ΟΑΚΑ: Αγώνας δρόμου για να ανοίξει με ασφάλεια – Ξεκινά και δεύτερη μελέτη για το στέγαστρο Καλατράβα

Πώς φτάσαμε στο «λουκέτο» – Σήμερα η συνάντηση Βρούτση με τον Γιάννη Μπρατάκο

Λύση που θα επιτρέψει να ανοίξει και πάλι το ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο για το κοινό με ασφάλεια αναζητά η κυβέρνηση η οποία δια στόματος πρωθυπουργού αποκάλυψε ότι από το 2004 δεν είχε γίνει έλεγχος στατικότητας. ««Η είδηση είναι πως το ΟΑΚΑ έκλεισε διότι έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα. Γιατί έγινε αυτός ο έλεγχος; Γιατί, πολύ απλά, προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου. Γιατί το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του. Για να γίνει η συντήρηση έπρεπε να γίνει η μελέτη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και, για κάποιον λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες», ανέφερε σε ανάρτησή του χθες ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα, αναμένεται και συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο. Ο κ. Βρούτσης θα του μεταφέρει τις προτάσεις που του έδωσε χθες κατά την έκτακτη σύσκεψη με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο. Ο κ. Καπράλος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τόνισε ότι προέχει η ασφάλεια των αθλητών και των αθλουμένων στους αγωνιστικούς χώρους και επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΟΕ ότι πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων ώστε να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Επισήμανε ότι το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών ήταν και παραμένει η καρδιά του ελληνικού αθλητισμού και ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ομαλή και ασφαλή επαναλειτουργία του.

Επίσης παρέδωσε στον υπουργό συγκεκριμένες προτάσεις για να βρεθούν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται στον ελληνικό αθλητισμό, από την αναστολή της λειτουργίας του Ολυμπιακού Σταδίου.

Τέλος, επισήμανε στον κ. Βρούτση ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι στη διάθεση της Πολιτείας για να προσφέρει κάθε πιθανή βοήθεια για να λυθεί νωρίτερα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Δεύτερη μελέτη από το ΤΕΕ

Σε δεύτερη μελέτη προχωρά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναφορικά με το πρόβλημα στατικής επάρκειας στα στέγαστρα Καλατράβα του ΟΑΚΑ. Η πρώτη τεχνική μελέτη για τη στατικότητα των στεγάστρων του σταδίου διαβιβάστηκε ήδη στο ΤΕΕ, το οποίο θα προχωρήσει τάχιστα σε δεύτερη μελέτη – επαναξιολόγηση, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα στοιχεία.

Για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα του ΤΕΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που θα διερευνήσει τα προβλήματα της στατικής επάρκειας της εμβληματικής κατασκευής που κατασκευάστηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Από αυτή τη μελέτη αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για τον χρόνο που το ΟΑΚΑ θα μείνει κλειστό και τι εργασίες χρειάζονται για να επαναλειτουργήσει η εγκατάσταση. Βέβαια, ο ομότιμος καθηγητής αντισεισμικής Προστασίας, πολιτικός μηχανικός, Παναγιώτης Καρύδης μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ανέφερε μεταξύ άλλων πως το ΟΑΚΑ θα μείνει κλειστό τουλάχιστον για ένα χρόνο, έως ότου δοθεί και πάλι προς χρήση.

Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σε βάθος πενταετίας για τα ακόλουθα ερωτήματα:ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν αυτές τηρήθηκαν, aν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους, gιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ, Νεκτάριος Βιδάκης τοποθετήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις μελέτες που κρίνουν επικίνδυνο το στέγαστρο Καλατράβα και το «λουκέτο» στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Όπως λέει, η παραλαβή της μελέτης από το ΤΑΙΠΕΔ ήταν η τελευταία του πράξη ως Πρόεδρος, υπό παραίτηση, του ΔΣ στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Η Πολιτεία δια του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Ιωάννη Βρούτση έκρινε, ορθώς, ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που η ίδια παρήγγειλε, χρηματοδότησε και παρέλαβε, οι δύο εγκαταστάσεις πρέπει να τεθούν σε αναστολή λειτουργίας, αφού τέθηκε θέμα ασφάλειας, μέχρι να ολοκληρωθεί η συντήρησή τους», αναφέρει μεταξύ άλλων, ενώ εξιστορεί και όλο το χρονικό της έναρξης της πρώτης μελέτης ασφαλείας που έγινε για το ΟΑΚΑ.

Για τεκμηριωμένο πρόβλημα ασφάλειας έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ Νεκτάριος Βιδάκης. Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΔΣ του Ολυμπιακού Κέντρου ανέφερε: «Διαβάζω και ακούω διάφορα για την (απολύτως ορθή) απόφαση της Κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης». Αν και έχω παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΚΑ ήδη από τον Αύγουστο, εντούτοις, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο υπό το συντονισμό μου χειρίστηκε το θέμα από πλευράς του Οργανισμού, θεωρώ ότι πρέπει να καταγραφεί η εμπειρία μου και η χρονοσειρά των γεγονότων.

Σε στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού και νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη το 2021, και δική του εισήγηση, η Κυβέρνηση αποφάσισε την ένταξη τριών κομβικών παρεμβάσεων αναβάθμισης του ΟΑΚΑ στο ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), με προϋπολογισμό 57 εκατομμυρίων ευρώ. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:

1. Η ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων
2. Η συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών και στεγάστρων (μελέτες Καλατράβα)
3. Η συντήρηση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου

Τις παρεμβάσεις αυτές, καθώς και το λοιπό επενδυτικό πρόγραμμα του οργανισμού, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, παρουσίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το ΟΑΚΑ τον Ιούλιο του 2021.

Αποφασίσθηκε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, το οποίο το υπουργείο, η διοίκησή μας και η υπηρεσία είχαμε την πρόνοια να ωριμάσουμε έγκαιρα σε οριστικό επίπεδο μελέτης και τευχών διακήρυξης, να υλοποιηθεί από τον ίδιο τον Οργανισμό. Το έργο προκηρύχτηκε το 2022, η σύμβαση με τον ανάδοχο εγκρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο και υπογράφηκε το 2023 και οι ροβλεπόμενες παρεμβάσεις είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.

Για τις άλλες δυο σύνθετες παρεμβάσεις (στέγαστρα και περιβάλλοντας χώρος) αποφασίστηκε να υλοποιηθούν μέσω του εξαιρετικά έμπειρου δημόσιου οργανισμού ΤΑΙΠΕΔ. Για το λόγο αυτό ο Λευτέρης Αυγενάκης (Υπουργείο), ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης (ΤΑΙΠΕΔ) και εγώ (ΟΑΚΑ), έπειτα από έγκριση του ΔΣ, συνυπογράψαμε τις σχετικές συμβάσεις το Νοέμβριο του 2021. Το Μάρτιο του 2022 αναρτήθηκε ο διαγωνισμός για την επιθεώρηση – αποτίμηση των μεταλλικών κατασκευών και στεγάστρων από το ΤΑΙΠΕΔ και το Νοέμβριο το 2022 ανακηρύχθηκε ανάδοχος.

Ουσιαστικά, με τις παραπάνω διαδικασίες, η Πολιτεία και το ΟΑΚΑ παρήγγειλαν στο ΤΑΙΠΕΔ τις σχετικές σύνθετες και απαιτητικές μελέτες και την υλοποίηση των έργων σχετικών έργων συντήρησης. Το ΤΑΙΠΕΔ με τη σειρά του ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ανέθεσε σε εξειδικευμένο μελετητικό σχήμα, για πρώτη φορά μετά το 2004, την επιτόπια επιθεώρηση και αποτίμηση όλων των μεταλλικών κατασκευών και στεγάστρων.

Το ΟΑΚΑ παρέλαβε τη μελέτη (η τελευταία μου πράξη ως Πρόεδρος, υπό παραίτηση, του ΔΣ στα τέλη Σεπτεμβρίου) και τα πορίσματά της, καθώς και τον οδικό χάρτη για την υλοποίησή των προβλεπόμενων σε αυτή, και μάλιστα με δεσμευμένους πόρους στο RRF. Με βάση τα παραπάνω η Πολιτεία δια του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Ιωάννη Βρούτση έκρινε, επαναλαμβάνω ορθώς, ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που η ίδια παρήγγειλε, χρηματοδότησε και παρέλαβε, οι δύο εγκαταστάσεις πρέπει να τεθούν σε αναστολή λειτουργίας, αφού τέθηκε θέμα ασφάλειας, μέχρι να ολοκληρωθεί η συντήρησή τους.

Αναστάτωση? Ναι και μάλιστα πολύ μεγάλη για το αθλητικό οικοσύστημα. Αλλά όταν έχεις πλέον γνωστό το πρόβλημα ασφάλειας, τεκμηριωμένο από έμπειρους συμβούλους μηχανικούς μετά από εργώδη επιθεώρηση, η ακαριαία αναστολή αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων αποτελεί μονόδρομο. Έστω και ο ελάχιστος κίνδυνος ασφάλειας προσώπων δεν αντισταθμίζεται από καμία προσωρινή αναστάτωση ή ταλαιπωρία.

Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η νέα Διοίκηση του ΟΑΚΑ με όπλα τη μελέτη αυτή και την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, θα προχωρήσουν τάχιστα στην υλοποίηση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης των μεταλλικών κατασκευών και στην άρση της αναστολής, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί η Πολιτεία δια του Πρωθυπουργού.

Και μια προσωπική ανάμνηση. Θυμάμαι, εν μέσω τότε πανδημίας και lock out, την αγωνία του Λευτέρη Αυγενάκη να τεκμηριώσουμε έγκαιρα τον φάκελο ένταξης του έργου, ο οποίος μετά από μεγάλη πίεσή του, εντάχθηκε ουσιαστικά στο παρά πέντε στο πρόγραμμα του RRF. Πρόκειται για τις παρεμβάσεις που εντάχθηκαν τελευταίες στο ταμείο ανάκαμψης, αλλά προκηρύχθηκαν και υλοποιούνται από τις πρώτες. Και εκ του αποτελέσματος, από τις πιο κρίσιμες και κομβικές».

Πηγή: Πρώτο Θέμα/Βασίλης Γούλας