε με την Τρόικα – παρότι και τα Κόμματα, οι κοινωνικοί εταίροι, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, συντεχνίες και άλλοι συναντήθηκαν με την Τρόικα και είχαν μια αντίληψη για το πού προσανατολίζεται η Τρόικα – τι θα γινόταν τις επόμενες μέρες. Ο καθένας θα έλεγε τα δικά του, πιθανόν να πλειοδοτούσε σε κάτι και τελικά θα αρχίζαμε δημόσια αντιπαράθεση και δεν θα καταλήγαμε πουθενά. Είναι για αυτό που επιλέγουμε αυτό τον τρόπο συζήτησης με τα Κόμματα που πιστεύουμε ότι είναι πιο ορθολογικός και θα αποδειχθεί στο τέλος πιο παραγωγικός αν όλοι σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και της κρισιμότητας των στιγμών για να συζητήσουμε μεταξύ μας και να καταλήξουμε κάπου».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές»» στη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε «ασφαλώς και υπάρχουν πράγματα, τα οποία εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε».