Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Θαλασσαιμίας Συμπλήρωσε 50 Χρόνια Ζωής – Βραβεύσεις για τον Πρόεδρο και Στελέχη της ΔΟΘ

Με μια φαντασμαγορική εκδήλωση στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου γιόρτασε χθες, Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Θαλασσαιμίας (ΠΣΘ) τη συμπλήρωση των 50 χρόνων επιτυχούς δράσης και προσφοράς του προς τα άτομα με θαλασσαιμία στην Κύπρο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΠΣΘ, Μίλτος Μιλτιάδους, χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους και ανατρέχοντας στα πλούσια επιτεύγματα, τις προκλήσεις και την εξέλιξη του οργανισμού που εδώ και μισό αιώνα έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με τον επιτυχή έλεγχο της θαλασσαιμίας στη χώρα μας και τη δημιουργία σημαντικών υπηρεσιών δημόσιας υγείας για ολόκληρη την κοινωνία, ενθαρρύνοντας πολλούς να πιστέψουν στην ανεκτίμητη συμβολή των οργανωμένων συνόλων και στις αρχές του εθελοντισμού.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, συνεχάρη τον ΠΣΘ για τα 50 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας του, σημειώνοντας πως έχει δώσει δείγματα γραφής για το ουσιαστικό έργο που επιτελεί για τα άτομα με θαλασσαιμία, την προώθηση της αιμοδοσίας και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, ενώ διεμήνυσε πως το κράτος στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια του Συνδέσμου για την πρόληψη και θεραπεία της θαλασσαιμίας και την υποστήριξη των ασθενών. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο σημαντικό έργο της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας, καθώς και στην αναβάθμιση του Κέντρου Θαλασσαιμίας, «η οποία προσδοκούμε να ολοκληρωθεί σύντομα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Από τους επετειακούς εορτασμούς για τα 50χρονα του ΠΣΘ, δε θα μπορούσε είναι απών και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), κ. Πάνος Εγγλέζος. Εκ των βασικών πρωτεργατών του ΠΣΘ και έχοντας βρεθεί στο «τιμόνι» του συνδέσμου για περισσότερα από 30 χρόνια, όπως και στης ΔΟΘ από το 1986, ο Πάνος Εγγλέζος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στους διαχρονικούς αγώνες των ασθενών και των οικογενειών τους ενάντια στη θαλασσαιμία και στις διεκδικήσεις των πασχόντων για ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Στον Πρόεδρο της ΔΟΘ, απονεμήθηκε βραβείο συνολικής προσφοράς, ενώ τιμητικές διακρίσεις έλαβαν, επίσης, η Εκτελεστική Διευθύντρια, Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου, και ο Ιατρικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας, Δρ. Μιχάλης Αγκαστινιώτης, για την πολύπλευρη συνδρομή τους στην προώθηση της έρευνας, του ελέγχου και της διαχείρισης της θαλασσαιμίας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από το έργο τους στη ΔΟΘ.

Στην ομιλία που εκφώνησε ο κ. Εγγλέζος, ανέφερε πως η 50η επέτειος δεν είναι απλώς ένας εορτασμός, αλλά μια επίκαιρη υπενθύμιση για τη ζωτικής σημασίας κληρονομιά του ΠΣΘ που εισέρχεται πλέον σε νέα δημιουργικά μονοπάτια, με μόνη σταθερά την αφοσίωση και το πάθος των ανθρώπων του. Επιπρόσθετα, επεσήμανε τη βεβαιότητά του πως ο οργανισμός θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις παρούσες εξελίξεις και τις μελλοντικές προκλήσεις, που αναμένεται να είναι πολλές και σύνθετες, και να κάνει τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων που υπηρετεί.

Ευχαριστώντας εκ μέρους των τιμώμενων και συγχαίροντας τον ΠΣΘ, σημείωσε πως σημαντικοί αρωγοί στις προσπάθειες του Συνδέσμου, ήταν και θα παραμένουν τόσο η ΔΟΘ όσο και άλλοι σημαντικοί εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, της πολιτείας, των επαγγελματιών υγείας, επίσημων οργανισμών όπως ο ΠΟΥ και η ΕΕ, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία. «Ενωμένοι σαν μια γροθιά, και με κύριο γνώμονα την ευημερία των ασθενών, μπορούμε να πετυχαίνουμε πάντα πολλά περισσότερα, όπως μας έχει διδάξει η ιστορία μας», προσέθεσε καταληκτικά ο κ. Εγγλέζος.

Η εκδήλωση, στην οποία έδωσε το παρών πλήθος φίλων, συνεργατών και συνοδοιπόρων του ΠΣΘ, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Κύπρου και άλλοι διακεκριμένοι καλεσμένοι, ολοκληρώθηκε με gala dinner προς τιμή των συμμετεχόντων.

Η Ομοσπονδία συγχαίρει τον ΠΣΘ για τη διοργάνωση αυτής της ξεχωριστής και γεμάτης συγκίνηση βραδιάς.