Ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος στην Ευρώπη βρέθηκε στην αυλή σπιτιού (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα λείψανα του μεγαλύτερου ίσως δεινοσαύρου που έχει βρεθεί ποτέ στην Ευρώπη, ανακάλυψε ένας άντρας στον κήπο του στην Πορτογαλία. Παλαιοντολόγοι εργάζονται εντατικά στην πίσω αυλή ενός σπιτιού στην Πορτογαλία για να φέρουν στο φως τα λείψανα του μεγαλύτερου δεινόσαυρου που έχει βρεθεί ποτέ στην Ευρώπη, ανακοίνωσε  το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.

Το 2017, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου εντόπισε θραύσματα πολλών απολιθωμένων οστών στον κήπο του, ενώ εκτελούσε οικοδομικές εργασίες. Ο άνδρας επικοινώνησε με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, οι οποίοι ξεκίνησαν τις ανασκαφές το ίδιο έτος.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, Ισπανοί και Πορτογάλοι παλαιοντολόγοι έκαναν ανασκαφή στον χώρο για να αποκαλύψουν τον μεγαλύτερο, όπως πιστεύουν, δεινόσαυρο της Ευρώπης: υπολογίζουν ότι είχε μήκος περίπου 25 μέτρα και έζησε πριν από 145 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με το τμήμα Επιστημών του Πανεπιστημίου.

Ο σκελετός βρέθηκε σε ιζηματογενή πετρώματα της Ύστερης Ιουρασικής περιόδου, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ηλικίας περίπου 150 εκατομμυρίων ετών.

«Δεν είναι συνηθισμένο να βρίσκουμε όλα τα πλευρά ενός τέτοιου ζώου, πόσο μάλλον σε αυτή τη θέση που το βρήκαμε, με διατηρημένη την ανατομική θέση», δήλωσε στον ιστότοπο Phys.org η Ελιζαμπέτ Μαλαφάια, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας.

«Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει ότι η περιοχή Pombal διαθέτει ένα σημαντικό αρχείο απολιθωμάτων σπονδυλωτών της Ύστερης Ιουρασικής περιόδου, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποκαλύψει άφθονο υλικό, σημαντικό για τη γνώση της ηπειρωτικής πανίδας που κατοικούσε στην Ιβηρική Χερσόνησο πριν από περίπου 145 εκατ. χρόνια», πρόσθεσε η Μαλαφάια.

Ο σκελετός ανήκει σε ένα σαυρόποδο, ένα είδος φυτοφάγου, τετράποδου δεινόσαυρου με πολύ μακρύ λαιμό και ουρά.

Πηγή: ΚΥΠΕ / ΕΡΤ