Euobserver: ”Oι εταιρείες της Τρόικας ”τα παίρνουν” για να κάνουν δήθεν μελέτες”

80 εκατομμύρια ευρώ έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής στους φορολογούμενους της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και της Ισπανίας μελέτες και έρευνες εταιρειών συμβούλων, όπως οι Alvarez & Marsal, η BlackRock, οι OliverWyman και η Pimco, κατόπιν εντολής των Τροϊκανών. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Euobserver, το οποίο τονίζει ότι η διαδρομή των χρημάτων με τα οποία αμείβονται όλοι αυτοί οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι είναι τόσο σκοτεινή, που όχι μόνο δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφάνεια, αλλά δεν αποκλείεται να έχουν χρησιμοποιηθεί για την αμοιβή αυτών των ανθρώπων λεφτά απλών φορολογουμένων πολιτών. 

Φυσικά και οι αμοιβές τους σχετίζονται με το αποτέλεσμα που θα προβάλλουν και φυσικά οι αμοιβές τους είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα κίνητρα, τις προθέσεις, αλλά και το τελικό συμπέρασμα, λέει το άρθρο. 

”Οταν η Κεντρική Τράπεζα προσλαμβάνει την Alvarez & Marsal με σκανδαλώδες συμβόλαιο προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνα για τις ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, αλλά παίρνοντας μπόνους, πόσο αντικειμενικά μπορεί να είναι τα πράγματα”; Αναρωτιέται το δημοσίευμα. 

Σύμφωνα με την EUObserver, οι απολαβές του Οίκου για μελέτες επί μελετών στην Κύπρο και την οικονομία της φτάνουν τα 6,6 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 εκ. αφορούσαν μόνο την αξιολόγηση της κατάστασης της Τράπεζας Κύπρου μέχρι το Δεκέμβριο του 2012, κάτι για το οποίο, ο συγκεκριμένος οίκος δεν είχε επιλεχθεί. Για αυτό το έργο πήρε άλλες 250.000 ευρώ, προκειμένου να συνεχίσει και το 2013.

”Τον Δεκέμβριο του 2012, και ενώ η Κύπρος έδινε τη μάχη για να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, ο Πανίκος Δημητριάδης, έβαλε την Alvarez & Marsal, στη λίστα με τις υποψήφιες εταιρείες και για άλλα συμβόλαια. Το έκανε παρόλο που το ΔΣ της ΚΤ το απέρριψε επειδή υπήρχαν συγκρουούμενα συμφέροντα σε σχέση με την αξιολόγηση των τραπεζών”, αναφέρει χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας ότι στις αρχές του 2013 οι A&S,πήραν άλλες 960.000 ευρώ για την ανάλυση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

Είσπραξαν επίσης 2,7 εκ. για τη βοήθεια που παρείχαν για την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου και την συγχώνευση της με την Λαϊκή Τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η BlackRock που έχει πάρει 12,3 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές Αρχές, έχει δώσει υπεργολαβίες σε άλλες παρόμοιες εταιρείες, δρα στην Ελλάδα κάτω από ψευδή εταιρικό τίτλο Solar και απασχολεί 18 οπλισμένα άτομα security.

Τεράστια και πολλά λογιστικά λάθη εντοπίζονται σε μελέτες τους, με κυριότερο το παράδειγμα της Ιρλανδίας.

Καταλήγοντας, το ρεπορτάζ μιλά για 12 περίπου πολύ μεγάλες εταιρείες συμβούλων, οι οποίες έχουν διεισδύσει σχεδόν μονοπωλιακά στην κοινοτική αγορά κι έχουν αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και νομοθέτες, χωρίς κανείς να μπορεί να πει το παραμικρό. ”Το σκάνδαλο όμως δεν έχει τελειώσει”…