Ο Πύργος της Πίζας- Ταξίδι που αξίζει να κανείς (pics)

Ο Πύργος της Πίζας αποτελεί το ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού της ιταλικής πόλης της Πίζας.

Βρίσκεται πίσω από το ναό και αποτελεί την τρίτη παλαιότερη κατασκευή στην Πλατεία του Ντουόμο, της Πίζας, μετά τον καθεδρικό ναό και το κυκλικού σχήματος Βαπτιστήριο. Η πλατεία που τον φιλοξενεί ανακηρύχθηκε το 1987 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Το μαρμάρινο οικοδόμημα αποτελείται από οχτώ σειρές κιονοστοιχιών, που χωρίζονται η μια από την άλλη με οριζόντια διαζώματα. Στο εσωτερικό του έχει μια σπειροειδή σκάλα με 293 σκαλοπάτια.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1174 και ολοκληρώθηκε το 1350 και ως εμπνευστής του θεωρείται ο αρχιτέκτονας Μπονάνο ντι Πίζα. 

Ο πύργος έγινε διάσημος λόγω της κλίσης που παρουσιάζει προς τη νότια πλευρά του, η οποία οφείλεται στη χαλαρότητα του εδάφους και συντελέστηκε αργά, αλλά σταθερά στην πάροδο των αιώνων.

Το ύψος του Πύργου είναι 55,4 μέτρα στο νότιο άκρο της οροφής του, ενώ στο βόρειο άκρο της φτάνει τα 56,24 μέτρα.

Τον Ιανουάριο του 1990 λόγω αύξησης της κλίσης, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν τη διακοπή της λειτουργίας του πύργου και την απαγόρευση κάθε είδους επίσκεψης. Μετά από τρία χρόνια ξεκίνησαν οι εργασίες διάσωσης του πύργου της Πίζας.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκαν περίπου 860 τόνοι μόλυβδου, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στη βάση του οικοδομήματος, για να αντισταθμίσουν την κλίση. Παράλληλα, 18 χαλύβδινοι τένοντες το αγκίστρωσαν στο έδαφος ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Παράλληλα σκάφτηκε το έδαφος της βόρειας πλευράς ώστε να μετατοπιστεί ο κατακόρυφος άξονας. Αποτέλεσμα των εργασιών αυτών που ολοκληρώθηκαν το 2001 ήταν να αυξηθεί το ύψος του μνημείου κατά 23 εκατοστά και να συνεχίσει πλέον να είναι επισκέψιμο στο κοινό.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…


Πηγή: newsbeast.gr επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.