Ο Τζον Κέρι προειδοποιεί τη Δαμασκό και τους συμμάχους της

{loadposition ba_textlink}

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προειδοποίησε σήμερα την κυβέρνηση της Δαμασκού και τους συμμάχους της εναντίον του ενδεχόμενου να μην τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με την εφαρμογή της εκεχειρίας και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

“Όλα τα μέρη πρέπει να τηρούν την παύση των εχθροπραξιών, να συνεργάζονται στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να σέβονται τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με στόχο την πολιτική μετάβαση. Εάν το καθεστώς και οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι μπορούν να δοκιμάζουν τα όριά (…) κάνουν λάθος” τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Παρίσι μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από τη Γαλλία, Ζαν Μαρκ Ερό, τη Γερμανία, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τη Βρετανία, Φίλιπ Χάμοντ, την Ιταλία, Πάολο Τζεντιλόνι και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Επιπλέον ο Τζον Κέρι καταδίκασε σήμερα τις δηλώσεις που έκανε χθες Σάββατο ο Σύρος ομόλογός του Ουάλιντ Μουάλεμ, ο οποίος απέρριψε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συζήτησης για την τύχη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν αύριο στη Γενεύη.

Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι “προσπαθεί ξεκάθαρα να διαταράξει τη διαδικασία” των συζητήσεων υπογράμμισε ο Κέρι.

Αναφορικά με το συριακό μέτωπο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας γνωστοποίησε ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, θέσεις της οποίας βομβαρδίζουν τα μαχητικά του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, έχει χάσει 600 μαχητές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. “Στη Συρία, το Ντάες απώλεσε εκτάσεις 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και 600 μαχητές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Και η πίεση θα κλιμακωθεί” πρόσθεσε ο Τζον Κέρι.

Από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Μαρκ Ερό επισήμανε ότι η εκεχειρία στη Συρία πρέπει να τηρηθεί πλήρως όπως και να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των διαπραγματεύσεων της Γενεύης. “Με στόχο να εγγυηθούμε την αξιοπιστία των διαπραγματεύσεων, η εκεχειρία πρέπει να τηρηθεί απόλυτα όπως κι η ελεύθερη κι απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας” επέμεινε ο Γάλλος υπουργός, που τόνισε ότι οι συνομιλίες στην Ελβετία θα είναι “δύσκολες”, μπορούν ωστόσο να οδηγήσουν σε “μια πραγματική πολιτική μετάβαση” στη Συρία.

Ο Ερό επίσης έκανε λόγο για μια “πρόκληση” της Δαμασκού που όρισε ως “κόκκινη γραμμή” την όποια συζήτηση για το μέλλον του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πηγή: KYΠΕ