ΟΑΥ: Περισσότερα φάρμακα με την εφαρμογή του ΓεΣΥ

 

Η προσπάθεια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας είναι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ να υπάρχουν επιλογές περισσότερων φαρμάκων τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους γιατρούς, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Αντρέας Δημητριάδης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Δημητριάδης είπε ότι και ασθενείς και γιατροί πρέπει να έχουν την επιλογή περισσότερων φαρμάκων ανά ασθένεια, ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτό πρέπει να επιτευχθεί, χωρίς να αυξηθεί το κόστος για την οικονομία της Κύπρου.

Για το θέμα της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους Κύπριους ασθενείς με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο κ. Δημητριάδης είπε πως ο ΟΑΥ έχει κάποιους σχεδιασμούς επί τάπητος, οι οποίοι θα συζητηθούν στην πορεία.

Όπως είπε, στόχος του Οργανισμού είναι να μην υπάρχει η επιλογή ενός μόνο φαρμάκου για κάθε ασθένεια, πράγμα, όπως είπε, το οποίο ισχύει στην παρούσα φάση στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Κληθείς να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, που κατέχει η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), οι οποίες κάνουν λόγο για χορήγηση μόνο ενός φαρμάκου ανά ασθένεια και κατά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ο κ. Δημητριάδης είπε: «Δεν ξέρω από πού έχει αυτές τις πληροφορίες η ΚΕΦΕΑ. Αυτό το οποίο μπορώ να σκεφτώ είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στο κράτος αυτό γίνεται. Οι δικαιούχοι έχουν ένα φάρμακο για κάθε ασθένεια. Δεν έχουν 200 φάρμακα. Πιθανώς κάποιος να ήγειρε κάποια κουβέντα. Από τη δική μας την πλευρά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Είπε πως από την πλευρά του ο ΟΑΥ έχει άλλους σχεδιασμούς, ωστόσο, δεν θέλησε να μπει αυτή τη στιγμή σε λεπτομέρειες, λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήματος.

«Πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές και είναι πολλές οι αλλαγές που προβλέπει το ΓεΣΥ. Η προσπάθεια η δική μας είναι να υπάρχουν επιλογές για τους ασθενείς και για τους γιατρούς. Και οι δύο πρέπει να έχουν επιλογές χωρίς το κόστος να αυξηθεί για την οικονομία της Κύπρου. Αυτός είναι ο στόχος ο δικός μας», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ το θέμα των φαρμάκων να μείνει όπως έχει, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ είπε πως «για όλα υπάρχει πιθανότητα», σημειώνοντας πως στόχος για τον ΟΑΥ εξακολουθεί να παραμένει η χορήγηση περισσότερων φαρμάκων ανά ασθένεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ