O Δήμος Λευκωσίας «τσεπώνει» για υπηρεσίες που δεν προσφέρει

{loadposition ba_textlink}

Σε όλες τις αγορές, είτε για αγαθά είτε για υπηρεσίες, ο πωλητής αναμένει από τον αγοραστή το ακριβές αντίτιμο αυτού που θα του πωλήσει. Στην περίπτωση, όμως, που ο αγοραστής δώσει μεγαλύτερο ποσό από αυτό που ο πωλητής ζητά, τότε ο δεύτερος είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει τη διαφορά στον αγοραστή. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τα παρκόμετρα στον Δήμο Λευκωσίας, ο οποίος δεν κατέχει ούτε ένα παρκόμετρο που να επιστρέφει ρέστα.

Ο χρόνος στάθμευσης που μπορεί ένα άτομο να πληρώσει στο παρκόμετρο κυμαίνεται από 30, με μέγιστο, τα 60 λεπτά. Στην περίπτωση όμως που ο πολίτης αποχωρήσει, από την θέση που στάθμευσε, πριν το πέρας της καθορισμένης ώρας τότε το «υπόλοιπο» του χρόνου παραμένει στο μηχάνημα χωρίς επιστροφή χρημάτων.

Με αυτό το σύστημα ο Δήμος «τσεπώνει» λεφτά από τους πολίτες για υπηρεσίες που πρόσφερε μερικώς. Ο χρόνος, όμως, που υπολείπεται μέχρι το πέρας της μιας ή μισής ώρας δεν χάνεται. Παραμένει στο παρκόμετρο και μπορεί να τον επωφεληθεί ο επόμενος που θα σταθμεύσει στο χώρο, χωρίς να μηδενιστεί το μηχάνημα με την εισδοχή νέου κέρματος. Ο υπολειπόμενος χρόνος, δηλαδή, προστίθεται στο χρόνο του επόμενου ατόμου που χρησιμοποιεί τη θέση. Στην περίπτωση που κανείς δεν σταθμεύσει στην κενή θέση τότε το κέρδος, από τον χρόνο που έμεινε αναξιοποίητος, είναι καθαρά του Δήμου.

400 παρκόμετρα που δεν επιστρέφουν ρέστα

Τα παρκόμετρα βρίσκονται στην άκρη του δρόμου και οι πολίτες μπορούν να τα βρουν σε διάφορες περιοχές της πόλης. Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπο του Δήμου Λευκωσίας, ο Δήμος έχει εντός των δημοτικών του ορίων, συνολικά, 414 θέσεις σε δρόμους ελεγχόμενους από παρκόμετρα και μηχανές «Pay & Display». Από τα πιο πάνω παρκόμετρα, που κατέχει ο Δήμος, κανένα δεν έχει την δυνατότητα να επιστρέφει ρέστα στο άτομο που τα χρησιμοποιεί.

Τα χαμένα «δίευρα»

Τα παρκόμετρα δέχονται κέρματα των 5, 10, 20, 50 σεντ και ενός ευρώ. Με την συμπλήρωση 50 σεντ ή ενός ευρώ, το παρκόμετρο πιστώνεται με μισή ή μια ώρα στάθμευσης αντίστοιχα. Το άτομο που είναι σταθμευμένο σε μια θέση μπορεί να παρατείνει το χρόνο στάθμευσης του προσθέτοντας στο μηχάνημα επιπλέον κέρματα. Όταν όμως ένας πολίτης δοκιμάσει να τοποθετήσει κέρμα των δυο ευρώ στο μηχάνημα, τότε τον περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς το μηχάνημα δεν το δέχεται. Ούτε όμως το επιστρέφει με αποτέλεσμα ο Δήμος να κερδίζει πολλά «δίευρα» κάθε χρόνο από τις απροσεξίες των πολιτών.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!