«Όχι» ΥΠΑΝ για περιφερειακό σχολείο στον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού

Της Αλεξίας Καφετζή

Αρνητική είναι η θέση της κυβέρνησης στο αίτημα για ανέγερση περιφερειακού σχολείου στον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Νίκου Κέττηρου, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση για τους σχεδιασμούς του υπουργείου ως προς τη δημιουργία περιφερειακής σχολικής μονάδας.

Σύμφωνα με τον διάλογο, όπως όμως ανέφερε στην πολύ πρόσφατη απαντητική της επιστολή η Αθηνά Μιχαηλίδου (16 Φεβρουαρίου 2024), δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για νέο σχολείο στην περιοχή. «Η ανέγερση περιφερειακού σχολείου στον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού δεν περιλαμβάνεται στους μεσοπρόθεσμους προγραμματισμούς του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας», ξεκαθαρίζει η αρμόδια υπουργός. Μάλιστα, η κα Μιχαηλίδου έδωσε και λεπτομέρειες που επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν πλάνα στο άμεσο μέλλον για ίδρυση καινούργιου σχολείου στην περιοχή, αφού, όπως σημειώνει στην επιστολή της προς τον Ν. Κέττηρο, το Υπουργείο Παιδείας, μετά από έρευνα από τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης για τις ανάγκες της περιοχής ζήτησε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να αποχαρακτηρίσει το χώρο που είχε επιλεγεί για νέο σχολείο.

Στη συνέχεια, έπειτα από αίτημα της Σχολικής Εφορείας Δρομολαξιάς – Μενεού και του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού για ανέγερση λυκείου, με βάση νέα δεδομένα και αναπροσαρμογές στις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες Μέσης Εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να διατηρήσει τους εν λόγω δεσμευμένους χώρους ως ζώνες για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η Υπουργός Παιδείας όμως καθιστά σαφές ότι αυτή η κίνηση έγινε με το βλέμμα στο μέλλον, ξεκαθαρίζοντας ότι στο παρόν στάδιο δεν τίθεται θέμα ανέγερσης νέου σχολείου.