«Όχι» Δικαστηρίου Βάσεων για έκδοση υπόπτων με αναφορές στο σκάνδαλο Κατσουνωτού

Με αναφορές στο σκάνδαλο διαφθοράς, με εμπλεκόμενο τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτό, στην καθυστέρηση των εκδικαζόμενων υποθέσεων αλλά και στην έλλειψη δικαιοδοσίας, το Δικαστήριο των Βρετανικών Βάσεων απέρριψε το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έκδοση των δύο προσώπων που συνελήφθησαν για τα σχεδόν 18 κιλά ναρκωτικά σε εμπορευματοκιβωτίου με τις μπανάνες, μετά από σήμα που έφθασε από τις Ελληνικές Αρχές., τον Αύγουστο του 2022. 

Το Δικαστήριο των Βρετανικών Βάσεων, το οποίο κλήθηκε να αποφασίσει για την έκδοση των υπόπτων, οι οποίοι βρίσκονται ελεύθεροι υπό όρους, άκουσε τις δύο πλευρές, δηλαδή τον εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τους συνήγορους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Γιάννη Πολυχρόνη, Λοΐζο Νεοφύτου, Γιώργο Εφφέ και Δημήτρη Λοχία, στην απόφαση του κούνησε το δάκτυλο στις Κυπριακές Αρχές, σημειώνοντας μάλιστα πως λαμβάνει υπόψη το σκάνδαλο διαφθοράς που κατήγγειλε η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού. Το Δικαστήριο των βάσεων σημείωνε τον περασμένο Αύγουστο πως οι καταγγελίες της κας. Αριστοτέλους, οδήγησαν στην αναστολή από τα καθήκοντα του εν αναμονή της έρευνας για ενδεχόμενη συνωμοσία του με καταδικασθέντες εγκληματίες που εκτίουν ποινή φυλάκισης.

«I also take judicial notice of the fact that Anna Aristotelous’, (the RoC’s prison  governor), recent allegations of corruption against the Commander of RoC’s CyPol’s  Narcotics Squad (Michalis Katsounotos) led to his suspension from duty pending an  investigation into his alleged conspiracy with convicted felons being serving  prisoners».

Παράλληλα, το Δικαστήριο σημειώνει στην απόφαση του ότι λαμβάνει υπόψη και το χρόνιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των Κεντρικών Φυλακών και το ζήτημα που προκύπτει με το θέμα διαχωρισμού μεταξύ των προσώπων που βρίσκονται ως υπόδικοι στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών μέχρι τη δίκη τους, των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα και προσώπων που φυλακίσθηκαν για οικονομικές υποχρεώσεις, επειδή δεν είχαν για να πληρώσουν διατροφές από τους ποινικούς.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση, ο αντίκτυπος μιας πιθανής καθυστέρησης στην εκδίκαση της υπόθεσης από τα Δικαστήρια, σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν υπάρχει διαχωρισμός κρατουμένων, αφού στις Φυλακές βρίσκονται μετανάστες, γεγονός που επιβαρύνει το πρόβλημα υπερπληθυσμού, είναι υψίστης σημασίας για το Δικαστήριο, αφού όπως τονίζει, με το πέρασμα του χρόνου, «η μνήμη εξασθενεί» και αυτό επηρεάζει άμεσα την ακρίβεια των μαρτυριών που κατατίθενται και επηρεάζουν τον βαθμό απονομής Δικαιοσύνης.

«Any delay acquires much greater significance where it is accompanied by  restrictions on movement and / or deprivation of liberty of the individual.  I take judicial notice of the problems of chronic overcrowding in the RoC’s prison.  Moreover there is also an issue an issue as to the lack of segregation of prisoners on  remand from those there purely for immigration offences; those there for failing to  meet financial obligations such as payment of family maintenance from those and from those convicted and serving terms of imprisonment».

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και υποδεικνύοντας μεταξύ άλλων ότι τόσο στο ένταλμα που εξασφάλισαν οι Αρχές της Δημοκρατίας από το Δικαστήριο, όσο και στο ένταλμα σύλληψης των Βάσεων, που αφορά αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος με την εισαγωγή ναρκωτικών και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύει ότι οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα, έγινε σε περιοχή εκτός των Βάσεων, απορρίφθηκε το αίτημα για έκδοση των υπόπτων.

Μάλιστα, τονίζεται στην απόφαση που εκδόθηκε, πως σε σχέση με τις κατηγορίες της εισαγωγής και της κατοχής, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι οι κατηγορούμενοι είχαν τον έλεγχο των ναρκωτικών πριν αυτά εντοπιστούν από τις ελληνικές αρχές.

Το Δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα που ακούστηκαν περί διαθεσιμότητας τεκμηρίων, στοιχείων και μαρτύρων από την Αστυνομία Κύπρου, αλλά και εμπειρογνωμοσύνης και υπέδειξε μεταξύ άλλων πως θα πρέπει να ληφθεί, υπόψη η ενδεχόμενη μεγάλη καθυστέρηση που θα υπάρξει, εάν η υπόθεση εξεταστεί από τα κυπριακά Δικαστήρια.

πηγή: Reporter