«Όχι» ΕΕ στις πληρωμές αερίου με ρούβλια-«Ναι» Γερμανίας σε εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου

Η Ευρώπη θα βρεθεί  αντιμέτωπη με τη λήψη μιας  κρίσιμης απόφασης στα μέσα Μαΐου, όταν τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να απορρίψουν τις απαιτήσεις της Μόσχας για πληρωμές καυσίμων σε ρούβλια – παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εναλλακτική λύση για την προμήθεια φυσικού αερίου, προειδοποίησαν οι Βρυξέλλες.

H Kadri Simson, η Ευρωπαία επίτροπος για την ενέργεια, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι απαιτήσεις του Κρεμλίνου πρέπει να απορριφθούν παρά τους κινδύνους μιας διακοπής του εφοδιασμού σε μια εποχή που το έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η Gazprom ανέστειλε τη ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία και απείλησε με τον εφοδιασμό και άλλων χωρών, εάν ακολουθούσαν τη Βαρσοβία και τη Σόφια και δεν πλήρωναν το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Μετά τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ, η Simson δήλωσε ότι όλοι οι υπουργοί ενέργειας είχαν αποδεχθεί ότι η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του μηχανισμού που έχει ορίσει η Ρωσία θα παραβίαζε τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι δεν είχε ακούσει για καμία ευρωπαϊκή εταιρεία ενέργειας που να ετοιμάζεται να συμμορφωθεί με τη Μόσχα, παρά τις αντίθετες υποδείξεις της Gazprom και εταιρειών όπως η ουγγρική MOL.

Η Simson δήλωσε: «Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας πρόκειται να πραγματοποιήσουν την επόμενη πληρωμή προς την Gazprom στα μέσα Μαΐου και προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τι πρέπει να κάνουν και πρέπει να τους κάνουμε σαφές ότι η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του μηχανισμού μετατροπής που διαχειρίζονται οι ρωσικές δημόσιες αρχές και ενός δεύτερου ειδικού λογαριασμού στην τράπεζα της Gazprom αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Το 2021, η ΕΕ εισήγαγε 155 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ και σχεδόν το 40% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Τον τελευταίο χρόνο, η εξάρτηση αυτή έχει μειωθεί, αλλά η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο παραμένει τόσο υψηλή που δεν υπάρχει εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να αντισταθμίσει πλήρως την απώλειά του.

Η επόμενη σημαντική ημερομηνία για τις πληρωμές φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας είναι η 20ή Μαΐου.

Η πιθανή αντιπαράθεση έρχεται καθώς η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο σταδιακής απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου, μια κίνηση που ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε χθες ότι θα οδηγήσει σε μεγάλο οικονομικό πλήγμα και υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Ο Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν αντιτίθεται σε μια τέτοια απαγόρευση, αλλά προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τις συνέπειες και ότι ορισμένες χώρες θα πληγούν περισσότερο από άλλες.

Είπε χαρακτηριστικά: «Θα βλάψουμε τους εαυτούς μας, αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι αδιανόητο ότι οι κυρώσεις δεν θα έχουν συνέπειες για τη δική μας οικονομία και για τις τιμές στις χώρες μας.

Εμείς ως Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι να αντέξουμε [την οικονομική επιβάρυνση] προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να μην έχει κόστος για εμάς».

Σύμφωνα με το σχέδιο του έκτου γύρου κυρώσεων που θα συζητηθεί από τους πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη, η απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, αν και η Ουγγαρία δήλωσε ότι θα μπορούσε να ασκήσει βέτο, εάν δεν βρεθούν επιτυχώς εναλλακτικές λύσεις.

Η Άννα Μόσκουα, υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος της Πολωνίας, δήλωσε ότι η Βαρσοβία, η οποία έχει επενδύσει σημαντικά σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα είναι έτοιμη να βοηθήσει οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ που χρειάζεται εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο.

Η ίδια δήλωσε: «Θα ζητήσουμε την επιβολή άμεσων κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτό είναι το επόμενο και επείγον και απόλυτο βήμα. Τώρα ήρθε η ώρα για το πετρέλαιο και [το] δεύτερο βήμα είναι για το φυσικό αέριο. Η καλύτερη επιλογή είναι να πάρουμε την απόφαση όλοι μαζί».

Πώς εξήγησε το ναι για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η Γερμανία 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ  μετά τη συνεδρίαση του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλώντας στο γερμανικό ARD χαρακτήρισε πολύ πιθανή μια τέτοια κίνηση και δήλωσε ότι μετά  το γερμανικό «ναι» για την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία, η ευρωπαϊκή συζήτηση κερδίζει δυναμική.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Ο ίδιος, σημείωσε, θα υποβάλει σήμερα πρόταση δέσμης νέων κυρώσεων. «Σίγουρα θα περιέχει και λίγο πετρέλαιο», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την άρνηση της Ουγγαρίας να στηρίξει ενδεχόμενο εμπάργκο πετρελαίου, ο κ. Χάμπεκ δήλωσε ότι αποτελεί «συνήθη πρακτική η εξεύρεση έξυπνων τρόπων προκειμένου να πείσουμε ακόμη και τα απείθαρχα μέλη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβεί και αύριο. ‘Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η συμβιβαστική πρόταση θα μπορούσε να προβλέπει μεταβατική περίοδο, έως τις αρχές του 2023 ή κάποιες εξαιρέσεις. Υπάρχει ευρεία συναίνεση εντός της ΕΕ να υπάρχουν δημόσιες διαφωνίες σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τόνισε.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ παραδέχθηκε πάντως ότι ενδεχόμενο πετρελαϊκό εμπάργκο θα επηρεάσει και τη Γερμανία, με αύξηση των τιμών. «Αλλά είναι σημαντικό να επιβληθεί, επειδή θα απελευθερωθούμε λίγο από την ηθική ενοχή ότι με τις πληρωμές μας κρατάμε ζωντανό το καθεστώς Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας.

Πηγή: iefimerida