Ο ξένος που διαβάζοντας κυπριακό Τύπο θα νόμιζε ότι λύθηκε το κυπριακό…

Γενικά σ΄ αυτό τον τόπο είμαστε είτε του «πολύ» είτε του «λίγο». Χωρίς μέτρο, απόρροια της ανωριμότητας που μας χαρακτηρίζει ως κοινωνία. Ή πρέπει να μισείς ή πρέπει να αγαπάς. Ή μεμιάς είσαι του «ναι» ή του «όχι». Σπάνια βρίσκεις ανθρώπους με μέτρο, με λογική και σύνεση, που περιμένουν να ζυγίσουν τα γεγονότα για να εκφέρουν μια άποψη…

Κι ασφαλώς αυτή την ιδιότητα μας να τραβάμε στα άκρα, την φανερώσαμε και στις ψευδοεκλογές. Αν ένας ξένος ερχόταν στην Κύπρο πρώτη φορά και τον πληροφορούσαν για το περιεχόμενο των καθημερινών μας εφημερίδων, θα σχημάτιζε την εντύπωση ότι το κυπριακό λύθηκε με την εκλογή του Ακιντζί.

Είπαμε ότι δημιουργείται θετικό κλίμα, αλλά όχι κι έτσι βρε αδερφέ! Θριαμβολογίες, που ξεπερνούν τα όρια του μέτρου.

Ακόμα και από το προεδρικό ακούσαμε δήλωση άκρατου ενθουσιασμού. «Έκρηξη της οικονομίας» μας είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Κι όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ακόμη κι αν επιτευχθεί λύση, δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι η οικονομία θα φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, όσο μας τα περιγράφουν.

Η συνάδελφος Δήμητρα Μολυβά έκανε μια σοβαρή (χωρίς συναισθήματα και προσωπικές απόψεις) ανάλυση στο οικονομικό μας ένθετο, από την οποία φαίνεται ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράματα.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο γι΄ αυτή την οικονομική έκρηξη που μας τσαμπουνούν. Η λύση του Κυπριακού δεν εγγυάται από μόνη της οικονομική έκρηξη μεγατόνων. Ναι, θα ανοίξουν δουλειές στον κατασκευαστικό τομέα. Ναι, οι ξένοι επενδυτές θα μας αντικρίσουν πολύ διαφορετικά.

Όμως ακόμη κι αν υπάρξει η πολυπόθητη λύση θα πρέπει να γίνουν τα δέοντα για ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Δημοκρατίας και των κατεχομένων (οι τράπεζες του ψευδοκράτους δεν αξιολογούνται). Ένα θέμα που μπορεί να αποδειχθεί παγίδα…

Και το πιο σημαντικό; Αν επανενωθεί η πατρίδα μας θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τους Τουρκοκύπριους, κι εκείνοι εμάς. Αν αυτό δεν συμβεί, ακόμα και να πληρούνται όλοι οι κανόνες για εκείνη την πολυλάλητη οικονομική έκρηξη, αυτή δεν πρόκειται να έρθει…

Ασφαλώς, δεν… ευλογούμε ούτε εκείνους που παρουσιάζονται απορριπτικοί, θέλοντας να δείξουν ότι έχουν αγνότερες προθέσεις. Δίνουμε την ίδια έμφαση και στις θετικές πτυχές της ενδεχόμενης λύσεις.

Στην παρούσα έκδοση (09-10/05) θα διαβάσετε όλα τα σενάρια για την Αμμόχωστο (σελ. 6,7,8, 9), για το πραγματικό πρόβλημα (σελ. 4) και γενικά όλες τις παραμέτρους που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας (και να «ζυγίσουμε») πριν αρχίσουμε να λέμε «Ναι» ή «Όχι».

Στην «24» δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα των βιαστικών τοποθετήσεων, του υπερενθουσιασμού, της λογικής του παραλόγου. Κι αυτό το φύλλο μας, έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό. Να ενημερώσει, να παρουσιάσει όλες τις παραμέτρους του θέματος και να μας βγάλει όλους πιο σοφούς.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!