O Eυρωπαϊκός στόχος “20-20-20” για το περιβάλλον – Η θέση της Κύπρου (pics & vid)

Της Μαρίας Χριστοδούλου

Σκέφτομαι πράσινα, πράττω οικολογικά!

Η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης ανά το παγκόσμιο θεωρείται αναγκαία στις μέρες μας για τη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου και την άνοδο της ποιότητας ζωής.

Με την ολοένα και περισσότερο χρήση της τεχνολογίας γίναμε κυρίαρχοι της φύσης και ξεχάσαμε πως το φυσικό περιβάλλον κακοποιείται, καταστρέφεται και μολύνεται.

Καιρός λοιπόν να “εκμεταλλευτούμε” τη χρήση της τεχνολογία για καλό σκοπό και να “δώσουμε τα χέρια” για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιοτικής ζωής στην Κύπρο του αύριο.

Γνωριμία με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Κύπρο

Οι μη ορυκτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η αιολική, η ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια, η ενέργεια κυμάτων, η παλιρροϊκή ενέργεια, η υδραυλική ενέργεια, η βιομάζα, τα αέρια εκλυόμενα από χώρους υγειονομικής ταφής, από εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και τα βιοαέρια.

Συστήματα ΑΠΕ στην Κύπρο είναι τα εξής:

-Αιολικά συστήματα ηλεκτροπαραγωγής

-Ηλιακά συστήματα – Φωτοβολταϊκά συστήματα – Θερμικά συστήματα 

-Αξιοποίηση βιομάζας

-Αφαλάτωση με χρήση ΑΠΕ  

-Υδροηλεκτρικά συστήματα

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ενέργειας Κύπρου, η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κύριους άξονες την εξασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, στη διασφάλιση προμήθειας της ενέργειας και την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών της χώρας με όσο το δυνατό μικρότερη επιβάρυνση στην οικονομία και στο περιβάλλον.

Ένας από τους κύριους ευρωπαϊκούς στόχους είναι και η εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης και χρήσης τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, εκμετάλλευσης των εγχώριων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος από τη βιομηχανική ρύπανση, ας τον κάνουμε λοιπόν πραγματικότητα.

Γνωριμία με τον Ευρωπαϊκό στόχο “20-20-20” για το περιβάλλον

Το 24Η επικοινώνησε με τον Λένο Χατζηδημητρίου, υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστήμιου Κύπρου και ερευνητή στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του ερευνητικού κέντρου ΚΟΙΟΣ.

«Ο στόχος “20-20-20” είναι ένας στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση  κι αποτελείται από ένα πακέτο περιβαλλοντικών μέτρων που προσδοκεί ότι μέχρι το 2020 θα έχουμε 20% μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, 20% μειωμένη κατανάλωση ενέργειας μέσω αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας και επιπλέον το 20% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», μας διευκρίνισε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Σημείωση: Ο στόχος έχει τεθεί σε σύγκριση με τα επίπεδα που υπήρχαν το 1990.

Για την Κύπρο ο στόχος όσο αφορά την παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές ενέργεια τέθηκε κατ’ εξαίρεση στο στόχο 13%, μας επεσήμανε ο ερευνητής. «Λόγω του ότι το ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου είναι αυτόνομο και απομονωμένο, σε αντίθεση με τα μεγάλα και διασυνδεδεμένα συστήματα των λοιπών Ευρωπαϊκών χωρών, η σημαντική διείσδυση ΑΠΕ δύναται να προκαλέσει προβλήματα ευστάθειας στο σύστημα με αυξημένη την πιθανότητα black out», είπε συγκεκριμένα.

Για να επιτευχθεί ο πιο πάνω στόχος, θα πρέπει ο κόσμος να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μια επένδυση η οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστική αν αναλογιστεί κανείς την σημαντική πτώση στις τιμές των ΑΠΕ και ιδιαίτερα στην τιμή των φωτοβολταϊκών.

Ενδεικτικός πίνακας με το κόστος τιμής της παραγόμενης ενέργειας από διάφορες πηγες ενέργειας:

Κάρβουνο: 0.07-0.10

Φυσικό Aέριο: €0.05-0.09

Πυρηνική0.08

Άνεμος: 0.07 – 0.16

Ηλιακά Φωτοβολταϊκά0.10

Ηλιακή: 0.19

Γεωθερμική: 0.07

Βιομάζα: 0.08

Υδροηλεκτρική: 0.07

Ο περιβαλλοντικός στόχος της Κύπρου

Μέχρι το 2013, η Κύπρος έφτασε στο 5,2 %  σε ότι αφορά την παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ. Μα πως μπορούμε μέσα σε 6 χρόνια να αυξήσουμε το ποσοστό στο 13%;

«Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μέσω στρατηγικής σχεδίασης και μελέτης από ερευνητές, τεχνοκράτες και αρμόδιους φορείς ώστε οι νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ να γίνουν με ορθολογιστικό τρόπο ο οποίος δεν θα θέτει σε κίνδυνο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, η ανακοίνωση του φιλόδοξου εγχειρήματος για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ «EuroAsia Interconnector Project» θα μπορούσε να διευκολύνει την αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου», μας είπε ο κ. Χατζηδημητρίου. 

«H επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των πλούσιων και ισχυρών επενδυτών αφού σχετικά μικρές επενδύσεις μπορούν να γίνουν από το καθένα μας λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμμετοχή στο σχέδιο “Net Metering” (για μια μικρή οικιακή μονάδα φωτοβολταικών) είναι εφικτή με κόστος μόλις 3000-5000 ευρών», συμπλήρωσε.

Στην Κύπρο αρκετοί Δήμοι σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών υιοθέτησαν μια σειρά από οικολογικές αλλαγές για την επίτευξη του φιλόδοξου ευρωπαϊκoύ στόχου “20-20-20”.

Οι 8 Δήμοι της Κύπρου που συμμετέχουν στο έργο MEDEEA για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι πιο κάτω:

-Δήμος Αγλαντζιάς

-Δήμος Αγ. Αθανασίου

-Δήμος Έγκωμης

-Δήμος Λάρνακας

Δήμος Λατσιών

-Δήμος Λευκάρων

-Δήμος Πόλης Χρυσοχούς

-Δήμος Στροβόλου.

Δείτε το πιο κάτω βίντεο:

Το φυσικό περιβάλλον εκπέμπει σήματα κινδύνου και καλεί τον άνθρωπο να επανατοποθετηθείΗ Κύπρος είναι ένα μεσογειακό νησί ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή. 

Μπορεί να διαθέτουμε ήλιο, θάλασσα, άνεμο και υψηλό δυναμικό για τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εξοικονόμιση ενέργειας, παρουσιάζουμε όμως χαμηλότερα ποσοστά από το μέσο όρο της Ε.Ε.

Ας καλλιεργήσουμε όλοι μας λοιπόν περιβαλλοντική συνείδηση και υιοθετήσουμε τις αρχές της αειφορείας και της βιώσιμης ανάπτυξης και με τις κατάλληλες δράσεις των τοπικών αρχών μπορούμε να τα καταφέρουμε.