O Fitch… σπρώχνει ακόμα πιο κάτω την Κύπρο

Αναφέρει μάλιστα ότι το κόστος της διάσωσης των τραπεζών είναι πιθανόν να είναι ψηλότερο απ’ ότι υπολογιζόταν προηγουμένως.


Διαβάστε επίσης πόση είναι η περιουσία του Νίκου Αναστασιάδη και ποια η τοποθέτηση του ΑΚΕΛ για την περιουσία του Προέδρου του ΔΗΣΥ.


Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρόλο που ο οίκος θεωρεί ότι η Κύπρος θα συμφωνήσει τελικά σ’ ένα πακέτο διάσωσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, εκφράζει τη θέση ότι η αβεβαιότητα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και του βάθους και της διάρκειας της κρίσης αυξάνουν την αβεβαιότητα για την ικανότητα της Κύπρου να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά της.

Ο Fitch εκτιμά τώρα ότι το κόστος της διάσωσης όλων των κυπριακών τραπεζών είναι 10 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης περίπου 17 δισ. ευρώ.  Αυτό θα έσπρωχνε το χρέος της Κύπρου σε 140% του ΑΕΠ φέτος, υπολογίζει ο οίκος.

«Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ψηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση του Fitch του ανώτερου χρέους της τάξης του 120% του ΑΕΠ και χαμηλώνει σε ουσιαστικό βαθμό την πιστοληπτική ικανότητα», αναφέρεται.

 

 

 

 

Αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο    

 

Νίκος Κατσουρίδης

 

Για την υποβάθμιση του οίκου Fitch ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι εξ’ όσων αντιλαμβάνεται, οφείλεται σε ένα και μοναδικό λόγο και αυτός είναι η αβεβαιότητα για το πότε θα υπογραφεί το μνημόνιο. Πρόσθεσε ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο και στον τελευταίο ότι η καθυστέρηση υπογραφής του μνημονίου δεν οφείλεται στην κυπριακή πλευρά αλλά στις διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων εταίρων , στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις για το ποια πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στις υπόλοιπες χώρες».

 

 

«Από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας η ετοιμότητα για υπογραφή του μνημονίου είναι εκεί, βέβαια υπάρχουν ένα-δύο πράγματα τα οποία θα πρέπει να συμπληρωθούν και για τα οποία δίνεται μάχη και η δική μας θέση και ερμηνεία των συμφωνηθέντων είναι ότι αυτά τα θέματα , όπως είναι το φυσικό αέριο , δεν μπορεί καν να εγείρεται ερώτημα για το ποιος θα είναι ο διαχειριστής, θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και είναι λυπηρό να βρίσκονται Κύπριοι πολιτικοί που να δίνουν την αντίθετη ερμηνεία», ανέφερε.

 

 

Στέφανος Στεφάνου

 

Η υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων από το Fitch, για μια ακόμα φορά αποδεικνύει ότι το καθοριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με την οικονομία της είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

 

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Fitch, είπε ότι «η αβεβαιότητα, λέει ο Fitch, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το βάθος και η διάρκεια της κρίσης, αυξάνουν την αβεβαιότητα για την κυπριακή οικονομία. Είναι φανερό ότι η Κύπρος έπεσε θύμα της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εδώ βρίσκονται οι ευθύνες».

 

Υπενθύμισε ότι χθες, ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόποντα «ήταν ξεκάθαρος σ’ αυτό, όπως και πολύ άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι»

 

«Είπε ο κ. Σβόποντα: ‘Τα προβλήματα της Κύπρου οφείλονται, εν πολλοίς, στα προβλήματα στην Ελλάδα και στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων’. Ποιοι αποφάσισαν την αγορά ελληνικών ομολόγων; Οι διοικήσεις των τραπεζών. Ποια είναι η εποπτική Αρχή που θα έπρεπε βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να εμποδίσει τις τράπεζες να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα; Η Κεντρική Τράπεζα. Εδώ βρίσκονται οι ευθύνες έστω και αν ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προσπαθεί να βρει ευθύνες αλλού», συνέχισε.

 

Κατά τον κ. Στεφάνου, είναι, αυτό που καθυστερεί την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης με το Μηχανισμό Σταθερότητας είναι το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 

«Η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να πείσει ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι μικρότερες από αυτές που κάποιοι εκ προοιμίου προαποφάσισαν και εννοώ κύκλους του εξωτερικού», συνέχισε.

 

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο «ΔΗΣΥ φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη» και πρόσθεσε ότι «αν κρίνουμε και από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, η ευθύνη για να κηρύσσεται το χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο βρίσκεται σε εμάς, που επιλέξαμε δήθεν λάθος μοντέλα, και όχι σ΄ αυτούς τους κύκλους που έχουν ευθύς εξ αρχής αποφασίσει ότι είναι μη βιώσιμο».

 

«Αντί ο κ. Νεοφύτου να κάνει τον ειδικό σε θέματα που είναι άκρως τεχνοκρατικά, θα ήταν καλά να κάνει αυτό που στα λόγια διακηρύσσει περί κοινής προσπάθειας των επιθέσεων που δέχεται η Κύπρος παρά να αδυνατίζει τις θέσεις και την επιχειρηματολογία της κυπριακής πλευράς ρίχνοντας σε αυτή την πλευρά τις ευθύνες», είπε ο κ. Στεφάνου.

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ