Ο ‘Ελληνας Υπ. Μετανάστευσης δεν αποκλείει ‘μονομερείς ενέργειες’ χωρών ΕΕ για κλείσιμο συνόρων

{loadposition ba_textlink}

Ο Γιάννης Μουζάλας δηλώνει μάλιστα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τέτοιο ενδεχόμενο, και εκτιμά ωστόσο ότι θα είναι μία δυσκολία διαχειρίσιμη, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, εάν κλείσουν τα σύνορα, θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, για παράδειγμα 50.000 άνθρωποι, όπως ανέφερε.

“Κάνουν λάθος όσοι υψώνουν φράχτες, γιατί κλείνοντας το σύνορο στην Ειδομένη χάνουμε τον μοναδικό τρόπο στην Ευρώπη να είναι η ροή ελεγχόμενη”, είπε ο κ. Μουζάλας.

Επίσης, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εμπλοκής και του ΝΑΤΟ στην φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο για την αποκοπή της μεγάλης ροής προσφύγων και μεταναστών από την γειτονική Τουρκία, ο Υπουργός Μετανάστευσης είπε ότι θα μπορούσε, κατ’ αρχάς, να ήταν μία «θετική εξέλιξη», εφ’ όσον μαζί με την Frontex θα περιπολεί και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, θα κάνει διασώσεις και θα επαναπροωθεί πρόσφυγες.

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι η Ελλάδα δίδει έναν ιδιότυπο «πόλεμο», με πολλά προβλήματα αλλά με συνέπεια. Μίλησε για συμμαχίες με χώρες της ΕΕ, όπως Ιταλία και Ισπανία, και τόνισε πως η «ανοικτή πολιτική» που εφάρμοσε αρχικά η Γερμανία προσφέροντας αμέσως εργασία σε πρόσφυγες, ίσως να δυσχέρανε τελικά το πρόβλημα, αφού αυξήθηκαν ραγδαία έκτοτε οι προσφυγικές ροές.

Τέλος, ο Υπουργός Μετανάστευσης παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots, αλλά διαβεβαίωσε πως τα κέντρα θα είναι έτοιμα έως την ημερομηνία που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και λειτουργικά έως το τέλος του μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα και με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, προτίθεται να ασκήσει κι άλλη πίεση στην Ελλάδα για την ταχεία ολοκλήρωση των κέντρων ελέγχου και προσωρινής φιλοξενίας, για τα οποία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις κυρίως στη Κω. Πηγές της Κομισιόν στην Αθήνα ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι εάν η Ελλάδα δεν φανεί συνεπής σε αυτό, από μόνη της θα θέσει τον εαυτό της εκτός Σένγκεν.

Πηγή: KYΠΕ